Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sivil Alan Araştırmaları Derneği Haberlerdeki Üniversite Raporu – 4: “Siyasetçilerin sözleri ‘mutlak doğru’ olarak yansıtılıyor”

Sivil Alan Araştırmaları Derneği’nin öğrenci aktivizmine dair haberleri tarayıp analizini yaptığı medya raporlarının dördüncüsü yayınlandı.

Üniversite haberlerinde Boğaziçi Üniversitesi eylemleri, LGBTİ+ öğrenciler ve tutuklu öğrenciler başlıklarıyla çıkan ilk üç raporun ardından yayınlanan bu son raporda, haberlerde siyasetçilerin söylemleri analiz edildi.

Gazeteci Beyza Kural’ın kaleme aldığı, Burak Özçetin’in danışmanlığını yaptığı raporda, siyasetçilerin öğrencilerden nasıl bahsettikleri ve bu ifadelere hükümet yanlısı yayın organlarında nasıl yer verildiği incelendi.

Raporda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun sözlerine yer verilen altı habere söylem analizi uygulandı.

Haberin tonu, başlıkları, demeçlerin haberlerde nasıl yer aldığı ve kullanılan fotoğraflar incelendi.

Raporda, siyasetçilerin özellikle itham içeren açıklamalarını farklı kaynaklardan doğrulamadan aktaran ifadelerin bulunduğu, ayrımcılık ve nefret söylemi içeren cümlelerin bunların belirtilmeden aktarıldığı haberler negatif olarak yorumlandı. İncelenen altı haberin tamamı negatif kategoride yer aldı.

Rapor, her iki siyasetçinin sözlerinin de doğrudan alıntılandığı, doğrulayıcı ek bilgilerle bu beyanların desteklenmediği, sözlerin mutlak doğru olarak yansıtıldığı ve nefret söylemlerine işaret edilmediği, aksine bunların benimsendiği sonuçlarına ulaştı.

Rapora buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.