Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Beş kadından oluşan Afgan robotik ekibi, Meksika’ya iltica etti

Aralarında 14 yaşında bir kadının da olduğu beş kişilik Afgan robotik takımı, dün (24 Ağustos) akşam Meksika’ya kaçtı. Kazandıkları uluslararası ödüllerle dünya çapında üne kavuşan robotik takımını Mexico Havaalanı’nda karşılayan Meksika Dışişleri Bakan Yardımcısı Martha Delgado, “Size en içten şekilde, en sıcak duygularımızla ‘Hoş geldiniz’ diyoruz” dedi.

Meksika, Afgan kadın ve kız çocuklarına yardım sözü vermişti. Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard da 18 Ağustos’ta sosyal medya hesabından “Meksika’nın İran Büyükelçisi Guillermo Puente Ordorica’nın aktif yardımıyla, özellikle kadın ve kız çocukları başta olmak üzere Afgan vatandaşlarının mülteci başvurularını işlemeye başladığımızı bildiririm” açıklamasında bulunmuştu.

Ebrard, bugün (25 Ağustos) Afgan kadın robotik takımı üyeleriyle birlikte çekilmiş bir fotoğrafını paylaşıp, “Afgan kadınların ‘cinsiyet eşitliğine sahip bir dünya’ hayalini savunuyor, paylaşıyoruz. Hoş geldiniz” dedi.

Taliban kontrolü altında kalan ailesinin güvenliğinden endişe ederek isminin açıklanmasını istemeyen bir gönüllüye göre, kadın robotik takımının Meksika’ya kaçabilmesi, “bir grup gönüllünün kapsamlı ve uluslararası çabası ve koordinasyonu” sayesinde mümkün oldu.

Robotik ekibinin bazı üyeleri de geçen günlerde Katar’a kaçmıştı.

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.