Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi’nde geleneksel Taşoda Festivali: “İşte burayı korumak istiyoruz”

Boğaziçi Üniversitesi’nde Müzik Kulübü’nün düzenlediği geleneksel Taşoda Festivali, salgın dolayısıyla verilen aranın ardından yeniden Güney Kampüs’te öğrencileri ve akademisyenleri bir araya getirdi. Aylardır rektör atamasına karşı aralıksız devam eden protestolarla gündemde olan üniversitenin bileşenleri, üç gün boyunca üniversiteli müzik gruplarının sahne aldığı festivalde eğlendi. “Kayyum rektör istemiyoruz” sloganları atılan festivalde Medyascope’a konuşan öğrenciler, “İşte burayı korumak istiyoruz” dedi.

Kurgu: Özgün Özgül

Boğaziçi Üniversitesi’nde atanan rektör Melih Bulu’nun görevden alınmasının ve yerine Naci İnci’nin atanmasının ardından protestolar aralıksız devam ediyor. Aylardır rektör atamalarını protesto eden ve rektörlerin seçimle belirlenmesini talep eden öğrenciler ve akademisyenler bu kez üniversitenin müzik gruplarının sahne aldığı Taşoda Festivali’nde bir araya geldi. Koronavirüs salgını kısıtlamalarının ardından oldukça kalabalık olan festivalde sık sık “Kayyum rektör istemiyoruz” sloganları atıldı.

Güney Kampüs çimlerine kurulan sahnede gruplar performanslarını sergilerken, öğrenciler ve akademisyenlerle protestoların gidişatını konuştuk. “Karşı çıktığımız zihniyet bu eğlenceyi istemiyor, onlara inat eğleniyoruz” diyen bir öğrenci, kampüsteyken kendini çok “haklı” ve evinde hissettiğini söyledi. Bir başka öğrenci ise “Burada yaptığımız sadece bir mekanı korumak değil, fildişi kuleyi korumak değil. Burası birçok farklı şeyin kesiştiği bir alan. Bu kesişimlere ihtiyacımız var ve bunu korumaya çalışıyoruz” dedi. 

“Bulu’suzluk Özlemi”

Cuma akşamı (27 Ağustos) sahne alan gruplardan biri, akademisyenlerin kurduğu Bulu’suzluk Özlemi idi. Kampüsteki ikinci konserlerini veren grubun solisti Alaz Pesen, sahneye çıktığında öğrencilere “İlk konserimizde şu arkamızı döndüğümüz binada kim vardı hatırlıyor musunuz? Üçüncü konserimizde bu binadan kim gider?” diye seslendi.

Sahne öncesi konuştuğumuz Bulu’suzluk Özlemi grubu üyeleri, grubun kurulma sürecini anlattı. Solist Alaz Pesen, grubun adını “Seçimle demokratik bir rektörün seçildiği güne arzu duyuyoruz” diyerek tanımlarken, davulcu Tolga Sütlü ise “Bulu’suzluk Özlemi ile sadece Melih Bulu’yu kastetmiyoruz. Kayyumlar gidene kadar bu mücadeleye devam edeceğiz” dedi. 

Tolga Sütlü, Alaz Pesen, Tuna Kuyucu

Gruba saksafonuyla katılan Tuna Kuyucu, “Sabah direnip, sonra derse girip, akşam foruma katılmakla aylarımız geçti. Buraya koşa koşa geldim. Çünkü direnmek, direniş için bir şeyler yapmak insana yaşam enerjisi veriyor” diye konuştu. 

Taylan Acar

Rektörlüğe Melih Bulu’nun atanmasının ardından önce LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü kapatılmış, ardından Boğaziçi Üniversitesi Cİnsel Tacizi Önleme Komisyonu’na (CİTÖK) fiilen son verilmişti. Gitarist Taylan Acar’ın sahnedeki konuşmasında LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü’nü anmasının ardından dinleyicilerden “LGBTİ+ Onurumuzdur” sloganları yükseldi. Ardından Acar, öğrencilere şöyle seslendi:

“Biri sizle konuşmak istemiyorsa onu zorlamayın. Biri sizin onu öpmenizi istemiyorsa onu öpmeye zorlamayın. Biri sizin ona dokunmanızı istemiyorsa ona dokunmayın. Biri sizle bir yere gelmek istemiyorsa onu bir yere götürmeye çalışmayın. Son olarak da, ilerisi için bu tabii, öğrencilerinizin ve meslektaşlarınızın yüzde 95’i rektör olmanızı istemiyorsa rektörlüğü kabul etmeyin.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.