BM, dünyada kurşunlu benzin kullanan ülke kalmadığını duyurdu

Zehirli yakıtlar havayı, suyu, toprağı kirletiyor ve kanser, felç gibi hastalıklara neden olabiliyor. Yüksek gelirli ülkelerin birçoğu kurşunlu benzin kullanımını 1980’lerde yasaklamıştı. Birleşmiş Milletler (BM) Çevre Programı (UNEP) dünyada, kurşunlu benzin kullanan ülke kalmadığını duyurdu. Kurşunlu benzini yasaklayan son ülke temmuz ayında Cezayir oldu.

BM Genel Sekreteri António Guterres, kurşunlu benzinin dünya genelinde kullanımdan kaldırılmasını “uluslararası başarı hikayesi” olarak nitelendirdi ve “Kurşunlu benzinin bitirilmesi, her yıl kalp hastalıkları, felç ve kanserden kaynaklanan bir milyon erken ölümü engelleyecek. Ayrıca çocukları kurşuna maruz kalmaktan kaynaklanan IQ düşüklüğünden koruyacak” dedi.

Kurşunlu benzinin tehlikeleri 1924 yılında fark edildi

Kurşun, 1920’lerin başlarında araçların motor performanslarını artırmak için benzine eklenmeye başlandı. Kurşunlu benzinin tehlikeleri ise 1924 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) petrol devi Standart Oil Şirketi’nde çalışan beş işçinin hayatını kaybetmesi ve onlarca işçinin spazmlar yaşaması sonucunda fark edildi. Ancak buna rağmen 1970’lere kadar kurşunlu benzinin kullanımını engellemek için bir çaba gösterilmedi.

UNEP, 2002 yılından itibaren, kurşunlu benzin kullanımının bitmesi için hükümetler, özel şirketler ve sivil gruplar ile birlikte çalıştı.

UNEP Direktörü Inger Andersen, “Kurşunlu benzin kullanımı insanlığın, toplumumuzun her seviyesinde yaptığı hataları özetliyor” dedi.  Andersen, kurşunlu benzin kullanımının sonlandırılması hakkında ise “İnsanlık, yapılan hatalardan öğrenebilir ve onları düzeltebilir” diye konuştu.

Derleyen: Ayhan Eren

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.