Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: İtalya’da aşı karşıtlığı yayılırken, Dışişleri Bakanı Luigi Di Mario ölüm tehditleri alıyor, Tayvan, Çin’in tüm engellemelerine karşın BioNTech aşısına kavuşuyor

Japonya’da yetkililer, Moderna aşısının içinde siyah parçacıklar gözlemledi. İtalya’da aşı karşıtlığı yayılırken, Dışişleri Bakanı Luigi Di Mario ölüm tehditleri ile karşı karşıya. Tayvan, Çin’in tüm engellemelerine karşın BioNTech aşısına kavuşuyor. Yeni Zelanda’da vaka sayıları yeniden yükselişe geçti. Tayland’da yaşlıların aşılanmasına öncelik verilmiyor. Filipinler’de sağlık çalışanları daha iyi çalışma koşulları talep etmek için sokakta. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi. 

Japonya’da Moderna aşısının içinde yabancı bir madde bulundu

Japonya’nın Kanagawa eyaletinde içinde yabancı madde içerdiği belirtilen bir Moderna aşısı bulundu ve aşıların birçoğu beklemeye alındı. Yetkililer, bir eczacının aşıyı kullanmadan önce şişeyi kontrol ederken aşının içinde birkaç siyah parçacık bulduğunu bildirdi. Japonya daha önce de aşılara radyoaktif maddelerin bulaştığını (kontaminasyon) bildirmiş ve geçen hafta 1,63 milyon doz Moderna aşısının kullanımını askıya almıştı. Moderna ve aşıları şişeleyen Rovi’nin yetkilileri ise aşıların içindeki siyah parçacıkların üretim hatası olabileceğini belirtti. 

İtalya’da aşı karşıtlığı yayılıyor

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Mario, ölüm tehditleri aldığını açıkladı. Di Mario, salı günü (31 Ağustos) Facebook hesabından paylaştığı mesajında, “Aşı karşıtlığı endişe verici bir duruma ulaştı. Bu durum ülkeye zarar veriyor” dedi. Ülkede bugün (1 Eylül) hükümetin aşı kampanyasına karşı protestolar yapılması bekleniyor. Göstericiler, koronavirüs kısıtlamaları ve aşıları protesto etmek için İtalya’daki birçok tren istasyonunun önünde toplanacak. 

Tayvan uzun zamandır beklediği BioNTech aşısına kavuşuyor 

Tayvan Sağlık Bakanı Chen Shih-chung, Tayvanlılar’ın uzun zamandır beklediği 900 bin doz BioNTech aşısının ilk teslimatının yakında ellerinde olacağını söyledi. Salı günü (31 Ağustos) açıklamada bulunan Chen Shih-chung, aşıların adaya ulaşmasının Tayvan için büyük bir anlamı olduğunu ve aşıları teslim almak için havaalanına gideceğini belirtti. Resmi olarak ülke statüsünde bulunmayan Tayvan’da yönetim, ada halkı için gerekli miktarda aşıyı bulmakta zorlanırken, Çin ile aşı tedariki konusunda gerilimler yaşıyor ve diplomatik engelleri aşmak için alternatif yöntemlere başvuruyordu.

Yeni Zelanda’da vaka sayıları yükseliyor 

Yeni Zelanda’nın en kalabalık şehri Auckland, salgının merkezi olmaya devam ediyor. Vaka sayılarındaki iki günlük düşüşten sonra dün (31 Ağustos) ülkede 75 yeni vaka kaydedildi. Ülkedeki 75 yeni vakanın 74’ü Auckland’da, biri de Wellington’da kaydedildi. Sağlık Genel Müdürü Dr. Ashley Bloomfield, vaka sayılarındaki artışın beklenmedik bir durum olmadığını söyledi. Vaka sayılarındaki artış devam ederken Yeni Zelanda’da aşılama çalışmaları da devam ediyor. 4,9 milyon kişinin yaşadığı ülkede nüfusun yüzde 24’ü iki doz aşı oldu. 

Tayland’da yaşlılar aşılamada geri kalıyor 

Tayland’da 60 yaş ve üzeri 10 milyon insanın sadece yüzde 6.7’si aşılanmış durumda. Halk Sağlığı Bakanlığı Hastalık Kontrol Dairesi’nden Chawetsan Namwat, Bangkok’taki salgından sonra yaşlıların aşılanmasına öncelik verme planlarının değiştiğini söyledi. Yaşlı ve yoksulların koronavirüs testlerine ve tedavilerine erişmelerine yardımcı olan bir gönüllü kuruluşta çalışan Chris Potranandana ise “Şu anda Tayland’daki yüksek ölüm sayısının tek nedeni, aşılama programında yaşlılara öncelik verilmemesi” diye konuştu.  

Filipinler’de sağlık çalışanları daha iyi koşullarda çalışmayı talep ediyor

Filipinler’de sağlık çalışanları, hükümetin salgına yönelik tutumunu ve ödenmeyen maaşlarını protesto etmek için sokağa çıktı. Sağlık Bakanlığı önünde toplanan sağlık çalışanları, Bakan Francisco Duque’yi istifaya çağırdı. Filipinler’de salgının başından itibaren 103 sağlık çalışanı koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Sağlık Çalışanları Sendikası Başkanı Robert Mendoza“Birçoğumuz öldü, birçoğumuz hastalandı, birçoğumuz istifa etti ya da erken emekli oldu. Ancak biz yine de fayda sağlamak için bakanlığın önünde diz çöküyoruz” dedi. Hemşire Nico Oba, “Hükümet bize fayda sağlayacağına söz vermişti ancak şimdiye kadar herhangi bir destek göremedik” diye konuştu. Filipinler’de sağlık çalışanları daha iyi çalışma koşulları talep ediyor.

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.