Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope Taipei’de: Tayvan, Çin’in “aşı oyununu” yerli aşı Medigen’le bozmaya çalışıyor

Tayvan’ın yerli aşısı “Medigen” 23 Ağustos’tan bu yana kullanılıyor. Devlet Başkanı Tsai İng-Wen, ilk dozu kendisi olarak yerli aşı kampanyasını da başlattı. İktidar partisi aşıya ilginin yoğun olduğunu savunurken muhalefetteki Çin Milliyetçi Partisi, aşının yasaklanması için elinden geleni yapıyor. Medyascope Taipei muhabiri Oğuz Solak, Medigen’i Tayvanlılar’a sordu.

Sağlık Bakanı Chen Shih-chung’a göre Tayvan halkı, Medigen aşısına ilgi gösteriyor. Aşının uygulanmaya başladığı ilk gün, randevu alan 187 bin kişinin en az yüzde 90’ı aşı oldu.

Medigen aşısı konusunda kamuoyunda farklı görüşler var. Tayvan Kamuoyu Vakfı’nın aşılara duyulan güven konusunda yaptığı araştırmaya göre, Tayvan toplumunun yüzde 70’i Moderna aşısını tercih ederken, sadece yüzde 17’lik bir kesim yerli aşıyı seçiyor. Ülkede, Moderna ve Medigen aşılarının yanı sıra Astra Zeneca aşısı uygulanırken, yakın zamanda Pfizer&BioNTech aşısının dağıtılması planlanıyor. Muhalefetteki Çin Milliyetçi Partisi (KMT) ise yerli aşının aceleye getirildiğini ve güvenli olmadığını iddia ediyor. KMT’nin daha önce Medigen aşısına verilen acil kullanım onayına dair yaptığı iptal başvurusu mahkeme tarafından reddedildi.

Tayvan, düşük aşılama hızına rağmen salgınla başarıyla mücadele eden ülkelerden biri. 

Düşük aşılama hızında Çin’in de etkisi büyüktü. Çin yönetimi, tanımadığı Tayvan’ın aşı bulmasını uzun süre engellemeye çalıştı.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.