Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Radikal, entelektüel ve “halkın sesi”ydi: Yunan besteci Mikis Theodorakis hayatını kaybetti

İlk konserini 17 yaşında veren dünyaca ünlü Yunan besteci Mikis Theodorakis, 96 yaşında hayatını kaybetti. 1964 yılında Nikos Kazancakis’in aynı isimli romanının sinema uyarlaması “Zorba the Greek” filminin müziğini besteleyerek dünyaca tanınan Theodorakis, Yunanistan’da “halkın sesi” olarak da tanınmaktaydı.

Mikis Theodorakis’in 1970 yılında Birleşmiş Milletler’de (BM) çekilen fotoğrafı

“Zorba the Greek” filminin müziği ile tanınan besteci Mikis Theodorakis, 96 yaşında hayata gözlerini yumdu. Yunanistan Kültür Bakanı Lina Mendoni, Theodorakis’in ölümünün ardından yaptığı açıklamada, “Bugün Yunanistan’ın ruhunun bir parçasını kaybettik. Öğretmen, entelektüel ve radikal Mikisimiz gitti” dedi. 

Theodorakis’in resmi sitesinden paylaşılan yazılı açıklamada ise bestecinin ölüm nedeninin ani kalp krizi olduğu belirtildi. Theodorakis müzisyenliğinin yanı sıra yazar ve aktivist kimliğiyle de tanınıyordu.  

İdealleri uğruna hapse atılan Theodorakis’in yaptığı besteler, Yunan halkının kaybettiği özgürlüklerin bir hatırlatıcısıydı. Theodorakis 1970 yılında The New York Times gazetesine verdiği demeçte, “Her zaman iki sesle yaşadım, biri politik biri müzikal” demişti.

İkinci Dünya Savaşı sırasında direniş saflarında yer alan Theodorakis, 1946-1949 yılları arasındaki iç savaşta da solcu Ulusal Kurtuluş Cephesi’ne (EAM) destek vermişti. İç savaş döneminde tutuklanan Theodorakis, Makronisos Adası’na sürgüne gönderilmişti.

1968 yılında sürgünden döndüğünde, Atina’daki rejimin devrilmesini sağlayan dünya liderleriyle konuşmuş ve bir dizi uluslararası konser kampanyası başlatmıştı.

Theodorakis, sürgünden sonra geldiği Fransa’da böyle karşılanmıştı.

1963 yılında Selanik’teki bir barış mitinginde aşırı sağcı gruplar tarafından motorsikletle ezilerek öldürülen savaş karşıtı milletvekili Grigoris Lambrakis’in ölümünden derinden etkilenen Theodorakis, Yunanistan genelinde siyasi protestolar düzenleyen bir gençlik örgütü kurdu.

1967 yılında Yorgo Papadopulos komutasındaki “Albaylar Cuntası” darbeyle iktidara el koyduktan sonra Theodorakis hakkında tutuklama emri çıkarıldı. Theodorakis’in eserlerinin dinlenmesi ve satılması yasaklandı. Aylar sonra Theodorakis tutuklandı ve Atina’daki cezaevine konuldu. Hücresinde kaldığı beş ay boyunca beste yapmaya devam eden Theodorakis, daha sonra eşi ve iki çocuğu ile birlikte Mora Yarımadası’ndaki Zatouna Köyü’ne yerleşti.

Mikis Theodorakis, eşi Myrto, oğlu George ve kızı Margarita ile birlikte

1970 yılında tutuklandığında Atina’nın kuzeyindeki Oropos’ta bulunan bir esir kampına gönderildi. Esir kampında dövülerek öldürüldüğüne yönelik söylentiler çıkınca, cunta yönetimi Theodorakis’i yabancı gazetelere çıkardı.

1981 yılından 1990 yılına kadar Yunanistan Komünist Partisi’nden milletvekilliği yapan Theodorakis, 1989 yılında bağımsız aday olarak sağcı Yeni Demokrasi Partisi’nden seçimlere katılmış ve 1990 yılında Konstantin Miçotakis hükümetinde bakanlık yapmıştı. Theodorakis görevinden Mart 1992’de istifa etmişti.

Theodorakis, “Hayatımdaki en güzel yıllarımı Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ile birlikte yaşadım” demişti. 

Theodorakis, senfoni, opera, bale, film ve tiyatro müzikleri ve protesto yürüyüşlerine ilham olan birçok şarkı besteledi. Ayrıca işçilerin ve ezilenlerin haklarını gözettiği marşlar besteledi ve sosyalist tandanslı şiirler yazdı.

29 Temmuz 1925’te Sakız Adası’nda doğan Theodorakis, önce Atina’da sonra da Paris’te müzik eğitimi almıştı. Theodorakis’in bestelediği şarkılar The Beatles, Shirley Bassey ve Edith Piaf’ın da aralarında bulunduğu ünlü şarkıcılar tarafından icra edildi. Theodorakis, Zorba (1964), Z (1969), Phaedra (1962) ve Serpiko (1973) gibi filmlerin müziklerini bestelemişti. 1983 yılında Lenin Barış Ödülü’ne layık görülen Theodorakis, müzik ve siyasi meseleler üzerine birçok kitap da yazdı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.