Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İzmir depreminde 12 kişinin hayatını kaybettiği Yılmaz Erbek Apartmanı davası başladı: “Alt kat BİM’e verildikten sonra duvarlar ve üç kolon yıkıldı”

İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen depremde hayatını kaybeden 119 kişiden 12’si Yılmaz Erbek Apartmanı’nda bulunuyordu. Binanın çöken kısmının altındaki Birleşik Marketler A. Ş. (BİM) mağazası için kolonlarının kesildiğine veya inceltildiğine ilişkin iddialar vardı. Konu ile ilgili dava bugün (3 Eylül) İzmir Adliyesi’nde başladı. Duruşmada, 11 aydır tutuklu bulunan mimar Nurettin Bozdoğan’ın tahliyesine, müteahhit Mustafa Yılmaz’ın ise tutukluluk halinin devamına karar verildi. 

Duruşmada yaşananlar

Duruşma Bayraklı’daki İzmir Adliyesi 9. Ağır Ceza Mahkemesi‘nde saat 09.00’da müşteki beyanlarının alınması ile başladı. Annesini deprem sonucunda Yılmaz Erbek Apartmanı’nda kaybeden, binanın ortaklarından Muharrem Erbek’in oğlu Güven Erbek, Babam müteahhitlikten anlamaz, inşaatı Mustafa Yılmaz tek başına yaptı, herkesi o yönlendirdi” dedi.

Duruşmada, binada yaşamını yitiren Halim Sarı‘nın oğlu Caner Sarı, BİM’in arka tarafının değil ön tarafının çöktüğünü, sorunun ön taraftaki kolonların kesilmiş veya yıpranmış olmasından kaynaklanabileceğini vurguladı.

“Ön tarafta kolon yoktu”

Depremin yaşandığı dönemde BİM’de çalışan Bahadır Oruç ise “Arka tarafta kolon vardı ancak ön tarafta yoktu” diyerek, işletmedeki kamera sisteminin çalıştığına değindi. Bunun üzerine hâkim, “Bize ‘Çalışmıyor’ denilerek görüntüler verilmedi” dedi. 

Bir diğer müşteki Emel Uçar, deprem sırasında markette bulunduğunu belirterek, “Eşim ile alışveriş için BİM’deydik, orta kasadaydık. Birden her yer sarsılmaya başladı ve giriş tarafında, köşede bulunan kolonun ortadan ikiye yarıldığını gördüm” diye konuştu.

Yılmaz Erbek Apartmanı’nda çalışan Süleyman Oruç, “Apartmanın yakınlarında bulunan Demir Market’in içinde girişte kolonlar vardı ancak BİM’de yoktu” dedi.

“BİM’e verildikten sonra duvarlar ve üç kolon yıkıldı”

Depremde babasını kaybeden Mehmet Nacimarketin yapımında tasarım hatası olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bu bina, altına alışveriş merkezi kurulmak ve üç kez tadilat görmek üzere yıpratıldı. Yapı denetiminde statik analiz yapılmadan bütün projelere onay veriyorlar. Market 2001’de açılmış ancak yapı kullanım izin belgesini 2006 yılında almış. Devletin buraya su, elektrik vermemesi gerekirdi.” 

Müştekilerin beyanlarının dinlenilmesinin ardından tanık ifadelerine geçildi. Tutuklu müteahhit Mustafa Yılmaz’ın kardeşi Rıza Yılmaz, “Kolon kesme diye bir şey mümkün değil” diye konuştu.

2001 yılında apartmanın karşısında kuaför dükkanı işleten Uğur Örük, “Dükkanım Yılmaz Erbek Apartmanı’nın tam karşısındaydı. İlk yapıldığında sekiz dükkan vardı, birbirinden duvarlarla ayrılmıştı. BİM’e verildikten sonra duvarlar ve üç kolon yıkıldı” dedi. 

Ara kararın ardından bir sonraki duruşmanın 18 Kasım 2021 tarihinde saat 14.00’te görüleceği duyuruldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.