Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır’da aşı olmayan dokuz gebe hayatını kaybetti – Dr. Uğur Değer: “Çalışmalarla birlikte aşının zararının olmadığı ortaya çıktı, gebelerde aşı artık zaruri hale geldi”

Diyarbakır’da salgın hastanesi olarak hizmet veren Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 2 Temmuz-1 Eylül tarihleri arasında aşılanmamış ve yaşları 26-35 arasında olan dokuz gebe genç kadın yaşamını yitirdi. Salgını, gebe olmayan kadınlara göre daha ağır geçiren gebelerin aşı olmalarının zaruri hale geldiğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Uğur Değer, “Daha önce ilk üç aydan sonra aşı yapılabileceğini belirtiyorduk ama yapılan son çalışmalarla birlikte aşının bir zararının olmadığı ortaya çıktı. Şimdi gelen bütün hastalarımıza aşı olmalarını tavsiye ediyoruz. Gebeler, gebe olmayanlara göre virüsü kaptığı zaman daha ağır geçiriyor. Gebeler, bağışıklık ve savunma sistemleri zayıf olduğundan süreci çok ağır geçiriyor” dedi.

Değer, salgının gebelerin düzenli olarak doktora gitmesini de etkilediğini belirterek, “Tüp bebek gebelikleri ertelendi, altı ay tüp bebek servisini kapattık. Hastalar, salgının ilk yılında koronavirüs nedeniyle doktorlara gelemedi” diye konuştu.

Kısıtlamaların kalkması ve aşılama ile insanlarda bir rehavet havasının yaşandığını belirten Değer, şöyle devam etti: “Aşılarımızı olduktan sonra maskeyi çıkarmamalıyız. Hayatımızın bir parçası haline geldi ve bizi salgında aşı kadar koruyan tek şey maske kullanımıdır. İnsanlar bir yakınını kaybedince gidip aşı olmaya başlıyor. Aşı olmadığı için salgını ağır atlatanların çıkarılıp konuşturulması etkili olur.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.