Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Afganistan: Taliban Pençşir Vadisi’nde kontrolü ele geçirdiğini duyurdu, direniş güçleri bu iddiayı reddediyor

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahit, Afganistan’da kendilerine karşı direniş gösteren Pençşir Vadisi’nde kontrolü sağladıklarını iddia etti. Afganistan Ulusal Direniş Cephesi (NRF) ise Taliban’ın bu iddiasını reddetti.

Taliban, Afganistan’da kendi yönetiminin dışında kalan son bölge olan Pençşir Vadisi’nin tam kontrolünü sağladığını ilan etti. Başkent Kabil’in kuzeyindeki Pençşir Vadisi’nde, Afganistan Ulusal Direniş Cephesi’nin (NRF) Taliban yönetimine direnmesiyle şiddetli çatışmalar yaşanıyordu. Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahit, “Bu zaferle ülkemiz savaş bataklığından tamamen kurtuldu” dedi.

Afganistan Ulusal Direniş Cephesi (NRF) ise Taliban’ın bölgeyi ele geçirdiği iddialarını yalanladı. NRF Sözcüsü Ali Maisam, BBC’ye “Bu doğru değil, Taliban Pençşir’i ele geçirmedi, Taliban’ın iddialarını reddediyorumdiye konuştu.

NRF’nin sosyal medya hesabından paylaşılan bir mesajda, “NRF güçleri savaşa devam etmek için vadideki tüm stratejik mevzilerde bulunuyor. Afganistan halkına, Taliban ve ortaklarına karşı mücadelenin adalet ve özgürlük hâkim olana kadar devam edeceğini temin ediyoruz” denildi.

Sosyal medyada yer alan fotoğraflarda Taliban savaşçılarının eyalet valiliği yerleşkesinin kapısının önünde olduğu görüldü ancak bu fotoğraflar tam olarak doğrulanamadı.

Direnişçiler güç kaybediyor

Dün (5 Eylül) NRF’nin önde gelen liderlerinden ikisinin öldürülmesi, Taliban’a karşı direnen bu grup için büyük bir kayıp oldu. Direnişçiler, NRF Sözcüsü Fahim Dashti ve komutan General Abdul Wudod Zara’nın çatışmada öldürüldüğünü açıkladı.

Ahmed Mesud, Taliban ile barış görüşmelerine açık olduğunu söyledi

Kabil’in kuzeyindeki Pençşir Vadisi’nde Taliban güçlerine direnen NRF’nin lideri Ahmet Mesud dünkü (5 Eylül) açıklamasında, Taliban’ı saldırılarını sona erdirmeye çağırdı. Daha önce Taliban güçleri, çevre ilçelerin güvenliğini sağladıktan sonra eyalet başkenti Pençşir’e girmek için savaştıklarını söylemişti.

NRF, prensipte mevcut sorunları çözmeyi, çatışmayı derhal sona erdirmeyi ve müzakereleri sürdürmeyi kabul ediyor” diyen Mesud, Taliban’ın Pençşir’e yönelik hamlelerine de atıfta bulundu. Mesud, “Kalıcı bir barışa ulaşmak için NRF, Taliban’ın Pençşir ve Andarab’a yönelik saldırılarını ve askeri hareketlerini de durdurması şartıyla savaşmayı durdurmaya hazırdır” dedi.

Mesud’un açıklamalarına Taliban’dan henüz bir cevap gelmedi.

Blinken, Katarlı ve Alman yetkililer ile görüşecek

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken bu hafta Katar ve Almanya’yı kapsayan bir geziye çıkacak. Blinken’in bu gezisi aynı zamanda ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in dün yola çıktığı (5 eylül) Suudi Arabistan, Katar, Bahreyn ve Kuveyt’i kapsayan daha geniş bir Körfez ziyareti ile aynı zamana denk geliyor.

Blinken’in bu gezisinin Vaşington’un binlerce kişiyi Kabil’den tahliye etmesine yardımcı olan Körfez ülkeleri ve Almanya’ya “teşekkür” mahiyetinde olacağı belirtildi. Blinken, Doha’da üst düzey Katarlı yetkililer ve Ramstein Hava Üssü’nde Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile bir araya gelecek ve burada Afganistan konulu bir bakanlar toplantısına da ev sahipliği yapacak.

ABD’li yetkililer, ne Blinken ne de Austin’in Taliban üyeleriyle görüşmesinin beklenmediğini söyledi.

Öte yandan, ABD’nin Afganistan misyonuna da ev sahipliği yapan Katar’da, Blinken’in Afganistan konusunda çalışan ABD’li diplomatlarla da bir araya gelmesi bekleniyor. Ramstein’de ise Blinken’in tahliye işlemleri sırasında yaklaşık 30 bin kişinin geçtiği ve cuma günü (3 Eylül) itibarıyla 17 binden fazla kişiyi barındıran bir geçiş merkezini de ziyaret edeceği belirtildi.

Binlerce kişi Mezar-ı Şerif’te bekliyor

Reuters’e konuşan bir organizatör, aralarında ABD’lilerin de bulunduğu yaklaşık bin kişinin günlerdir Afganistan’da mahsur kaldığını ve bu gecikmeden ABD Dışişleri Bakanlığı’nı sorumlu tuttuklarını söyledi.

Yaşanan gecikmelerden dolayı çileden çıkan bu kişiler, Dışişleri Bakanlığı’nın Taliban’a kuzeydeki Mezar-ı Şerif kentindeki uluslararası havaalanından kalkışlar için onay vermediğini belirtti. Konunun hassasiyeti nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen bir kişi, “Bu insanların hayatlarını tehlikeye atmaktan sorumlu tutulmaları gerekiyor” dedi. 

İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan bir ABD’li yetkili ise organizatörün söylediklerinin tam aksine ABD yönetiminin, “Havaalanından ayrılmak için Mezar-ı Şerif’te bulunan hiçbir ABD’li olduğunu doğrulamadığını” söyledi.

Lindsey Graham: “Afganistan’a geri döneceğiz”

Lindsey Graham

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham BBC’ye verdiği demeçte, ABD birliklerinin gelecekte “Afganistan’a geri döneceğine” inandığını söyledi. Graham, Taliban’ın El Kaide gibi terör grupları için sığınacak bir liman yaratacağını öne sürerken, ABD’nin geçmişte tıpkı Irak ve Suriye’ye döndüğü gibi Afganistan’a da döneceğini belirtti. Graham, “Bunu yapmak zorunda kalacağız çünkü terör tehdidi çok büyük olacak” dedi.

Birleşmiş Milletler’den insani yardım sözü

Taliban Sözcüsü Süheyl Şahin, üst düzey Taliban yetkililerinin dün (5 Eylül) Kabil’de Birleşmiş Milletler (BM) insani işlerden sorumlu koordinatörü Martin Griffiths ile bir araya geldiklerini ve BM’nin Afgan halkına yardım sözü verdiğini söyledi.

Dünyanın en fakir ülkelerinden Afganistan, Batı destekli Afgan hükümetinin çöküşü ve Taliban’ın zaferinin ardından milyarlarca dolarlık dış yardımın aniden kesilmesiyle krize girmişti.

Sözcü Şahin sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, “BM heyeti, bağışçı ülkelerin gelecek toplantısında Afganistan’a daha fazla yardım çağrısında bulunacağını söyleyerek Afgan halkına insani yardımın devam edeceğine söz verdi” dedi.

Şahin ayrıca, Taliban’ın BM heyetine “işbirliği ve gerekli tesislerin sağlanması” konusunda güvence verdiğini de belirtti.

Öte yandan BM’nin, 13 Eylül’de Cenevre’de Afganistan’daki olası bir insani felaketi önlemeye yardımcı olmak için uluslararası bir yardım konferansı düzenlemesi bekleniyor.

Taliban, Afganistan’ın çehresini değiştirmeye çalışıyor

Taliban, başkent Kabil’de umut ve barış mesajları yayan, sağlık hizmetlerini teşvik eden veya Afganistan’ın ikonik yabancı katkılarından bazılarına saygı gösteren renkli duvar resimlerini beyaz boya ile boyadı ve İslami sloganlarla kapladı.

İtalya, Afganistan büyükelçiliğini Katar’a taşıyacak

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio dünkü (5 Eylül) açıklamada, İtalya’nın Afganistan büyükelçiliğini Katar’ın başkenti Doha’ya taşımayı planladığını söyledi.

Doha’dan işadamları ve politikacılarla yaptığı görüntülü görüşmede konuşan Di Maio, “Bugün Katar Emiri ve ardından Dışişleri Bakanı ile görüşeceğim çünkü niyetimiz Kabil’deki büyükelçiliği Doha’ya taşımak” dedi. Di Maio ayrıca, “Katar, kurulmakta olan bu Afgan hükümetiyle ilgili olarak diplomatik ilişkilerin merkezi haline geldi” diye konuştu.

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.