Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan’ın şikayeti ile yargılanan modacı Barbaros Şansal, 3 ay 22 gün hapis cezasına çarptırıldı: “Yaşamsal haklarım tehdit altına sokuluyor”

Bir sosyal medya paylaşımı nedeniyle Recep Tayyip Erdoğan’ın şikayeti üzerine “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini alenen aşağılama” suçlamasıyla yargılanan modacı Barbaros Şansal’a üç ay 22 gün hapis cezası verildi. Şansal, kararı istinaf mahkemesine taşıyacaklarını söylerken “Şimdiye dek ülkemi şikayet eden insan olarak davranmadım, böyle devam ederse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) yolu görünüyor bana” dedi.

Medyascopea konuşan Şansal, “Toplum önünde hedef gösterme haline gidiliyor, yaşamsal haklarım tehdit altına sokuluyor, ülkem aleyhine olsa da mümkün olan tüm hukuk yollarını denemek zorunda kalacağım” diyerek, şunları kaydetti:

“Türkiye Cumhuriyeti mahkemesi Nuriye ve Semih hakkında beraat kararına sevinmemi cezalandırdı. Neticede zincire bakınca ceza bana değil Nuriye ve Semih’in beraat kararını veren mahkemeye kesilmiş bir cezadır. Kararı istinafa götürüyoruz, olmadı Anayasa Mahkemesi. Bugüne dek Hayrünnisa Gül pozisyonuna düşmeyi istememiştim ama böyle devam ederse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yolu görünüyor bana. Üst mertebedeki siyasetçiler bile AİHM kapılarına gittiği halde ülkemi şikayet eden insan olarak davranmadım. İş farklı yöne gidiyor artık düşman belleme, toplum önünde hedef gösterilme haline gidiyorum, yaşamsal haklarım tehdit altına sokuluyor. Mümkün olan tüm hukuk yollarını, ülkem aleyhine de olsa, üzülerek denemek zorunda kalacağım.”

Erdoğan’ın şikayetiyle yargılandı

Barbaros Şansal hakkında 2017 yılında, Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilen ve açlık grevi yaparken tutuklanan eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ile ilgili sosyal medya paylaşımı nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şikayeti üzerine dava açılmıştı. Bianet’ten Ayça Söylemez’in haberine göre söz konusu paylaşım iddianamede şöyle yer alıyordu:

“Ve Semih beraat… Ve Nuriye tahliye… Ve iktidarın pisliği dünyanın gözünün önünde. Ben ne kadar uzakta olsam da… Köklerimin olduğu yerlerden gelen mutlu haberlere seviniyorum. Sizlere de tek bir şey söylüyorum. Direne direne kazanıyoruz. Dike dike bunları yollayacağız. Laik, demokratik, sosyal hukuk devletini bir kez daha münasip bir yerlerine sokacağız. Şimdi lütfen, beni izlemeye devam etmeyin. Çünkü hayat bana güzel. Bakın arkamda fullmoon var. Yani dolunay. Bu yüzden hayatın tadını çıkarmaya devam edin ve lütfen birbirinizi sevin. Çünkü yarına çıkmaya senediniz yok.” 

Davanın İstanbul 52. Asliye Ceza Mahkemesi’nde bugünkü karar duruşmasına Barbaros Şansal katılmadı. Demirören Haber Ajansı’nda yer alan habere göre, Şansal’ın avukatı Efkan Bolaç, “Müvekkilimin sözü olan kelime hakaret olarak alınmıştır. Müvekkilim kadın terzisidir. Bu beyanı yanlış bir şekilde yorumlanmıştır. Her türlü şüpheden uzak kalınarak karar verilmelidir. Müvekkilimin söylemiş olduğu sözler olsa olsa ağır bir eleştiridir. Kesinlikle hakaret içeren sözler değildir. Beraatını, aksi takdirde lehine hükümlerin uygulanmasını isteriz” dedi. Erdoğan’ın avukatı Ela Ezgi Yelmen ise Şansal’ın cezalandırılmasını talep etti.

Mahkeme, Şansal’a Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesinde düzenlenen “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini alenen aşağılama” suçlamasıyla üç ay 22 gün hapis cezası verdi.

Barbaros Şansal daha önce yılbaşı gecesi paylaştığı bir videodaki sözleri nedeniyle Kıbrıs’ta gözaltına alınarak İstanbul’a getirilirken havalimanında linç girişimine uğramış, bu sözleri nedeniyle İstanbul 43. Asliye Ceza Mahkemesi’nce “Türk milletini ve Türkiye Cumhuriyeti devletini alenen aşağılama” suçlamasıyla altı ay 20 gün hapis cezasına çarptırılmış ancak cezası ertelenmişti.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.