Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mu varyantı Türkiye’de – Prof. Dr. Bülent Ertuğrul: “Yeni bir mutasyona uğramadıkça Mu’nun şimdilik hakim varyant haline gelmesi beklenmiyor”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada Mu varyantının Türkiye’de iki kişide tespit edildiğini söyledi. Koca, “Şu ana kadar bizim yeni varyant olarak tespit ettiğimiz iki vaka dışında olmadı. Ağırlıklı olarak Delta ve Delta Plus şeklinde. Bu varyantlarda da yüzde 90’ı geçen oranlar söz konusu. Aşılama oranının artışıyla vaka sayılarının düşeceğini düşünüyorum” diye konuştu. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, Mu varyantı ile ilgili bilinenleri Medyascope yayınında anlattı.

Birçok kişinin edindiği bağışıklık korumasını daha az duyarlı hale getirebilecek mutasyonlara sahip olduğu tespit edilen Mu varyantı, geçen günlerde Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) izleme listesine eklendi. B.1.621 olarak da bilinen “Mu” varyantı Türkiye dahil bugüne kadar 40 ülkede görüldü. DSÖ’nün salgın hakkındaki haftalık bültenine göre, Mu’nun Güney Afrika’da keşfedilen Beta varyantına benzer şekilde bağışıklık savunmalarından kaçabileceğini öne sürülüyor ancak bunun daha fazla çalışma ile doğrulanması gerekiyor.

Mu varyantı ilk olarak Ocak 2021’de Kolombiya’da görüldü. O zamandan beri, Güney Amerika’nın dışında, İngiltere, Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Hong Kong’da vakalar bildirildi. Varyant şimdilik küresel olarak koronavirüs enfeksiyonlarının yüzde 0,1’inden daha azını oluşturuyor ancak Kolombiya ve Ekvador’da vakaların yüzde 39 ve yüzde 13’ünü oluşturuyor. Bilim insanları ve halk sağlığı yetkilileri, Mu varyantının dünyanın çoğunda baskın olan Delta varyantından daha bulaşıcı olup olmadığını veya daha ciddi hastalıklara neden olup olmadığını araştırıyor.

Mu varyantı ilk olarak temmuz ayında incelenmekte olan varyantlar listesine eklenmişti. Daha ciddi endişe yaratan Alpha ve Delta varyantları nedeniyle şimdiye kadar kadar alarm vermese de ağustos ayında yayımlanan bir risk değerlendirmesinde varyantın aşılamadan kaynaklanan bağışıklığa karşı en az Beta varyantı kadar dirençli olduğunu gösteren laboratuvar çalışmaları olduğu belirtiliyor.

Mu hakkındaki endişelerin bir kısmı, taşıdığı belirli mutasyonlardan kaynaklanıyor. P681H mutasyonu, Alfa varyantında da bulunuyor ve virüsün daha hızlı bulaşmasına neden oluyor. E484K ve K417N dahil olmak üzere diğer mutasyonlar, virüsün bağışıklık savunmalarını geçmesine yardımcı oluyor.

Şimdiye kadar varyantlara Yunan alfabesine göre Alfa, Beta, Gama ve Delta isimleri verildi. Mu varyantı daha önce düşük uyarı seviyesine karşılık gelen “yakından izlenmesi gereken” varyantlar kategorisindeydi. Bu kategoride Eta, Iota, Kappa ve Lambda isimli varyantlar yer alıyor. Kolombiya varyantının Delta varyantına göre daha bulaşıcı olduğuna yönelik bir bulgu henüz yok.

Kaynak: Euronews

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.