Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Yüzleşme” sergisi Pera Müzesi’nde sanatseverlerle buluştu: “Daha iyisini ancak yüzleşerek yaratabilirsiniz”

Haber: Emine Bıçakcı & Ayhan Eren

Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrenci ve mezunlarının eserlerinden oluşan “Yüzleşme” sergisi, bugün (7 Eylül) Pera Müzesi’nde sanatseverlerle buluştu. Yeditepe Üniversitesi Sanat ve Kültür Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Marcus Graf’ın küratörlüğünü üstlendiği sergi, doğa-kent ve birey-toplum arasındaki ilişkileri eleştirel bir bakışla ele alıyor. Küratör Marcus Graf, Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülveli Kaya ve sanatçı Özge Kahraman, Medyascope’a konuştu. 

Pera Müzesi, 7 Eylül- 24 Ekim tarihleri arasında Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ni konuk ediyor. Bu sene 25. yılını kutlayan fakültenin Plastik Sanatlar ve Resim, Grafik Tasarım, Tekstil ve Moda Tasarımı, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Tiyatro, Sanat ve Kültür Yönetimi bölümlerinde üretilen çalışmalardan bir seçkiyi sanatseverlerle buluşturan “Yüzleşme” sergisi sanat ve tasarımın günümüz dünyasıyla ilişkisini sorguluyor.

“Daha iyisini ancak yüzleşerek yaratabilirsiniz”

Serginin küratörlüğünü üstlenen Yeditepe Üniversitesi Sanat ve Kültür Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Marcus Graf, şunları söyledi:

“Biz hem bilim hem de sanat ve kültürle uğraşıyoruz. Dolayısıyla bir eğitim kurumu olarak bizim ana görevimiz, bilgi üretmek ve bilgi paylaşmak. Bu bağlamda Güzel Sanatlar Fakültesi olarak sanat ve kültürle bilgi üretimi ve paylaşımını çok önemsiyoruz. Çünkü bu alternatif bir üretim alanı. Bu yüzden yeni bilgi üretmeden önce eski bilgilerle yüzleşmek lazım. Çünkü yeni bir şey yaratmak istiyorsanız eski durumu anlayıp değerlendirip onun yenisini ya da daha iyisini ancak yüzleşerek yaratabilirsiniz.” 

“Mottomuz: ‘sanatçı gibi düşünmek’”

Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülveli Kaya ise çok disiplinli bir sergi hazırladıklarını belirterek, “Ortak özelliği Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu olmak olan sanatçıların eserlerinin olduğu çok disiplinli bir sergi tasarlandı. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nün gastroartoloji konsantrasyonuyla hazırladığı ürünler var, tiyatro, grafik tasarımı, moda tasarımı, sanat ve kültür yönetimi bölümlerine ait çıktılar var. Mottomuz: ‘sanatçı gibi düşünmek’. Bu programlara ait çalışmalar tek başına bakıldığında ‘Bu sanat eseri mi?’ diye sorulabilir ama hepsi yan yana geldiğinde, bütün oluşumun kendisi sanatsal bir oluşum olduğu için birbirlerini tamamlayan ve birbirlerine yeni anlamlar yükleyen ve yeni bir okuma önermesi sunan bir sergi gerçekleşti” diye konuştu.

Sergide “Yeraltı Serisi: Yaşam Ağacı” isimli eseri bulunan Özge Kahraman ise sergiye ilişkin duygularını şöyle ifade etti:

“Yedi senedir mağaracılık sporuyla ilgileniyorum. Mağaranın derinliklerine dalıyorum, beş yüz metrelik, bin metrelik ip inişleri yapıyoruz. O gezilerin bende bıraktığı etkileri noktalama tekniğiyle yapıyorum. Pera Müzesi’nde, bu sergide yer aldığım için çok mutlu ve gururluyum.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.