Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Afganistan: Katar, Türkiye ve ABD, Kabil Havalimanı’nın işletilmesi için beraber çalışıyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afganistan’daki son durum hakkında açıklamalarda bulundu ve “Kabil Havalimanı’nın işletilmesi konusunda Katar ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile birlikte çalışıyoruz” dedi. Bir grup ABD’li ve çevirmenin Mezar-ı Şerif’te mahsur kaldığı ortaya çıkınca ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Taliban, geçerli seyahat belgesine sahip hiç kimsenin ülkeden çıkışını reddetmiyor” dedi. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Taliban’ın kendilerine uygun çalışma koşulları sağlaması gerektiğini söylerken UNICEF, Afgan çocukları aileleriyle bir araya getirmeye çalışıyor. Afganistan’dan göze çarpan haberleri Medyascope sizin için derledi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken: “Taliban, geçerli seyahat belgesine sahip hiç kimsenin ülkeden çıkışını reddetmiyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Taliban’ın ABD vatandaşlarının Afganistan’ın kuzeyindeki Mezar-ı Şerif kentinden kaçma girişimlerinin engellediği yönündeki haberleri yalanladı. Ancak Blinken, Taliban’ın, bazı kişilerin geçerli seyahat belgelerine sahip olmaması nedeniyle uçaklarının kalkmasına izin vermediğini de sözlerine ekledi. Blinken, “Anladığım kadarıyla, Taliban geçerli seyahat belgelerine sahip olan hiç kimsenin çıkışını reddetmiyor. Ancak geçerli belgeleri olmayanların bu noktada Afganistan’ı terk edemeyeceklerini de belirttiler” dedi.

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nin Cumhuriyetçi üyelerinden Mike McCaul, Taliban’dan izin alamadığı için altı uçağın Mezar-ı Şerif Havalimanı’nda ABD’liler ve Afgan tercümanlarla birlikte mahsur kaldığını ve uçaklarının kalkamadıklarını söylemişti.

Bu arada Kabil Havaalanı’nın kimler tarafından ve nasıl işletileceği konusundaki görüşmeler sürüyor. Doha’da Blinken’i ağırlayan Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman bin Casim El Sani, Kabil Havalimanı’nın birkaç gün içinde çalışmaya başlayacağını söyledi fakat havalimanının işletmesinin nasıl yapılacağına dair herhangi bir bilgi paylaşmadı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da “Kabil Havalimanı’nın işletilmesi konusunda Katar ve ABD ile birlikte çalışıyoruz. Şu an orada 19 teknisyenimiz çalışmalarını sürdürüyor” diye konuştu.  

BM Genel Sekreteri Guterres: “Taliban Afganistan’a yardımda bulunabilmemiz için gerekli koşulları sağlamalı

BBC’ye röportaj veren Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Taliban’ı ülkeye yardımda bulunabilmeleri için gerekli koşulları sağlamaya çağırdı. Guterres, “Biz Taliban’dan temel insan haklarına saygılı olmasını bekliyoruz. Ayrıca, ülkenin insani yardıma ihtiyaç duyduğunu da biliyoruz. Her ne kadar Afganistan’daki hükümet kurma çalışmalarının öncesinde diplomatik temaslar başlamış olsa da, açık olmakta yarar var, ülkedeki genel durumun öngörülemez olması sebebiyle diplomatik temasların nereye gidebileceğini kestirmek zor” dedi.

Rawi: “Burada bir insani kriz ve soykırım riski var”

Taliban, kontrolü dışında kalan Pençşir Vadisi’ni ele geçirmek için büyük bir operasyon yürütüyor. Her ne kadar yaşanan gelişmelerin askeri boyutu uluslararası kamuoyunun gündemine gelse de meselenin bir de insani boyutu bulunuyor. Taliban’ın Pençşir’in dış dünya ile bağlantısını kesmesi binlerce insanı temel gıda maddelerinden ve tıbbi malzemeden mahrum bıraktı.

Afganistan kökenli Avustralyalı insan hakları aktivisti Mahboba Rawi yaşananları, “İnsanlar bir vadinin içinde kapana kısılmış vaziyette. Burada yiyecek yok, elektrik yok, iletişim yok. Burada bir insani kriz ve soykırım riski var” diye özetledi.

Rawi, “Yüzlerce kişinin öldüğü savaşın devam ettiğini biliyoruz. Ancak bir de savaşın insani kriz boyutu var. Vadideki köylerde insani bir kriz yaşanıyor. Erkekler Taliban’a karşı savaşırken geride kalan kadın ve çocuklar için yiyecek yok. Küçük bir parça ekmeği paylaşan veya böğürtlen yiyerek hayatta kalan ailelerin hikayelerini duyuyoruz, tanık oluyoruz. Çocuklar acı çekiyor, yetersiz besleniyor” dedi.

Rawi uluslararası topluma da “Uluslararası toplumu ve BM’yi Pençşir Vadisi’ne müdahale etmeye, insanların acılarına son vermeye, Pençşir halkının yanında durmaya çağırıyorum” diyerek seslendirdi.

Öte yandan, Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Taliban’ın Pençşir’in kontrolünü ele geçirdiğini iddia etti ve “Bu zaferle birlikte ülkemiz savaş bataklığından tamamen çıktı” dedi. Fakat bölgedeki yerel kaynaklar, Taliban’ın sahada tam kontrolü sağlayamadığını belirtiyor.

UNICEF: “Hükümetlerle yakından çalışıp çocukları aileleriyle buluşturmaya çalışıyoruz

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), ABD’nin ve NATO güçlerinin alelacele ülkeden çekilmesi sırasında ailelerinden ayrılan ve çeşitli ülkelere tahliye edilen yüzlerce Afgan çocuğu yeniden aileleriyle bir araya getirmeye çalıştığını duyurdu.

UNICEF Sözcüsü James Elder, Kabil Havaalanı’ndaki kaotik sahneler sırasında yüzlerce çocuğun ailelerinden ayrıldığını ve UNICEF’in onları aileleriyle tekrar bir araya getirmeye çalıştığını söyledi. Elder, “Çocuklar ve aileleri farklı farklı ülkelere dağıldı. Hükümetlerle yakından çalışıp çocukları aileleriyle buluşturmaya çalışıyoruz. Şimdiye kadar yüzden fazla çocuğu aile üyeleriyle bir araya getirdik” dedi.

“Kadınların spor etkinliklerine katılması uygun ve gerekli değil”

Taliban Kültür Komisyonu Başkan Yardımcısı Ahmadullah Wasiq, kadınların spor etkinliklerine katılmasının yasaklanacağını söyledi. Avustralya’nın kamuya ait yayın kuruluşu SBS’e konuşan Wasiq, kadınların spor etkinliklerine katılmasının “uygun ve gerekli” görülmediğini belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.