Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Jonathan Wilson: Gecenin en karanlık anı, şafak sökmeden az önceki andır

Sezona çok kötü bir giriş yapan Arsenal’in, Manchester City’e 5-0 kaybedeceği maçtan önce Jonathan Wilson’ın Sports Illustrated için yazdığı “For Arsenal, It’s Going to Get Worse Before It Gets Better/Gecenin en karanlık anı, şafak sökmeden az önceki andır” yazısını Medyascope Spor Servisi’nden Kubilayhan Kavrazlı çevirdi.

Gecenin en karanlık anı, şafak sökmeden az önceki andır

Cumartesi günü Arsenal, Manchester City’de oynuyor. İyi oynasa bile kaybedebilir ve şu ana kadar iyi oynayacağını gösteren hiçbir şey yok. Kaybederse, Premier Lig sezonunda uluslararası ara öncesi, üst üste üçüncü yenilgisi olacak. Kısaca, kâbus tekrar ediyor.

Unai Emery’nin alay konusu olarak görevden alınmasından bu yana 20 ay geçti. Bize söylendiği, oyuncuların onun taktik talimatlarını anlamakta zorlandığıydı. Spartak Moskova ve Paris Saint-Germain’deki rekoru kendisine karşı gerçekleştirildi. Söylendiğine göre burada bir menajer vardı, orta sınıf İspanyol kulüpleri için iyi ama diğer her yerde çırpınmak zorunda kalan. Yine de Arsenal’de onun yerine geçen teknik direktör Mikel Arteta’dan daha yüksek bir galibiyet yüzdesine sahipti…

Arteta’nın görev başında olduğu 88 maçın ardından, taraftarların sabrı tükenmeye başlıyor. Taraftarların pazar günü Emirates’e dönüşü, yuhalamanın geri dönüşü anlamına geliyor – ve modern futbolun doğası gereği, bu hoşnutsuzluk yakında Arteta’ya yönelecek. Sorun şu ki Arsenal’de o kadar çok ters giden şey var ki kimin suçlanacağı ve bundan sonra ne olacağı muamma.

Arsenal, gerçekten 2005’ten beri düşüşte. Highbury’den Emirates’e geçişin, kulübün ticari potansiyelini artırması, kapasitesini neredeyse ikiye katlaması ve büyük ölçüde gelişmiş kurumsal tesisler sunması gerekiyordu. Bunu yaptı, ancak sorun şu ki, stadyum inşa edilirken kadroya yapılan yatırım azaldı ve aynı zamanda oyunun ekonomisi değişti, böylece gereken şey bir oligarktan ya da para babasından yatırımdı: Büyük bir para kaynağı.

Transferler için bir miktar para bulunduğunda, Arsene Wenger artık yaşlanmıştı ve düşüş devam etti. Emery, takımın başına geçtiğinde durum kaotikti. Futbol ilerlemişti ama Arsenal yerinde saymıştı. İşe alımlar da kaotikti ve düzenli olarak işten çıkarılan scout hikayeleriyle bu düzelmedi. Bu yazdan önce en pahalı dört transferi bir pivot santrfor (Alexandre Lacazette), 10 numara (Mesut Özil) ve iki geniş alan oyuncusu (Pierre-Emerick Aubameyang ve Nicolas Pépé) olan bir kulüp. Bu dördünün birlikte oynaması nasıl bekleniyordu? Plan neydi?

Ve çoğu zaman olduğu gibi düşüş paniğe yol açtı. Özil ve Aubameyang’a 30 yaşından sonra uzatılmış sözleşmeler verildi. Daha sonra ikisi de kasvetli bir şekilde formdan düştü. David Luiz ve Willian’a zamlı anlaşmalar yapıldı. Emiliano Martínez geçen yaz Aston Villa’ya 20 milyon dolara satıldı, Arsenal’in yedek kalecisi eksik kaldı ve kulübü Aaron Ramsdale için 33 milyon dolar harcamaya zorladı.

En azından Bukayo Saka ve Emile Smith Rowe gibi genç yetenekler umut veriyor. Bu yaz yatırılan 150 milyon dolar, 23 yaş ve altı oyunculara, makul bir şekilde yeniden satış değeri olması beklenebilecek oyunculara gitti. Ancak Martin Odegaard ve Ben White’ın bariz yeteneklerine rağmen Arsenal’i ne kadar daha iyi yaptıkları tartışılır. White, Brighton’da üçlü savunma hattında başarılı oldu ancak Arsenal için Brentford’daki ilk maçında, hava topu zafiyetinin vahşice ortaya çıktığı bir savunma dörtlüsü ile birlikte oynadı. Nasıl uyum sağlayacağı hiç düşünülmedi mi?

Arsenal’in pazar günü Chelsea’ye karşı dokuz oyuncusu olmadığı doğru ancak yine de sahada yansıttığı görüntüsü açıklanamazdı ve karakteristik bir şekilde sorunluydu. Yenilgiyi önceden kabul ettmiş olduklarını hissettirdiler. İlk gol, Arteta’yı yalnızca eleştiriye maruz bırakabilecek türden bir organizasyon eksikliği olan kasvetli savunmanın sonucuydu.

Pablo Mari, kolay hareket edememesi için Romelu Lukaku’ya fazlaca sıkı sarıldı ama sonra umutsuzca kollarını gevşetti. Kieran Tierney’e açıkça içeriye girmesi söylenmişti ancak hiç kimse az önce boşalttığı alanı korumak için harekete geçmedi ve bu durum Reece James’in hızlanmasını ve hiçbir engelleme ile karşılaşmadan ceza sahasına girmesini sağladı. Ve tüm bunlara rağmen Cédric Soares savunmanın geri kalan hattının dört metre gerisinde oyalanmasaydı pozisyon ofsayt ile sonuçlanabilirdi.  

Ama oyuncular profesyonel. Bu tür temel bilgileri bilmeleri gerekir. Bu bir organizasyon başarısızlığından daha fazlasıydı. Bu bir ruhun başarısızlığıydı. Arsenal’de bir hastalık var. Zihinler sürekli olarak karıştırılmış görünüyor. Keskinlik yok, güven yok, görünüşe göre sorumluluk alma isteği yok.

Ve yönetici olarak Arteta suçun bir kısmını üstlenmek zorunda olsa da, sorunlar çok geçmişe ve onun ötesine uzanıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=1JWOGr4GAsE

Yazar: Jonathan Wilson

Çeviren: Kubilayhan Kavrazlı

Kaynak: https://www.si.com/soccer/2021/08/24/arsenal-struggles-mikel-arteta-transfers-outlook

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.