Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP’li Sezgin Tanrıkulu’ndan ağustos ayı hak ihlalleri raporu: En az 31 kadın öldürüldü, 174 işçi iş cinayetinde yaşamını yitirdi, 161 işkence ve kötü muamele vakası tespit edildi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Türkiye’de İnsan Hak İhlalleri Ağustos 2021” raporunu açıkladı. Rapora göre ağustos ayında en az 31 kadın öldürülürken, 174 işçi de iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. 35’i cezaevlerinde 161 işkence ve kötü muamele vakası tespit edilirken, gazetecilere yönelik gözaltı ve şiddet de devam etti. İSİG Meclisi üyesi Gökhan Turan ve İHD MYK Üyesi avukat Nilay Nayman, raporu Medyascope’e değerlendirdi

Ağustos ayında 11’i çocuk 174 işçi yaşamını yitirdi

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, ağustos ayı hak ihlalleri raporunu açıkladı. Rapora göre 211 yaşam hakkı ihlali yaşanırken, bunların başında da iş cinayetleri geld.i. Tanrıkulu’nun İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nden (İSİG) aktardığı verilere göre, ağustos ayında 174 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. İşçilerden yedisi kadın, 16’sı göçmen, 11’i de çocuk. Medyascope’konuşan İSİG Meclisi Üyesi İş Güvenliği Uzmanı Gökhan Turan, iş cinayetlerinin artmasının nedenini denetimsizlik olarak açıkladı. Turan’a göre, ekonomideki büyüme beklentisi ve baskısı da iş cinayetlerinin artmasında önemli rol oynadı.

“Bakanlık çalışma alanlarını denetlemiyor”

Turan, konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:

“Buradaki temel sorunlardan birisi çalışma alanlarının değerlendirilmesi. Örneğin, en çok cinayet tarım alanında oluyor. Tarım alanında taşımacılığı denetlemeyen bir bakanlık var. Bakanlık hem bu alanı denetlemiyor hem de kaçak göçmen işçi çalıştırıyor. Eylül ayında işçi ölümleri hızlanmaya başladı çünkü inşaat maliyetleri arttı ve işverenler de kaçak ve ucuza işçi çalıştırmaya başladılar. Bu alenen bilinmesine rağmen devlet bir şey yapmıyor. ‘Ekonomi büyüyor’ diyorlar, evet ekonomi böyle büyüyor. Büyüme beklentisi üretime dayanır. ‘Üretimde çalışacak işçiye az maaş verip çok çalıştırırsan büyürsün’ diye düşünüyorlar. Bunlar büyüyor ancak işçiler ölüyor.”

Bakanlıktan “işçi ölümleri azaldı” savunması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Cafer Uzunkaya ise iş kazaları ve işçi ölümlerinin azaldığını iddia etti. Uzunkaya, “6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu sonrasında iş kazalarında yüzde 41,3 oranında bir azalma meydana geldi. Madenlerimizde en fazla ölümlerin yaşandığı 2000’li yıllarda binde 88 olan ölümlü iş kazaları binde 35’lerin altına düştü” dedi.

“Bakanlık sigortalı-sigortasız işçi ayrımı yapıyor”

Açıklamaya tepki gösteren İş Güvenliği Uzmanı Gökhan Turan, bakanlık verilerinin düşük çıkma nedeninin sigortalı ve sigortasız işçi ayrımı olduğunu belirtti. Bakanlığın sahadaki iş güvenliği uzmanlarının uyarılarını dikkate almadığını belirten Turan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bakanlık verilerini Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) alıyor ancak birçok işçi sigortasız çalıştırılıyor. Biz sigortasız çalışanların da verilerini paylaşıyoruz. Yani bakanlık sigortalı ve sigortasız ayrımı yapıyor. Bakanlık işçi cinayetlerinde azalma olduğunu iddia ediyor ancak bakanlığın verilerinde işçi sayısının tespiti yok. Maden, inşaat ve sanayi gibi zorlu alanlarda iş güvenliği uzmanları bulunuyor. Bakanlık buradan gelen verileri takip ettiğini belirtiyor. Ancak iş güvenliği uzmanlarının belirttiği sorunlara dair çözümleri yerine getirmiyor. İş güvenliği uzmanlarının haklarını da korumuyor.”

Ağustos ayında en az 31 kadın öldürüldü, 21 kadın ise şüpheli biçimde yaşamını yitirdi

Tanrıkulu’nun Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan aktardığı verilere göre, ağustos ayında en az 31 kadın öldürüldü, 21 kadın ise şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkez Yürütme Kurulu ve Ankara Şube Kadın Komisyonu Üyesi Avukat Nilay Nayman, infaz düzenlemelerini ve iktidarı eleştirdi. Nayman’a göre iktidarın söylemi faillere cesaret veriyor:

“Siyasi iktidarın söylemleri faillere cesaret veriyor”

“Öldürülen kadınların tümünün ya koca ya eski koca ya sevgili ya eski sevgili ya da aile ferdi tarafından öldürüldüğü görülüyor. Siyasi iktidarın söylemleri faillere cesaret ve güç veriyor. Özellikle yargıda faillerin ‘haksız tahrik’ adı altında türlü gerekçelerle indirimli ceza almaları ve infaz düzenlemeleri nedeniyle neredeyse hiç cezaevinde kalmadan dışarıda serbestçe yaşamlarına devam edebilmeleri artık katliama dönüşen kadın cinayetlerinin cezasız kalmasını sağlıyor.”

“İstanbul Sözleşmesi kadınlar için umuttu”

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesi‘nden çıkıldığını hatırlatan Nayman, “2014 yılından beri kadınlar tarafından uygulanması ısrarla talep edilen ve her ne kadar pratikte pek çok eksik yaşansa da uygulanan İstanbul Sözleşmesi, kadınlar için hep bir umuttu ve Türkiye’deki kadın hareketinin de mücadelesinde güç aldığı bir kazanımdı” dedi.

35’i cezaevlerinde 161 işkence ve kötü muamele vakası tespit edildi

Tanrıkulu, raporunda işkence ve kötü muamele vakalarına da yer verdi. Rapora göre ağustos ayında düzenlenen eylem ve gösterilerde en 85 kişi polisin fiziksel şiddetine maruz kaldı, en az 126 kötü muamele ve işkence vakası yaşandı. Raporda, cezaevlerinde ise 35 işkence ve kötü muamele vakası yaşandığı belirtildi. Rapora göre, Antalya E Tipi Cezaevi ve Konya E Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan iki mahkûm şüpheli şekilde hayatını kaybetti. Yetkililer ise ölümlerin nedenini kalp krizi olarak açıkladı.

Gazeteci Taş’ın şüpheli ölümü, gözaltılar ve şiddet

Kırım Haber Ajansı (QHA) Türkçe Yayın Yönetmeni Aydın Taş, 9 Ağustos günü Ankara’daki ofisinde ölü bulundu. Resmi açıklamada Taş’ın intihar ettiği belirtildi. Ağustos ayında ayrıca, BirGün Gazetesi Haber Müdürü Uğur Şahin, JinNews muhabiri Beritan Canözer ve foto muhabiri Ozan Acıdere gözaltına alındı.  İstanbul-Beylikdüzü’nde Zümra Nur Şenyurt (3) adlı çocuğun ölümüne ilişkin gelişmeleri izleyen Demirören Haber Ajansı (DHA) çalışanları Ahmet Yeşilmen ve Kubilay Özev ile İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabiri Erdal Can İçelli bekçilerin fiziksel şiddetine maruz kaldı.

61 gazeteci cezaevinde

Marmaris’te Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum‘u izleyen BirGün muhabiri Sarya Toprak’ın çekim yapması önce polis, ardından da Bakan Kurum tarafından engellendi. Toprak, polis tarafından zorla alandan çıkartıldı. Ankara-Altındağ’da Suriyeli göçmenlere yönelik saldırıları takip eden gazeteciler Seda Taşkın ve Büşra Taşkıran da polisler tarafından engellendi.

Bağımsız Gazetecilik Platformu’nun verilerine göre ise 61 gazeteci ise halen cezaevinde.

Halk TV’ye saldırı

Orman yangınları nedeniyle 5 Ağustos günü Marmaris-İçmeler’de Halk TV’nin yaptığı canlı yayına katılanlar saldırıya uğradı. Program sunucusu Gökmen Karadağ, konuk gazeteciler İsmail Saymaz, Murat Ağırel, Avukat Salim Şen, CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay’a şişe atan saldırganlardan beşi gözaltına alındı.

RTÜK’ten beş kanala ceza, mahkemelerden 217 habere erişim yasağı

Ağustos ayında Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) çeşitli gerekçelerle beş kanala idari para cezası verdi. RTÜK başta Halk TV olmak üzere, FOX, KRT, HaberTürk, TR 35 ve TELE1’e toplamda 15 defa idari para cezası verdi. Sulh ceza hâkimliklerince çeşitli yayın organlarının 217 haberine erişim yasağı getirildi.

Buğra Kavuncu’ya saldırı

İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu, 20 Ağustos günü İstanbul Bakırköy’de Halk TV stüdyosunda katıldığı programdan ayrıldığı sırada saldırıya uğradı. Olay nedeniyle bir kişi gözaltına alındı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.