Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çorlu tren kazasında yakınlarını kaybedenler ve avukatlarından açıklama: “Katliamlar cezasız kaldığı için herkes birilerini öldürmeyi meşru olarak görüyor”

Çorlu tren kazasının son duruşmasının ardından kazada yakınlarını kaybedenler ve dava avukatları İstanbul Barosu Kültür Merkezi’nde açıklamada bulundu. Dava avukatlarından Onur Şahinkaya, davada kritik bir noktaya gelindiğini, mahkeme heyetinin soruşturma savcısı hakkında suç duyurusunda bulunma taleplerini kabul ettiğini aktardı. Anne ve babasını tren kazasında kaybeden İsmail Kartal, kazadan sonra kayıp yakınları ile yaralananların neler yaşadıklarını ve üzerlerindeki baskıyı anlattı. 

Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi’nin Sarılar Köyü yakınlarında 8 Temmuz 2018 tarihinde meydana gelen, yedisi çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği ve en az 300 kişinin yaralandığı Çorlu tren kazası davasının sekizinci duruşması 7 Eylül’de Çorlu’da yapıldı. Mahkeme heyeti, sanıklardan “olası kastla insan öldürme” suçlamasından ek savunma isteyerek, soruşturma savcısı Galip Yılmaz Özkurşun hakkında görevi kötüye kullandığı ve adil yargılamayı etkilediği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulması talebini kabul etti. Bir sonraki duruşma, 25 Ocak 2022’ye ertelendi.

“Aileler paramparça oldu”

Çorlu tren kazasında dokuz yaşındaki oğlu Oğuz Arda Sel’i kaybeden Mısra Öz, “Gerçek sorumluları yargının karşısında göremiyoruz. Bu katliamlar cezasız kaldığı için, birileri yargının karşısında elini kolunu sallayıp, mahkeme salonlarından çıktığı için herkes birilerini öldürmeyi meşru olarak görüyor” dedi. 

Çorlu tren kazasını unutturmayacaklarını söyleyen Öz, “Aileler yıkıldı. Zeliha ablanın (Zeliha Bilgin) ailesinden dört can gitti. Her birinin fotoğrafına baktığımda içim acıyor. Benim ailemden iki kişi gitti, bir tanecik oğlum gitti. Rakamların önemi yok ama aileler paramparça oldu. Anne-babalar evlatsız kaldı. Bir sürü hem gönülden yaralı hem de fiziken yaralı insan kaldı. Bunları defalarca anlatmak bizim giden canlara ve yaralılara borcumuz” diye devam etti. 

Endişelerimiz had safhada üzerimizdeki baskıları biliyorsunuz”

Kazada annesi Ruzibe Kartal’ı ve babası Gani Kartal’ı kaybeden İsmail Kartal, “Ben size duygularımızdan, bu üç yılda neler yaşadığımızdan bahsetmek istiyorum. Beş yaşında bir kardeşimiz, bir keresinde kardeşinin mezarını açmaktan bahsetti. ‘Boyu uzamıştır, artık oraya sığmıyordur’ dedi. Her seferinde acı içinde mezara koşup, ‘Ben kardeşime sarılmak istiyorum’ diyen çocuklardan bahsediyoruz” dedi. 

Geceleri rahat uyuyamadıklarını söyleyen Kartal, “Endişelerimiz had safhada, üzerimizdeki baskıları biliyorsunuz. Söylediğimiz her kelime kayıt altında, her yaptığımız, sert eleştiri dahi olmayan sözler maalesef bize mahkeme kapılarını açıyor” diye ekledi. 

Sekiz duruşma görüldüğünü, bilirkişi raporları alındığını ancak asıl sorumluların yargılanması için soruşturmada bir arpa boyu yol gidilemediğini söyleyen dava avukatlarından Onur Şahinkaya, “Yıllarca Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’ndan (TCDD) şunu talep ettik: ‘TCDD’de hangi makamda, hangi kişi görevli o tarihte bunun bir listesi.’ Mahkeme ve savcılık bunu talep ediyor. TCDD cevap vermiyor, oyalayıcı cevap veriyor. Hukukçu olmaya gerek yok, bir kamu kurumu ya da bir kişi mahkemeye bilgi vermez, delil saklarsa arama yapılır, gidip deliller alınır gelinir. Bunu ısrarlı taleplerimize rağmen ısrarla yapmadılar ve yapmıyorlar” dedi. 

Mahkemeye avukatlar olarak bulabildikleri TCDD görevlilerinin isimlerini sunduklarını söyleyen Şahinkaya, “Mahkeme dönemin genel müdürü İsa Apaydın’ı ve genel müdür yardımcılarını ihbar etti ve verdiği isimler hakkında iddianame düzenlenmesini istedi. Savcı Galip Yılmaz Özkurşun mart ayından bu yana birinci bölge müdürlüğünün bir kısım yetkilinin ve bir tane de Ankara’dan yetkilinin ifadesini almak dışında hiçbir işlem yapmadı” diye ekledi. 

Sanıklar, olası kastla insan öldürme suçlamasıyla yargılanacak  

Mahkemenin, Savcı Galip Yılmaz Özkurşun hakkında bakanlığa bildirerek suç duyurusunda bulunduğunu söyleyen Şahinkaya, “Savcının hakkında artık ciddi bir şüphe var. Savcı altı aydır hareketsiz” dedi. Son duruşmada yaşanan gelişmeleri anlatan Şahinkaya, “Mahkeme bu celse, sanıkların olası kastla insan öldürme ve bunu 25 defa işleme yaralıları da olası kast altında yaralama suçlamasıyla yargılanmalarını kabul etti. Bu şu demek: ‘Artık suçlamayı değiştirdik.’ Bunlar önemli gelişmeler” diye konuştu. 

13 Eylül’de Çorlu aileleri yargılanacak 

Çorlu kazasında yakınlarını kaybedenler, yaralananlar ve avukatları 12 Haziran 2019’da Anayasa Mahkemesi önünde açıklamada bulunmak istemiş fakat polis engel olmuştu. Yaşananların ardından Çorlu aileleri ve avukatları hakkında, “Toplantı ve gösteri yürüyüşünde görevlendirilenlerin görevlerini yapmalarına engel olma” suçunu işledikleri gerekçesiyle dava açılmıştı. Bu davanın yeni duruşması pazartesi günü (13 Eylül) Ankara’da görülecek. 

Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin savcılığa, haklarında dava açılması için ihbar ettiği TCDD sorumlular listesi:

Genel Müdür İsa Apaydın

Genel müdür yardımcıları İsmail Çağlar, İsmail H. Murtazaoğlu, Mustafa Çavuşoğlu

AR-GE/DERY Daire Başkanı Erol Tuna Aşkın

Bölge Demiryolu Emniyet ve Risk Yönetimi Müdürü Cemal Yaşar Tangül

TCDD Demiryolu Bakım Dairesi Başkanı Fahrettin Yıldırım

TCDD İnsan Kaynakları Daire Başkanı Korkmaz Koçer

TCDD Demiryolu Yapım Daire Başkanı Başar Kahraman

DATEM İşletme Müdürü Güven Kandemir

TCDD Demiryolu Modernizasyon Daire Başkanı Hasan Hüseyin Güney

TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü Veysi Kurt

TCDD Taşımacılık A.Ş. G.M Yardımcısı Erol Arıkan

TCDD Taşımacılık A.Ş. Yolcu Daire Başkanlığı Erol Aslan

TCDD 1. Bölge Müdürü Nihat Aslan

TCDD 1. Bölge Müdür Yardımcısı Muammer Levent Meriçli

TCDD 1.Bölge Müdür Yardımcısı Halil Korkmaz

TCDD 1. Bölge Demiryolu Bakım Müdürü Mümin Karasu

TCDD 1. Bölge Demiryolu Bakım Müd. Yrd. Levent Kaytan

TCDD 1. Bölge Demiryolu Bakım Müd. Yrd. Nizamettin Aras

Demiryolu Bakım Servis Müdür Yardımcısı Vekili Mehmet Özekmek

Demiryolu Bakım Servis Müdür Yardımcısı Vekili Ali Başpınar

Devlet Demir Yolları İşletmesi Yönetim Kurulu’nun 27.06.2008 tarih ve 11/132 sayılı kararında ve 02.06.2010 tarih ve 11/78 sayılı kararında imzası bulunan: Süleyman Karaman, Talat Aydın, Şükrü Kutlu, Ümit Ulvi Canik, Veysi Kurt ve İsa Apaydın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.