Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye A Milli Futbol Takımı’nda Şenol Güneş dönemi sona erdi

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), son dönemde alınan kötü sonuçların ardından teknik direktör Şenol Güneş ile yollarını ayırdı.

TFF Başkanı Nihat Özdemir ile Milli Takımlar Teknik Direktörü Şenol Güneş, dün (9 Eylül) İstanbul-Riva’daki Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri’nde görüşme gerçekleştirdi. Saat 11:00’de başlayan görüşme, 14:00 sularında sona erdi. Bugün tekrar bir araya gelen taraflar arasında varılan anlaşmaya göre, Güneş ile karşılıklı olarak anlaşılarak yollar ayrıldı. 18 Mart 2019 tarihinden bu yana milli takımın teknik direktörlüğünü üstlenen Güneş’in sözleşmesi 30 Haziran 2022 tarihine kadar devam ediyordu.

TFF’den ayrılıkla ilgili yapılan açıklamada, “Ülkemize önemli başarılar yaşatan değerli hocamız Sayın Şenol Güneş’e görev sürecindeki çalışmaları ve Türk futboluna yaptığı katkılar için teşekkür eder, bundan sonraki hayatında sağlık ve başarılar dileriz” denildi.

Milli Takımlar resmi sayfasının paylaşımı:

Şenol Güneş’in milli takım serüveni

2019 yılının Mart ayında Mircea Lucescu’nun yerine göreve gelen Şenol Güneş, 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri’nde büyük bir başarıya imza attı. Fransa, İzlanda, Arnavutluk, Andorra ve Moldova’nın bulunduğu grupta yer alan Türkiye, topladığı 23 puan ile grubunu Fransa’nın ardından ikinci sırada noktaladı ve Avrupa Şampiyonası biletini kaptı.

Güneş ve Türkiye A Milli Futbol Takımı için çöküş dönemi, 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası’na katılım hakkı elde edilmesinden sonra başladı. UEFA Uluslar B Ligi 3. Grup’ta Rusya, Sırbistan ve Macaristan ile mücadele eden milliler, grubunda yalnızca bir galibiyet alarak C Ligi’ne düştü. Ay-Yıldızlılar, bu başarısızlığı 2022 FIFA Dünya Kupası Elemeleri’nde oynadığı ilk iki karşılaşmada aldığı skorların ardından unutturdu. Hollanda, Norveç, Letonya, Karadağ ve Lihtenştayn’ın yer aldığı grupta mücadele eden Türkiye, ilk iki maçında grubun favorileri Hollanda ve Norveç’i mağlup etmeyi başardı. Ancak milli takım için kâbus, Letonya karşılaşması ile yeniden başladı. 3-1 öne geçtiği karşılaşmada skor üstünlüğünü koruyamayan Türkiye, sahadan 3-3’lük beraberlik ile ayrıldı. 

Türkiye, 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda İtalya, Galler ve İsviçre ile aynı grupta yer aldı. İlk maçında İtalya önünde yokları oynayan Ay-Yıldızlılar, sahadan 3-0’lık skor ile mağlup ayrıldı. Türkiye, grubun diğer iki maçında da rakiplerine boyun eğdi. Şenol Güneş’in öğrencileri, oynadığı üç karşılaşmada kalesinde sekiz gol görürken rakip fileleri ise yalnızca bir kez havalandırabildi. 

2020 Avrupa Futbol Şampiyonası’ndaki hayal kırıklığının etkisini atlatamayan Türkiye, 2022 FIFA Dünya Kupası Elemeleri’nde Karadağ’a karşı bir şok daha yaşadı. Şenol Güneş’in öğrencileri, maçta 2-0 öne geçmesine rağmen sahadan 2-2 beraberlik ile ayrıldı. 3-0’lık Cebelitarık galibiyeti, kötü gidişatı değiştiremedi.

Şenol Güneş’in milli takım kariyerinin sonu ise Hollanda maçının ardından geldi. Milliler, Amsterdam Arena’nın ev sahipliği yaptığı mücadelede rakibine Memphis Depay (3), Davy Klaassen, Guus Til ve Donyell Malen’in attığı goller ile 6-1 yenildi. Ay-Yıldızlılar adına tek gol Cengiz Ünder’den geldi. Türkiye, bu mağlubiyetin ardından grup liderliğini Hollanda’ya kaptırdı ve üçüncü sıraya geriledi.

30 Haziran 2022 tarihine kadar sözleşmesi devam eden Şenol Güneş, takımının aldığı üst üste başarısız sonuçların ardından görev süresini doldurmayı başaramadı. 

Türkiye A Milli Futbol Takımı’nda görev almış teknik direktörlerin, takımdan ayrılmalarına yol açan süreçler:

A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Şenol Güneş’in tarihe geçen sözleri:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler