Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Afganistan: Taliban’a ilk üst düzey ziyaret Katar’dan

Taliban’ın Afganistan’ı ele geçirmesinin ardından, Kabil’e ilk uluslararası uçak seferi gerçekleşti. Afganistan’da yaşanan insani krizi önlemek için çağrıda bulunan Birleşmiş Milletler (BM), Cenevre’de düzenleyeceği yardım konferansı ile 600 milyon dolardan fazla para toplamayı hedefliyor. Afganistan’da yaşanan son gelişmeleri sizin için derledik.

Kabil’e ilk ticari uçak indi

Taliban’ın Afganistan’da geçici hükümeti açıklamasının ardından bugün (13 Eylül), Pakistan Uluslararası Havayolları‘na (PIA) bağlı uçak Kabil’e indi. AFP News haberine göre, uçakta yaklaşık 10 kişi bulunuyor.

PIA sözcüsü açıklamasında, şrketin düzenli hizmetlere devam etmeye istekli olduğunu ancak iki başkent arasındaki uçuşların ne sıklıkla çalışacağını söylemek için çok erken olduğunu söyledi.

Kabil Havalimanı, 30 Ağustos’ta ABD güçlerinin Afganistan’dan çekilmesi sonrasında, 120 binden fazla insanın tahliyesi esnasında ciddi şekilde hasar görmüştü. Taliban, Katar ve Türkiye başta olmak üzere ülkelerin desteği ile Kabil Havalimanı yeniden kullanilabilir hale getirmek için çabalıyor.

Qatar Airways geçen hafta Kabil’den, tahliye edilemeyen yabancı ülke vatandaşlarının ve Afganlar’ın taşındığı, charter uçuşları düzenlemişti.

BM, Afganistan’daki insani krizi önlemek için 600 milyon dolar toplamaya çalışıyor

Birleşmiş Milletler (BM), bugün (13 Eylül) Cenevre’de düzenleyeceği yardım konferansı ile Afganistan için 600 milyon dolardan fazla para toplamayı hedefliyor. BM yetkililerine göre, Taliban’ın geçen ay Kabil’i ele geçirmesinden önce, ülkede yaklaşık 18 milyon insan yardıma muhtaçtı. Yetkililere ve yardım gruplarına göre, yardıma ihtiyaç duyan insanların sayısı, kuraklık, yiyecek ve nakit kıtlığı yüzünden artacak. 

Afganistan’ın Batı destekli hükümetinin çöküşünün ardından milyarlarca dolarlık yabancı desteğin kesilmesi ve ardından Taliban’ın zaferi, diğer ülkelerin yardım programları üzerinde daha fazla baskı yarattı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres cuma (10 Eylül) günü yaptığı açıklamada BM’nin finansal olarak zor durumda olduğunu belirterek “Şu anda BM kendi işçilerine maaşlarını bile ödeyemiyor” dedi.

Antonio Guterres

Bugünkü konferansa aralarında Guterres’in de bulunduğu üst düzey BM yetkililerinin yanı sıra, Uluslararası Kızılhaç Komitesi Başkanı Peter Maurer ve Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da dahil olmak üzere birçok hükümet temsilcisi katılacak. 

Toplanması hedeflenen 600 milyon doların üçte biri, BM Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından kullanılacak. WFP’nin yaptığı bir ankete göre, ankete katılan bin 600 Afgan vatandaşının yüzde 93’ünün, ödeme yapmak için nakit paraya erişemediğinden gıda tüketemediği tespit edildi. 

WFP Bölge Müdür Yardımcısı Anthea Webb, “Afganlar’ın gıda stoklarının tükenmesini önlemek için kelimenin tam anlamıyla yalvarıyor ve borç alıyoruz” diye konuştu.

Yabancı desteğin geri çekilmesinin ardından Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bağışçıları kapanma riski olan yüzlerce sağlık tesisini desteklemeye çağırdı. 

Taliban’a ilk resmi ziyaret Katar’dan

Abdurrahman Al Sani

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, pazar (12 Eylül) günü Kabil’e yaptığı ziyarette, Afganistan Başbakanı Molla Muhammed Hasan Akhund ile görüştü. Bu görüşme, Taliban’a yapılan ilk üst düzey ziyaret olma niteliği taşıyor.

Katar, Taliban üzerinde en fazla yetkiye sahip ülkelerden biri olarak kabul ediliyor. Katar, Batılı ülke vatandaşlarının ve Batılı ülkelere yardım eden Afganlar’ın ülkeden tahliye edilmesinde de önemli bir rol oynadı. 

Katar Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre iki lider görüşmede Afganistan’ın istikrarını tehdit eden terör örgütleriyle mücadele etme çabalarını, ülkede barışı artırmanın yollarını ve insanların güvenli geçişini ele aldı. Taliban sözcüsü de toplantının, ikili ilişkiler, insani yardım, ekonomik kalkınma ve dünya ile etkileşime odaklandığını söyledi. 

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.