Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TOKİ, Antalya’da yanan düğmeli evlerin yerine betonarme ev yapacak – Mimar Recep Esengil: “Yüzlerce yıllık tarih yok olacak”

Antalya-Manavgat’ta 28 Temmuz’da başlayan ve “tarihin en büyük yangını” olarak kayda geçen büyük Antalya yangını sırasında Akseki İlçesi’ne bağlı Kepezbeleni Mahallesi yok oldu. Köyde 80’in üzerinde ev yangından etkilendi. Toroslar’a özgü mimarisiyle kültürel mirasın bir parçası olan düğmeli evlerden oluşan Kepezbeleni Mahallesi’nde TOKİ, yanmış evleri iş makineleri ile ortadan kaldırıyor, yerlerine ise betonarme evler yapmaya hazırlanıyor. Medyascope’a konuşan ÇEKÜL Vakfı Antalya temsilcisi Mimar Recep Esengil, “TOKİ’nin betonarme ev yapması halinde yüzlerce yıllık tarih yok olacak” dedi.


Kültürel tarihin yok edildiğini söyleyen ÇEKÜL Vakfı Antalya temsilcisi Mimar Recep Esengil, “Büyük Antalya yangınında düğmeli evler de yandı. Düğmeli evlerden oluşan Kepezbeleni Köyü neredeyse yok oldu. TOKİ, köyde çalışmalarını sürdürüyor fakat yanan evler yerine düğmeli evlerin yapılmayacağını duyuyoruz. TOKİ’nin betonarme ev yapması halinde yüzlerce yıllık tarih yok olacak” dedi.


Kepezbeleni Mahallesi Muhtarı Mehmet Uyar ise yangının çok hızlı şekilde köylerine ulaştığını ve müdahale etme fırsatlarının olmadığını dile getirdi. Uyar, “Köyümüzün yaş ortalaması yüksek. Yangın köyümüzün yakınlarına ulaştığında durumu değerlendirmek ve müdahale etmek için bölgeye gittik. Fakat poyraz ile birlikte alevler bizden önce köyümüze ulaştı. Orman Genel Müdürlüğü (OGM) araçları köyümüzdeki yaşlıları kurtardı fakat her şeye rağmen bir köylümüz hayatını kaybetti. Köyümüz düğmeli evlerden oluşuyor, 80’in üzerinde ev yandı. Bunların bir çoğu düğmeli evdi. Köyümüze yangının ardından bakanlar geldi ve yanan düğmeli evlerin yerine yine düğmeli evlerin yapılacağını söyledi. Şu an nasıl bir proje hazırlandığını bilmiyoruz” dedi.


Kepezbeleni Mahallesi sakinleri ile konuştuğumuzda yanan evlerini TOKİ’nin yıkarak temizlediğini fakat yeni evlerinin betonarme olarak inşa edileceği bilgisini aldıklarını söylediler. Ayrıca evleri yanan yangın mağdurlarına 25 bin lira ve beyaz eşya yardımı yapılmış. Mahalle sakinleri AFAD ile yaptıkları sözleşmede yeni evleri için ne kadar para ödeyeceklerinin yazmadığını, iki yıl geri ödemesiz 250 – 300 bin liralık kredi ile yeni ev taksitlerini ödeyeceklerinin söylendiğini belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.