Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP’den 2023 seçimi için tutum belgesi hazırlığı: “İttifaklar seçimi kazanabilir ancak Türkiye’de demokratik dönüşümü sağlayamaz-Hep beraber kazanacağımız bir süreci konuşmak zorundayız, 2023 seçimleri 2019’dan farklı”

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 2023 cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde alacağa tavra ilişkin 27 Eylül’de bir tutum belgesi açıklayacak. Eş genel başkanlar Mithat Sancar ve Pervin Buldan’ın açıklayacağı belgede hem cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimi hem de ittifaklara dair beklenti ve öneriler yer alacak. Medyascope’un konuştuğu HDP’li yetkililer, muhalefetin “HDP, AKP’ye kızgın nasılsa bize oy verecek” yaklaşımının yanlış olduğunu belirterek, tutum belgesinde Türkiye’yi ayak bağlarından kurtaracak önermeler olacağını anlattı: “Şimdiki ittifaklar belki seçimi kazanabilir ancak Türkiye’de demokratik dönüşümü sağlayamaz. Bu bir tehdit ya da şantaj değildir. Demokratik ve olması  gereken bir çağrıdır. HDP’yi görmezden gelerek Türkiye’de nasıl demokratik bir değişim düşünülebilir?”

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 74 ilde “HDP’liyiz, her yerdeyiz” sloganıyla düzenlediği toplantılardan sonra 27 Eylül’de kamuoyuna bir tutum belgesi açıklayacak. Belgede 2023’te düzenlenmesi beklenen seçimler, ittifaklar ve Kürt sorununa dair çözüm önerileri yer alacak. Medyascope’a konuşan HDP’li yetkililer “HDP’siz ‘HDP ne yapacak?’ tartışması yapılıyor. Biz de parti olarak önümüzdeki dönemi nasıl gördüğümüzü ve iktidar değişimi sonrası neye ihtiyaç olduğuna dair yol haritamızı belirledik” dedi.

HDP’nin muhalefet partililerini ‘müzakere’ye çağıracağı belge, cezaevindeki eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın “İlkesiz ittifaklar kazanarak kaybetmeye yol açacak” açıklamalarından sonra merakla bekleniyor.

HDP’li yetkililer cumhurbaşkanı adaylarının isimlerinden çok bu ismin hangi ilkelere göre belirleneceğinin önemli olduğunu vurguluyor. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın “Ortak aday fikrine açığız” açıklamasından sonra partide de muhalefetin göstereceği bir ortak cumhurbaşkanı adayı fikrine olumlu bakılıyor. HDP’nin buradaki temel şartı ise seçilecek kişinin, yargı ve demokrasi alanındaki sorunları çözebilecek ve iktidar değişiminden sonra kurulacak geçiş hükümetinde buna dair kararlar alacak bir isim olması.

Medyascope’a konuşan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, tutum belgesinin partinin yol haritası olacağını söyledi. Paylan, belge ile partinin ilkelerinin tekrar hatırlatılacağını belirterek şöyle konuştu:

“Tutum belgesi önümüzdeki yol haritamız olacak. HDP’siz ‘HDP ne yapacak?’ tartışması yapılıyor. Biz de parti olarak önümüzdeki dönemi nasıl gördüğümüzü, iktidar değişiminden sonraki geçiş döneminde neye ihtiyacımız olduğunu ve buna dair yol haritamızı belirledik. Muhalefet HDP’yi görmezden geliyor. HDP’yi yedek güç gibi görüyor. Bu tutum doğru değil, bizim ilkelerimiz var. Bu belgeyle bunu ortaya koyacağız. Tüm muhalefet ve demokratik güçleri mücadeleye ve müzakereye çağıracak bir belge olacak.” 

HDP Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan

HDP 2019 yerel seçimlerinde güçlü olduğu yerlerde aday çıkarmış, diğer bölgelerde ise Cumhur İttifakı’na kaybettirmek için aday çıkarmamış ve seçmenlerinin Millet İttifakı adaylarına oy vermesini sağlamıştı. HDP’nin bu stratejik hamlesi başarılı olmuş ve Kürt seçmenin yoğun yaşadığı İstanbul, Adana ve Mersin gibi illerde Millet İttifakı adayları seçimi kazanmıştı. Paylan 2023’te yapılacak seçimlerde 2019’a benzer bir senaryonun olmayacağına işaret etti. Tutum belgesiyle birlikte muhalefet partilerine de mesaj verileceğini belirten Paylan, “‘HDP seçmeni nasılsa AKP’ye kızgın bize oy verecekler’ diye bakmak tamamen yanlış bir düşünce” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yerel seçimlerde güçlü olduğumuz yerlerde kazanmak, diğer yerlerde Cumhur İttifakı’na kaybettirmek için oy verdik. Koşulsuz şartsız yaptık bunu. Şimdi durum farklı, eğer dönüşümü ve değişimi konuşuyorsak burada hep beraber kazanacağımız bir değişimi konuşmak zorundayız. Bunu konuşmadığımız zaman ‘HDP nasıl olsa AKP’ye kızgın bize oy verecekler’ diye bakmak tamamen yanlış bir bakıştır. Bu bakış asla sonuç alamaz. Türkiye’nin üçüncü büyük partisi tüm önerilerimiz Türkiye’yi ayak bağlarından koparacak önermeler olacak. Şimdiki ittifaklar belki seçimi kazanabilir ancak Türkiye’de demokratik dönüşümü sağlayamayız. Bu tehdit ya da şantaj değildir. Demokratik ve olması  gereken bir çağrıdır. HDP’yi görmezden gelerek Türkiye’de nasıl demokratik bir değişim düşünülebilir?”

“Demokrasiye dönüş sadece HDP ile olmaz ama HDP’siz de asla olmaz”

Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri sonrası bir geçiş hükümetinin kurulması ve bu hükümetin ülkeyi tekrar demokrasiye döndürmesi beklentisinde olduklarını belirten HDP’li Paylan, yaptıkları yurt gezilerinde toplumun, muhalefete bir araya gelme çağrısı yaptığını gördüklerini söyledi. Paylan, “HDP görmezden geliniyor. HDP Türkiye’de belirleyici güç. Türkiye’de demokrasiye dönüş yalnızca HDP ile olmaz ama HDP’siz de asla olmaz. Bu tutum belgemizle bunu ortaya koyacağız. Yüzbinlerce insanla görüştüm. HDP’li olsun olmasın tüm yurttaşların muhalefet çağrısı var. Yurttaşlar ‘Bir araya gelin, Türkiye’yi bu karanlıktan çıkarın’ diyor. Toplum siyasetin önünde yürüyor. Siyasetçiler bunu görmüyor ve buna cesaret göstermiyor” dedi.

DEVA ve Gelecek HDP ile iletişim konusunda daha rahat

Yeni kurulan Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’nin CHP ve İYİ Parti’ye göre, HDP ile iletişim kanallarını daha çok açık tuttuğunu belirten Paylan, “Sokakta İYİ Parti ve CHP seçmeni HDP’siz olmayacağının farkında ama iki partinin yöneticileri bununla ilgili henüz ortaya bir tutum koymadı” diyerek muhalefeti eleştirdi.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, tutum belgesinde nelerin olacağına dair Medyascope’a “Hem parlamento hem cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki beklentilerimizi ve geçiş sürecinden hangi alanlarda değişime ihtiyaç duyulduğu ortaya koyan ve bunları kapsayan bir belge olacak” açıklamasını yaptı.

“Kaybettirmekten çok kazanmayı hedeflemeliyiz”

Oluç, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde uygulanan seçim taktiğinin yeniden uygulanmasının mümkün olmadığını, yerel seçimde uygulanan taktik ile iktidarın egemenlik alanını daraltılmasının amaçlandığını belirterek şunları söyledi:

“2019’da başarılı bir seçim taktiği uygulamıştık. Bunu herhangi bir ittifak için yapmadık. Bu taktiği iktidarın egemenlik alanını daraltmak için yaptık. Bugün demokratik bir değişim olacaksa kaybettirmekten çok kazanmayı hedeflemeliyiz. Muhalefetin hep birlikte kazanması gerekir. Bunun için adım atılmalı. 2019’un tekrarı mümkün değildir. Çürüyen ve çöken bu sistemin aşılması için neler yapılması gerektiğini ilkesel olarak konuşulması gerekiyor.”

“Anahtar rolde bir partiyiz”

Oluç, yapılan seçim anketlerinde Millet İttifakı ile Cumhur İttifakı’nın birbirine yakın oy oranlarına sahip olduğunu vurguladı:

Muhalefet ve iktidar da HDP seçmenlerinin anahtar bir role sahip olduğunu biliyor. İki ittifak da kafa kafaya gelmiş vaziyette. Bu nedenle HDP’nin rolü büyüktür ve talepleri önemlidir. Bu talepler HDP’ye yönelik küçük hesap talepleri değildir. Türkiye’deki ortadan kaldırılan yargı ve demokrasi yeniden tesis edilmesi için uygulanması gereken taleplerdir. Tüm toplumun talebidir.”

Tutum belgesi ile HDP’ye açılan kapatma davasına dair de mesajlar verilecek. Oluç, yaptıkları il gezilerinde HDP seçmeninin partilerine yönelik kapatma davasına nasıl baktığını ise şu sözlerle açıkladı: “HDP seçmenleri kapatma davasından ne sonuç çıkarsa çıksın HDP’nin siyasi iradesini destekleyeceklerini ve partilerine sahip çıkacaklarını belirtiyor. Kapatma davası seçmenimizde umutsuzluk değil öfke yaratıyor.”

HDP’nin 27 Eylül’de açıklayacağı tutum belgesini hazırlayan deklarasyon ekibinde ise HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, eş genel başkan yardımcıları Garo Paylan, İlknur Birol ve Tayyip Temel’in yanı sıra Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları yer aldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler