Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Salgının gölgesinde yüz yüze eğitim devam ediyor – Dr. Tomris Cesuroğlu: “Yüz yüze eğitimin devamlılığı için öğretmen alımlarıyla sınıf mevcutlarının 30’un altına düşürülmesi gerek”

Koronavirüs salgını nedeniyle bir buçuk yıldan uzun süredir durdurulan ve 6 Eylül’de tekrar başlayan yüz yüze eğitimde ikinci haftaya girildi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu ve Okul Sağlığı Grubu üyesi Dr. Tomris Cesuroğlu, yüz yüze eğitimin devamlılığı için yapılması gerekenleri ve salgında gidişatı Medyascope’a değerlendirdi.

“Eğitimin devamlılığı için sınıf mevcutlarının 30’un altına indirilmesi gerekiyor”

Kalabalık sınıfların virüsün yayılımının artıracağının ve yüz yüze eğitimin devamlılığı için kritik noktanın sınıf mevcutlarını azaltmak olduğunun altına çizen Dr. Tomris Cesuroğlu, bunun tek yolunun yapılacak öğretmen alımlarıyla yeni sınıflar açılması olduğunu söyledi. Cesuroğlu, “Binalarla ilgili düzenlemeler bir şekilde yapılıyor. İkili öğretim, üçlü öğretim, hafta sonu sınıfları gibi uygulamalar var. Buradaki kritik nokta öğretmen alımı. Şu an bütün ülkenin birlik olarak öğretmen alımının gerekliliğini vurgulaması gerekiyor” dedi.

“Vaka çıktığında sınıfların kapanmasıyla eğitim aksayacak”

“Vaka veya temas sonucu bir sınıfın kapanması 14 günlük bir kapanma anlamına geliyor. Bu çok uzun bir süre. Avrupa’da genellikle 7 ila 10 gün kadar kapanma oluyor ve genellikle beşinci gününde negatif PCR testiyle karantinadan çıkılabiliyor. Ayrıca çocuk veya öğretmen aşılıysa karantinadan muaf tutulabiliyor. Türkiye’de bununla ilgili sistem henüz oturmuş değil” diyen Cesuroğlu, her vaka çıktığında sınıfların kapanmasıyla eğitimin aksayacağını belirtti.

“Noravirüse dikkat etmek gerek ancak panik yapmaya gerek yok”

Okulların açılması ve toplumdaki hareketliliğin artmasıyla çocukların koronavirüs dışında başka salgınlardan da mustarip olabileceğine dikkat çeken Cesuroğlu ishale, bulantıya ve kusmaya neden olan “norovirüs hastalığına” dikkat çekerek “Norovirüs, koronavirüsten farklı olarak el ve ağız yoluyla bulaşırken koronavirüs solunum soluyla bulaşıyor. Ancak norovirüs gibi diğer virüsler çocuklar arasında yayılabilen ve çoğu zaman da zararsız olan virüsler. Bunların karşısında panik olmaya gerek yok, temizlik önlemlerini elden bırakmamak lazım” diye ekledi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullar için hazırladığı koronavirüs rehberlerinde dikkat çekilen noktanın yüzeylerdeki temizlik olduğunu söyleyen Cesuroğlu, “Yüzeylere dönük önlemler koronavirüsün yayılmasını engellemek için etkili yöntemler değiller ancak norovirüs gibi virüsler için etkili olabilirler” diye konuştu.

“Ekonomi için hangi sektörlerin feda edilebildiğini gördük, kapanma noktasına gelmemek için yapısal düzenlemelerle aşılama artırılmalı”

Salgında genel gidişata yönelik yorumlarını da paylaşan Cesuroğlu, 2020 yılının sonbaharından itibaren çeşitli kapanmaları tekrar yaşamamak için aşıların önemini vurguladı:

“Ekonomi dönsün diye hangi sektörlerin feda edildiğini ve hangilerinin edilemediğini gördük. Tekrar bir kapanma noktasına gelmemek için aşılamanın artırılması gerekiyor. Artık teşvik boyutunun ötesinde yapısal düzenlemeler gerekiyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.