Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

FETÖ üyeliğinden ceza alan dört eski Yargıtay üyesinin Yüce Divan’da yargılanmasına 25 Kasım’da devam edilecek

Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliği suçundan hapis cezası alan eski Yargıtay üyeleri Necati Meran, Mehmet Ali Demirezici, Esabil Saylak ile Kenan Karabeyeser’in, “görevi kötüye kullanma” suçundan Yüce Divan’da yargılanmasına bugün (16 Eylül) devam edildi. Mahkeme bir sonraki duruşmayı 25 Kasım’a erteledi.

Dört eski Yargıtay üyesi, MİT TIR’larını durduran eski Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hamza Celepoğlu’nun generalliğe giden yolunu açmak için, dönemin İstanbul İl Jandarma Alay Komutanı Hüseyin Kurtoğlu’nun terfi etmesini engellemek amacıyla suç uydurmaktan yargılanıyor. Yüce Divan’ın sanıklara ceza vermesi durumunda ise mahkeme tarihinde bir ilk yaşanacak. Mahkeme kurulduğu günden beri hiçbir yüksek yargıç hakkında mahkmiyet kararı vermedi.

Dava, 25 Kasım’a ertelendi

FETÖ üyeliği suçundan hapis cezası alan eski Yargıtay üyelerinin “görevi kötüye kullanma” suçu yönünden Yüce Divan’da yargılanmasına bugün (16 Eylül) devam edildi. Duruşmada dönemin İstanbul İl Jandarma Alay Komutanı Hüseyin Kurtoğlu’nun avukatı ve beş subay ifade verdi. Davaya mağdur sıfatıyla katılan subaylar, eski Yargıtay üyelerinin verdikleri karar nedeniyle mağdur edildiklerini belirtip sanıklara ceza verilmesini talep etti. Mahkeme bir sonraki duruşmayı 25 Kasım’a erteledi.

Dönemin İstanbul İl Jandarma Alay Komutanı Hüseyin Kurtoğlu ile beş subay hakkında, Silivri Cezaevi’nde bulunan tutukluya, babasının ölümü üzerine verilen izni kullandırmadıkları gerekçesiyle dava açılmış, Silivri 2. Asliye Ceza Mahkemesi Kurtoğlu ve diğer sanıkları, “kamu görevinin sağladığı nüfuzu kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan mahkm etmiş, Yargıtay 14. Ceza Dairesi de cezayı onamıştı.

Kararda imzası bulunan eski Yargıtay 14. Ceza Dairesi üyeleri Necati Meran, Mehmet Ali Demirezici, Esabil Saylak ile Kenan Kenankarabeyser, generallik sırasında olan Kurtoğlu’nun terfisini engellemek ve örgüt mensubu olan Celepoğlu’nun generalliğe terfi etmesinin yolunu açmak için suç uydurmakla itham ediliyor.

Yüce Divan’da yargılanan eski Yargıtay üyeleri, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası meslekten ihraç edildi. Sanıklar daha sonra Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nce, “FETÖ üyeliği” suçundan çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı. Dava sırasında firari olan Kenan Karabeyeser de Ankara’da yakalanarak 8 Haziran 2021’de “FETÖ üyeliği” suçundan tutuklandı.

FETÖ üyeliğinden ceza alan eski Danıştay üyeleri Yüce Divan’da beraat etmişti

Yüce Divan’da daha önce de FETÖ üyeliğinden ceza alan eski Danıştay üyeleri de yargılanmıştı. “FETÖ üyeliği ve yöneticiliği” suçlarından hapis cezası alan eski Danıştay üyeleri Galip Tuncay Tutar, Vahit Bektaş ve Bülent Olcay, “görevi kötüye kullanma” suçlarından yargılanmış ve “atılı suçun unsurları oluşmadığı” gerekçesiyle beraat etmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler