Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Jordan Henderson’ı Liverpool efsanesi yapan 10 an

İngiltere Premier Lig ekiplerinden Liverpool, kaptanı Jordan Henderson’ın sözleşmesini uzattığını duyurdu. Kulüpten yapılan açıklamada, 31 yaşındaki İngiliz orta saha oyuncusunun kontrat süresinin 2025 yılına kadar uzatıldığı belirtildi. Jordan Henderson’un 20 Ağustos 2021’de Daily Mail’in internet sitesine verdiği ‘‘Jordan Henderson the decade that has made him a Liverpool legend/Jordan Henderson’u Liverpool efsanesi yapan 10 an” isimli röportajı Medyascope Spor Servisi’nden Kubilayhan Kavrazlı çevirdi.

Jordan Henderson’u Liverpool efsanesi yapan 10 yıl, 10 an..

Jurgen Klopp ile bir bağ kurmak, Steven Gerrard’ı kaptan olarak takip etmek ve Brendan Rodgers ile zorlu mücadelelerden sonra Kop tribününü arkana almak…

Jordan Henderson, Liverpool ile yeni sözleşme imzaladıktan sonra geleceği dört gözle bekliyor ama aynı zamanda geçmişini de düşünüyor. Bu yazın başlarında kayda değer bir yıldönümünü kutladı, 16 milyon sterline Sunderland’den Anfield’a taşınmasından bu yana 10 yıl geçti.

Jordan Henderson’ın seçtiği 10 an

1) Lig Kupasını kazanmak (26 Şubat 2012)

Buraya gelme sebebin bu, değil mi? Her şey kupalar kazanmakla ilgili. O zamanlar VAR olsaydı, FA Cup’ı da alabilirdik! Çok maç oynadım ama harika bir sezon geçirmedim. Güzel anlar yaşadım ama devamlılık seviyem çok iyi değildi.

Yeni duruma ayak uydurmaya çalışıyordum ama baskı yüzünden biraz zorlandım. Her maçı kazanmanız bekleniyordu. Katılmadan önce biliyordum ama oraya gidene kadar gerçekten anlamıyorsun. İnsanlar için ne anlama geldiğini, ne kadar tutkulu olduklarını görüyorsunuz.

Birkaç maç kaybederseniz dünyanın sonu gelir. İyi oynamadığınız zaman size bunu söylerler. Buna uyum sağlamak zorundaydım. En zor an, FA Cup finalini (2-1 Chelsea’ye) kaybetmekti. Ligde de pek iyi değildik ve sekizinci bitirdik. Kupa (Lig Kupası) güzeldi ama kolay olmadı. 

2012 İngiltere Lig Kupası Finali, Liverpool – Cardiff City müsabakasının özeti:

2) Udinese’ye karşı UEFA Avrupa Ligi’ndeki gol (6 Aralık 2012)

Harika bir maç değildi ama benim için önemi çok büyüktü. Tek golü ben attım ve eleme turlarını geçtik. Bununla ilgili şey şuydu: Durumum kulübe bağlı olsaydı, gol atmak için orada bile olmazdım.

Kulüp, Clint Dempsey’i Fulham’dan alma anlaşmasının bir parçası olarak beni satmak istedi. Gitmek istemiyordum ama o andan itibaren çok fazla oynamayacağımı biliyordum. Ama o dönemi daha iyi, daha güçlü, daha zinde olmak için kullandım. Bir şans gelirse hazır olmam gerektiğini biliyordum.

Fulham teklifi kariyerimde büyük bir andı ama aynı zamanda kolay bir karardı. Ben gitmek istemedim. Anlaşmamın bitmesine dört yıl kalmıştı ve sunacak daha çok şeyim olduğunu biliyordum. Bir koç olarak Brendan Rodgers hakkında iyi şeyler duymuştum, bu yüzden onun nasıl biri olduğunu görmek istedim.

Brendan harikaydı çünkü beni ofisine çağırır ve neye ihtiyacı olduğunu söylerdi. Antrenmanları harikaydı ve her şeyi taktiksel olarak düşünmemi sağlayan ilk menajerdi. Dört ay boyunca onun için bir Premier Lig maçına başlayamadım ama o periyot çok önemliydi. 

3) 5-0’lık Tottenham maçındaki gol (15 Aralık 2013)

İlk iki yılımda çok acı çektim ama her zaman verecek daha çok şeyim olduğunu biliyordum. O yaz, yeni sezona hazırlanmak için çok çalıştım. Steven Gerrard’ın referansında Olympiakos’a karşı oynadım ve gol attım. 

Tottenham’daki o gün her her şeyimizi verdik. Performansım tavan yaptı ve sonunda Dünya Kupası’na gittim. Stevie, Daniel Sturridge, Luis (Suarez), Raheem (Sterling) ile oynarken her maçta kendime çok güveniyordum. Bana performans sergilemek için güven verdiler.

Çok yaklaştık (şampiyonluk). Manchester City’ye karşı kırmızı kartıma, üç maç ceza almama, 3-3 berabere kaldığımız Crystal Palace maçına ve yolunda gitmeyen şeylere bakıyorum… Ne olabirdi diye düşündüm mü? Şampiyonluğu kazanana kadar çabaladım. Dürüst olmak gerekirse, hâlâ yapıyorum. Onu kazanmayı hak ettik.

4) Nöbet değişimi 

Steven Gerrard’ın ayrılacağını hiç düşünmemiştim. O yıl uçuyordu (2015); hâlâ sunabilecekleri vardı. O, olmasını beklediğiniz her şeydi ve daha fazlasıydı. Sanırım Stevie, futbolun benim için ifade ettiklerini anladı.

Meşin yuvarlağın benim hayatım olduğunu biliyordu, bu yüzden iyi olmamı istiyordu.

Hak ettiğimi almamı istedi ve bana her zaman güvendiğini hissettim. Zor zamanlarda, diğer insanlar inanmasa bile bana inandığını hissettim. Melwood’daki spor salonunda ayrılacağını söylediği günü hatırlıyorum. Büyük şoktu. Onsuz bir hayatla uğraşmak zorunda kaldık. Aniden, forma şansı bulamamaktan kaptan yardımcılığına ve ardından kaptanlığa geçmiştim. 

5) UEFA Avrupa Ligi’nde Manchester United’ı yenmek

Avrupa’da Manchester United’ı yenen ilk Liverpool takımı…

Güzel bir hatıra ama (2016) çok fazla sakatlık yaşadığım için kişisel olarak harika bir yıl değildi. Resmin dışındaymışım gibi hissettim. Daha sonra Avrupa Şampiyonası’na gittik ve bu şampiyona İzlanda’ya karşı kötü sonuçlandı.

Bir türlü ritmimi yakalayamadım. İstediğim seviyeye varmak üzere olduğumu düşünürken sakatlandım. Avrupa Ligi finalini kaçırdım. 

Ama o yıl Jurgen Klopp’un gelip bizi iki kupa finaline götürdüğü yıldı; ikisini de kaybetmiş olmamıza rağmen muhteşemdi.

6) Chelsea’ye karşı gol (16 Eylül 2016)

Avrupa Ligi’nde Sevilla’ya yenildikten sonra Jurgen’e ‘Planlarınızda var mıyım?’ diye sordum. Güvenim çok iyi olmadığı için biraz güvenceye ihtiyacım vardı. Sadece beni isteyip istemediğini merak ettim.

Neyse ki, takımın önemli bir parçası olacağımı söyledi. Avrupa Şampiyonası’ndan sonra başlamak için geri döndüm. 

Liverpool’da her zaman kendini kanıtlama ihtiyacı vardır; ne kadar süredir orada olduğun önemli değil. Avrupa Şampiyonası’ndan sonra başlamak için işimin başına döndüm. 

Beni en iyi şekilde gördüğünü hissetmedim ve ona kendimi göstermem gerekiyordu. Bu rolü oynamama inandı ve bu performans bana ilerlemem için çok güven verdi. Chelsea’deki gol büyüktü, galibiyet de öyle. İlk dörtte bitirmek için bizi tekrar yola koydu.

Henderson’ın Chelsea filelerini havalandırışı:

7) UEFA Şampiyonlar Ligi finali (26 Mayıs 2018)

Şampiyonlar Ligi finaline çıkmak bizim için çok önemliydi, bir önceki yıla göre kaydettiğimiz ilerlemeyi gösterdi. Bu resme hâlâ tam olarak bakamıyorum. Maçı yeniden izlemedim. Gerçek zamanlı olarak bunu yaşamak yeterince zordu. 

Real Madrid’e karşı oynanan maçın bazı bölümlerini hatırlıyorum; iyi başladığımızı da biliyorum. Ama bu sadece bize karşı olan önemli anlarla ilgiliydi. Performansımız o kadar da kötü değildi ve başka bir gün kupaya uzandık. Sanırım ilerlememize yardımcı olması için bu acıyı yaşamamız gerekiyordu.

Şampiyonlar Ligi finalinde Liverpool kaptanı olarak çıkmak büyük bir onur ama kaybettiğinizde ne anlama geliyor? Finalde kaybedeni kimse hatırlamaz. Hâlâ iyi şeylerin olacağından emindim ama kendime şunu soruyordum: “Daha ne kadar beklemem gerekiyor?”

2018 Şampiyonlar Ligi finalinin özeti:

8) Zirveye ulaşmak (1 Haziran 2019)

Real Madrid yenilgisinden bir yıl sonra finalde Spurs’ü yenmek, futbolda yaşadığım en iyi duyguydu ve hepsi Jurgen’e bağlıydı.

O gelmeden önce 2013’te Şampiyonlar Ligi yarı finalinde Real Madrid – Borussia Dortmund’u izlediğimi hatırlıyorum. Jamie Carragher emekli olurken grup olarak bir şeyler yapmak için Madrid’e gitmiştik.

Bernabeu için biletlerimiz vardı ve Dortmund’u izlediğimi ve ‘Kesinlikle gerçek dışı’ diye düşündüğümü hatırlıyorum. Jurgen’in tüm o enerjiyle kenarda durduğunu hatırlıyorum. Ona baktım ve düşündüm: ‘Evet lütfen! İşte böyle oynamak istiyorum – tüm o pres, karşı pres, tempo!’

Onunla ilgili her şeyi sevdim, bu yüzden geleceğini duyduğumda çok heyecanlandım. Benim için mükemmel bir yönetici olacağını hissettim ama ona asla kendimi erken gösteremedim. Ne istediğini anlaması zaman aldı. 

Her zaman şöyle açıklardı: “Bana alışmak için iyi bir süre antrenman yapmalısın.” Sünger gibiydim, söylediği her şeyi dinliyordum. Beni, başka bir seviyeye taşıdı. O gece her şeydi. O an, orada ikimiz en iyisiydik.

Jurgen bizi oraya götürebileceğini biliyordu, yolculuk bununla ilgiliydi. Buradaki oyunculardan falan bahsediyorsunuz ama o bize yolu gösterdi ve biz de onu takip ettik. O olmadan Şampiyonlar Ligi’ni kazanamayız. O sarılma çok özel bir andı. Bu ona teşekkür etme şeklimdi.

2019 Şampiyonlar Ligi finali özeti:

9) Premier Lig şampiyonluğu (22 Temmuz 2020)

Liverpool’a geldiğimde tek bir hayalim vardı: Premier Lig’i kazanmak. Her şey bundan ibaretti. Benimle sözleşme imzalamak istediklerini öğrendiğimde bir şansımız olabileceğini düşündüm. 2014’te yakınlaştık ama o zamanlar bunu tam olarak takdir edemedim.

O 12 ay inanılmazdı… Şampiyonlar Ligi, Süper Kupa, Dünya Kulüpler Kupası. Keşke bunu yaptığımız gece stadyum dolu olsaydı. Taraftarlar, yaşadığımız her şey için orada olmayı hak etti. Ama aynı zamanda, kazanma ve kupayı kaldırma şansımız olduğu için çok minnettarım.

Küresel salgın, boş statlar, hiçbiri bizi başaracaklarımızdan uzaklaştıramadı.

2020 Premier Lig şampiyonluğu kutlamaları:

10) Sakatlanma kabusu (20 Şubat 2021)

Sanki tüm benliğimi, o gece (Everton) orada bıraktım. Ne sezon ama. Milli takımda orta saha oynayacağımı hayal ederdim. 

Sakatlığımın, Avrupa Şampiyonası’na kadar sorun olacağını hiç düşünmedim çünkü yeterince uzaktaydı ve rehabilitasyonumda her şey beklediğim gibi gitmişti. Bir süreliğine dışarıda olacağımı biliyordum. Kasık sakatlığını daha önce hissetmiştim ama içinde bulunduğumuz durumdan dolayı oynamaya devam etmek istedim.

O zamanki hayal kırıklıkları yüzünden dışardaki insanların hepimizi sildiğini söyleyebilirim. Bu yüzden üçüncü bitirmek iyiydi ve çocuklar övgüyü hak ediyor. Kolayca kaçabilirlerdi ama son 10 maç için savaştık.

Gelecek

Tüm bunlar, kupalar kazanmakla ilgiliydi. Bunu yaptığınızda, hüzünlü anlarınızla da barışıyorsunuz. O kadar yükseğe çıktıktan sonra biraz boş hissediyorsunuz ve aşağı düşüyorsunuz. Yoksunluk belirtileri hissediyorsunuz.

Premier Lig’i kazandıktan birkaç gün sonra üzülmüştüm çünkü bu ona giden yolculukla ilgiliydi. Zor zamanlara bakıyorsunuz ve hepsi sürecin bir parçası. Çizgiyi aşıyorsunuz ve büyük bir rahatlama oluyor: “Bunu başardık!” Ama tekrar yapmak istiyorum.

Bir sonrakini aldığımızdan emin olmak için devam etmemiz gereken başka bir yolculuk var. Liverpool’da geçirdiğim 10 yıl için minnettarım ve bulunduğum yere gelmemde bana yardımcı olan herkese teşekkür teşekkürler.

Ama tekrar zorlayacağız!

Jordan Henderson’ın en güzel 10 golü:

Kaynak: https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-9913149/Jordan-Henderson-words-Liverpool-captain-reflects-decade-Anfield.html

Çeviren: Kubilayhan Kavrazlı

İnfografik: Pirsu Can Ergen

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.