Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sivil Alan Araştırmaları Derneği Haberlerdeki Üniversite Raporu – 6: Öğrencinin sözü haberlere nasıl yansıyor?

Sivil Alan Araştırmaları Derneği’nin öğrenci aktivizmine dair haberleri tarayıp analiz ettiği medya raporlarının altıncısı, “Öğrencinin Sesi” başlığıyla yayımlandı.

Rapora göre öğrencilerin sözleri haberlere çok az yansıyor, yansıdığında da sözleri hedef gösterme, suçlulaştırma ya da nefret söylemi ile birlikte aktarılıyor.

“Öğrencilerin sözü hedef gösterme, suçlulaştırma ya da nefret söylemi ile birlikte aktarıldı”

Gazeteci Beyza Kural’ın yazdığı, Prof.Dr. Burak Özçetin’in danışmanlık yaptığı raporda öğrenci aktivizminin hükümet yanlısı medyadaki yansıması şöyle özetlendi:

“Öğrenci aktivizmi sözünü söylemekten geri durmuyor ama hükümet yanlısı medya ekseriyetle bu sesi duymuyor ve yansıtmıyor; yansıdığı zamanda ise bu aktarıma her zaman hedef gösterme ve nefret söylemi eşlik ediyor. Eylemlerin öznesi olan öğrenciler ve öğrencilerin demokratik talepleri partizan ve yanlı bir yayıncılık politikasında boğulup kayboluyor. Bununla birlikte, öğrenciler kendi sözlerini dile getirmek için kendi medyalarını üretmeye çalışıyor ve sözlerini söylemeyi de bu sözü duyurmanın yollarını da bulmaya devam ediyor.”

Boğaziçi eylemlerine dair incelenen 353 haberden sadece 19’unda öğrencilerin sözlerine yer verildiği hatırlatılan raporda, öğrencilerin sözlerinin haberlere nasıl yansıdığında dair ise şu değerledirmeye yer verildi:

“Eylemlere katılan öğrencilerin sözleri ve açıklamaları; haberlerin tamamında hedef gösterme, suçlulaştırma ya da nefret söylemi ile birlikte aktarıldı. ‘Asıl hedefin başka olduğu’ vurgusu haberlerde sıklıkla karşımıza çıktı. Eylemlere katılanlara karşı açıklama yapan öğrencinin sözleri ise ‘İşte gerçekler’ vurgusuyla haberleştirildi. Öğrencilerin açıklamaları ‘provokasyon’ teması altında aktarılırken, LGBTİ+ öğrencilerin açıklamaları haberleştirilirken nefret söylemi üretildi. Öğrencilerin sözlerinin yönü, sözlerin habere yansıtılmasındaki farkı ortaya koydu. Eylemler lehine ve aleyhine açıklamaların haberleştirilmesi de farklıydı.”

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.