Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yüz yüze eğitimde ikinci hafta: İzmir’de en az 60 sınıf karantinada, 200’ün üzerinde öğrenci ve 30 öğretmen pozitif

Yeni eğitim dönemi 6 Eylül’de yeniden yüz yüze olarak başladı. Okullarda alınan tedbirlerin yeterliliği tartışma konusu. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın (Eğitim Sen) okullardan aldığı verilere göre, İzmir’de en az 60 sınıf karantinaya alındı. 200’ün üzerinde öğrenci ve en az 30 öğretmenin koronavirüs test sonuçları pozitif. 

Medyascope‘a konuşan Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal sadece şubenin örgütlü olduğu dokuz ilçede, 46 sınıfın karantinada olduğunu söyledi: “Dün 35 sınıf karantinadaydı, bugün 46’ya çıktı. Bugünkü son verilere göre dokuz ilçede 19 öğretmen ve 156 öğrenci pozitif. Çözüm üretilmezse önümüzdeki haftalarda artış hızlanacak. Alınması gereken önlemlerden bazıları ders sürelerinin 30 dakikaya çekilmesi, kalabalık sınıfların seyreltilmesi olmalı. Ayrıca okullarda temizlikten sorumlu Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) personelleri sayı anlamında yeterli değil.”

“Eğitim alanında çalışan yetişkinlerin ne ölçüde aşılandığı konusunda net veriye sahip değiliz”

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı‘nın konu ile ilgili değerlendirmesi ise şöyle: “Pandemi sürecinde eğitime en çok ara veren ikinci ülke olmamız sebebiyle birçok sivil toplum örgütü ve başta Türk Tabipleri Birliği ve tabip odaları olarak yüz yüze eğitimin başlatılması gereğini savunduk. Ancak bunu savunurken de bir takım tedbirlerin mutlaka alınması konusunda yetkilileri uyardık. Bunların başında etkili bir aşılama geliyor. Eğitim alanında çalışan yetişkinlerin ne ölçüde aşılandığı konusunda net bir veriye sahip değiliz.”

“12 yaş üstü aşılama iki ay önce yapılmalıydı”

Çamlı konuşmasına, “12 yaş üstü aşılama okullar açıldıktan sonra yaygınlaştı. Okullar açılmadan iki ay önce bu yapılsaydı çocuklarımız tam aşılanmış şekilde eğitime başlayabilirlerdi. Oysa şu anda baktığımızda, bu aşılama faaliyetinin hala devam ettiğini görüyoruz” diye devam etti.

“Bazı sınıflarda 45 kişilik eğitimlerin devam ettiğini görüyoruz”

Çamlı ayrıca yüz yüze eğitime başlanması için gerekli hazırlıkların yapılmadığını belirtti: “En önemli faktörlerden birinin kapalı alanlar olduğunu biliyoruz. Sınıfların havalandırılması konusunda ayrıntılı öneriler sunduk. Bu konuda da yeterli hazırlık yapılmadığını görüyoruz. Özellikle İzmir depremi sonrası hasar alan okulların öğrencilerinin de yakınlardaki diğer okullara aktarıldığını ve yoğunluğun arttığını görüyoruz. Bazı sınıflarda 45 kişilik eğitimlerin devam ettiğini görüyoruz. Yeni derslikler yapılabilirdi, müfredat azaltılıp saatler düşürülebilirdi. Üç veya dört günlük dönüşümlü eğitim planı yapılabilirdi. Bunlar için gerekli olan öğretmen istihdamı hızla sağlanarak, seyreltilmiş sınıflarda eğitim sürebilirdi. Baktığımız zaman gerekli ön tedbirlerin alınmadığını görüyoruz. Yeterli test yapılıp yapılmadığını bile bilmiyoruz.

Eğitim Sen İzmir 5 No’lu Şube Başkanı Özcan Çetin ise ellerindeki verileri ve alınması gereken önlemleri anlattı: “Asgari koşulların sağlanması şartıyla yüz yüze eğitimi savunuyoruz. İzmir depreminden sonra yıkımına karar verilen 80 okulun öğrencileriyle ilgili hiçbir hazırlığın olmadığını görüyoruz. Okullar birleşiyor ve yoğunluk artıyor.” 

“Milli Eğitim Bakanlığı kesinlikle hazır değil

Bize gelen bilgilere göre dün itibariyle (15 Eylül) 60 sınıf karantinada, 200’ün üzerinde öğrenci ve 30 öğretmen pozitif. Sonucun böyle olacağı belliydi. Bunlar sadece temsilcilerimizden aldığımız veriler. Asıl verilerin bunun iki-üç katı olduğunu tahmin ediyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı ve müdürlükler kesinlikle hazır değil. Bizim somut taleplerimiz şunlar: ‘Sınıflarda yoğunluk azaltılmalı, ders süreleri 30 dakikaya indirilmeli. En önemli konulardan biri havalandırma. Bütün camlara menfezler takılmalı.'”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.