Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kobani davası 20 Eylül’de görülecek – Av. Maviş Aydın: “Mahkeme, HDP’ye yönelik kapatma davası öncesi karar vermek istiyor”

Eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 28’i tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobani davası 20 Eylül’de görülecek. Sincan Cezaevi Kampüsü’nde yapılacak üçüncü duruşmadaki oturumlar iki hafta boyunca sürecek. Medyascope’a konuşan davanın avukatlarından Maviş Aydın, “Bu yargılamanın yıllarca sürmesi bekleniyor ancak mahkeme HDP’ye yönelik kapatma davası öncesi karar vermek için hızlıca yargılama yapıyor” dedi.

Kamuoyunda “Kobani olayları” veya “6-8 Ekim olayları” olarak bilinen, 2014’te yaşanan protesto ve şiddet olaylarıyla ilgili davaya 20 Eylül’de Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Sincan Cezaevi Kampüsü’nde devam edilecek. Savcılık tarafından hazırlanan 3 bin 530 sayfalık iddianamede sanıklara yönelik temel suçlama ise “Kobani eylemlerini PKK’nın hedefleri doğrultusunda organize etmek.” Eski HDP eş genel başkanları Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 108 sanık hakkında binlerce yıl ceza isteniyor.

“Mahkeme, yargılamayı yasal prosedürlere uymadan hızlı bir şekilde ilerletmeye çalışıyor”

Medyascopea konuşan davanın avukatlarından Maviş Aydın, mahkemenin yargılamayı usullere aykırı olarak hızlandırmak istediğini söyledi. Aydın’a göre bunun nedeni ise HDP’ye yönelik açılan kapatma davası:

“Mahkeme, davadan önce bize iki hafta duruşma ve bir hafta ara şeklinde yargılama yapmak istediğini belirtti ancak itirazlarımız sonucu bu karardan vazgeçti. Ancak mahkeme yargılamayı yasal prosedürlere uymadan hızlı bir şekilde ilerletmeye çalışıyor. Bu hızlandırma çabasının nedenini ise buradan bir karar çıkartıp, HDP’ye yönelik açılan kapatma dava öncesi hızlı karar almak olduğunu düşünüyoruz.” 

Sancar: “Kumpas davası”

HDP ise davayı “kumpas davası” olarak nitelendiriyor. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, 26 Nisan’da görülen ilk duruşmanın öncesindeki açıklamasında “Bu davada da bizi sindirebileceklerini düşündüler ama yanıldıklarını bundan sonra da göstereceğiz. Bu bir kumpas davasıdır. Demokrasi, barış ve özgürlük için direnmeye devam edeceğiz” demişti.

Davanın ilk duruşmasında mahkeme heyeti ile sanıklar ve avukatları arasında tartışmalar yaşanmış, mahkeme heyeti avukatların salona alınmasını bir süre engellemişti.

15 Haziran’da dört kişiye tahliye

15 Haziran’da görülen duruşmada eski Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen, Berfin Özgü Köse, Can Memiş ve Cihan Erdal‘ın yurtdışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartı ile tahliyesine karar verildi. Bilgen, 2 Ekim 2020’de tutuklanmış ve yerine kayyum atanmıştı.

38 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 19 bin 680’er yıl hapis istemi

2 bin 676 kişi ve kurumun müşteki olduğu dava dosyası 3 bin 530 sayfalık bir iddianame ile 324 klasör delil ve eklerinden oluşuyor. Sanıklar hakkında 29 ayrı suçlamayla 38’er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 19 bin 680’er yıl hapis cezası isteniyor. Suçlamalardan bazıları ise şöyle: “Yağma”, “adam öldürme” ve “devletin birliğini, ülkenin bütünlüğünü bozma.”

108 kişi yargılanıyor

Sanıklar arasında eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile eski Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel‘in yanı sıra eski Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Sırrı Süreyya Önder, Ayla Akat Ata ve Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nden emekli Prof. Dr. Beyza Üstün bulunuyor. KCK yöneticileri Murat Karayılan ve Cemil Bayık ile eski PYD Eş Başkanı Salih Müslim de davanın sanıkları arasında yer alıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler