Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Barınamayan” öğrenciler parkta sabahladı: “Taleplerimiz karşılanana dek banklarda yatacağız”

Konut ve yurt kiralarındaki artışı protesto eden üniversite öğrencileri İstanbul-Kadıköy’deki Yoğurtçu Parkı’nda sabahladı. Barınamıyoruz Hareketi’ni kurarak sorunlarına çözüm arayan öğrenciler, talepleri karşılanana kadar eylemlerine devam edeceklerini söyledi. Medyascope’a konuşan Barınamıyoruz Hareketi’nden Aleyna Gençtürk, “Biz barınabilmek ve geçinebilmek istiyoruz. Şimdilik 50 kişiyiz fakat binlerce insan dışarıdan destek veriyor. Özellikle devlet okullarının açılmasıyla sayımız daha da artacak. Başka şehirlerde de eylemlerimiz olacak” dedi.

Üniversitelerin açılmasına günler kala öğrencilerin en büyük sorunu barınma. Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarının yetersizliği, özel yurtlar, apart daireler ve ev kiralarındaki yüksek artış nedeniyle kalacak yer bulamayan öğrenciler Barınamıyoruz Hareketi’ni kurdu. Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda sabahlayarak barınma sorununa dikkat çeken öğrenciler adına açıklamada bulunan Yunus Emre Karaca, şöyle konuştu: “KYK yurtlarının kapasite yetersizliği, özel yurtların fahiş ücretleri ikilemi arasında yurtsuz, yüz yüze eğitim kararının açıklanmasının ardından, Türkiye genelinde yüzde 70 ile yüzde 290 arasında değişen kira artışları nedeniyle evsiz kaldık. Sesimizi duyurabilmek için en ulaşılır seçeneğimiz olan banklarda buluşuyoruz, mahallelerinizin parklarında sabahlıyoruz. Abartılı bir tepki vermiyoruz, komşunuz olmak yerine keyfimizden sokaklarda yatmıyoruz. Milyonlarca öğrencinin ortak hikayesini anlatıyoruz.”

Polis eylemi engellemeye çalıştı

Polis, Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda gerçekleşen ilk nöbeti engellemek istedi. “Burada yatamazsınız. Toplu bir şekilde burada durmayın. Arada kalkın gezin” diyen polis memuruna öğrenciler, “Gidecek yerimiz yok. 10 milyon öğrenciye karşılık yurtların kapasitesi 700 bin. Biz burada eylem yapmıyoruz. Tek amacımız burada yatmak” diye cevap verdi.

CHP’li Tanal öğrencilerle birlikte sabahladı

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da öğrencilerin eylemine destek verdi. Öğrencilerle birlikte sabahlayan Tanal, “Öğrencileri hem yurtsuz bıraktılar hem de dışarıda bile barınmalarına izin vermiyorlar. KYK yurtları neden yetersiz? Önce bunu izah edin” dedi.

“Barınabilmek ve geçinebilmek istiyoruz”

Barınamıyoruz Hareketi’nden Aleyna Gençtürk, Medyascope’a şöyle konuştu: “Biz öğrenciyiz ve barınamıyoruz. Yurtların kapasitesi yetersiz, kira ve apart fiyatları çok yüksek. Biz barınabilmek ve geçinebilmek istiyoruz. Taleplerimiz karşılanana kadar eylemlerimiz devam edecek. Şimdilik 50 kişiyiz fakat binlerce insan dışarıdan destek veriyor. Özellikle devlet okullarının açılmasıyla sayımız daha da artacak. Ayrıca başka şehirlerde de eylemlerimiz olacak.”

Kadıköylüler’den öğrencilere destek

Üniversite öğrencilerine mahalle sakinleri de destek vardı. Mahalleli, öğrencilere yiyecek ve içecek getirdi.

Sabah 05.00’te eylemlerini sonlandıran üniversiteliler, talepleri karşılanana kadar eylemlerine devam edeceklerini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.