Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DenizTemiz Derneği/ TURMEPA ve Garanti Bankası, Mavi Nefes Projesi’ne imza attı: Deniz süpürgeleri İstanbul Boğazı’nı temizleyecek

Kamera&Kurgu: Sedat Elbasan 

DenizTemiz Derneği/TURMEPA ve Garanti BBVA (Garanti Bankası), deniz kirliliğini önlemek adına Marmara Denizi’nde atık yüzey temizliği ve bölge illerinde gelecek nesillere deniz temizliği konusunda farkındalık eğitimleri gerçekleştirmek amacıyla Mavi Nefes Projesi’ne imza attı.

Ayrıntılarını TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu ve Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ‘un açıkladığı Mavi Nefes Projesi üç yıl sürecek. Proje kapsamında iki deniz süpürgesi İstanbul Boğazı’nı temizleyecek. Araçlar, acil durumlarda müsilaj ve katı atık temizliği yapmak üzere başka bölgelere de gidecek.

Proje kapsamında deniz kirliliği konusunda bilinç oluşturmak için çeşitli eğitimler de düzenlenecek. Marmara Bölgesi’nde İstanbul, Tekirdağ, Kocaeli, Yalova, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale olmak üzere toplam yedi ilde, 60 bin öğrenci ve 4 bin öğretmene eğitim verilerek bölgesel farkındalığın artırılması sağlanacak. Garanti BBVA projeye her yıl 2.5 milyon lira destek verecek.

“Yüzeyi temizleyerek oksijen önleyici maddelerin yüzeyde kalmasını önlemeye çalışıyoruz”

Projenin ayrıntıları ile ilgili Medyascope’a konuşan TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu, “Müsilaj bizim çok uzun zamandır takip ettiğimiz bir şey. Aslında 2007’den beri Marmara, Karadeniz, Ege, Akdeniz, Adriyatik her yerde var. Marmara 50 yıldır bizim tarafımızdan kirletiliyor. Şu anda da bu kirlilik çok ciddi bir sorun haline geldi. Müsilajdaki en büyük sorunlardan biri, denizdeki oksijeni yok etmesi. Biz de yüzeyi temizleyerek en azından oksijen önleyici maddelerin yüzeyde kalmasını önlemeye çalışıyoruz” dedi.

“Doğru adımlar atılırsa deniz üç ile beş sene içinde kendini yenileyebilir”

Kaptanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü“Bu uzun bir yolculuk. Doğru adımlar atılırsa denizin bize cevap vermesi üç ile beş sene arası sürecek. Ben denizin yenileyici gücüne inanıyorum. Marmaramızı kurtarabiliriz. Ama asıl hedef denizi hiç kirletmemek olmalı. Dolayısıyla eğitim projemizi de çok önemsiyorum.” 

“İklim krizinin etkilerini denizlerimizde de gördük, bu nedenle Mavi Nefes Projesi’ni hayata geçiriyoruz”

Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ ise “İklim krizinin etkilerini çok çeşitli alanlarda deneyimliyoruz, geçen aylarda da bir yansımasını maalesef denizlerimizde gördük. Doğa bu kez farklı bir şekilde alarm verdi ve deniz ekosisteminde yaşayan binlerce canlı türünü etkileyen müsilaj sorunu kendini çok güçlü bir şekilde gösterdi. Bu nedenle TURMEPA’yla denizlerimizin temizlenmesi ama daha da önemlisi deniz temizliği konusunda gelecek nesillerin eğitilmesi ve farkındalığın artırılması için bir yola çıkıyor, Mavi Nefes Projesi’ni hayata geçiriyoruz” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.