Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Öğrencilerin barınma sorunu: Antalya’da kiralar yüksek, KYK yurtları yetersiz, özel yurtlar pahalı

Yükseköğrenim öğrencilerinin barınma sorunu devam ediyor. Türkiye’nin her ilinde artan kiralar, evlerinden uzak üniversite okuyan öğrencileri etkiledi. Koronavirüs salgını sebebiyle ara verilen yüz yüze eğitimin yeniden başlaması üzerine okullarına dönen öğrenciler, fahiş kira bedelleriyle karşılaştı. Salgın döneminde artan enflasyon ve konut fiyatları vb. etkenler kiraları yükseltirken, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğü yurtlarının yetersizliği de öğrencilerin açıkta kalmasına neden oldu. Özel öğrenci yurtlarında ise fiyatlar yüzde 50’ye varan oranlarda arttı.

Antalya’da özel bir kız öğrenci yurdunun müdürü Funda Gökgöl ile öğrenci yurtlarındaki fiyat artışını konuştuk. Gökgöl, eğitime uzaktan devam edildiği süreçte yeni öğrencilerin üniversitelere kaydolduğunu ve yüz yüze eğitime geçildiğinde öğrenci nüfusunda artışla karşılaşıldığını belirtti. Gökgöl, şunları söyledi: “Enflasyondaki artış, elektrik, su ve doğalgaza yapılan zamlar ve gıda fiyatlarındaki artış, ülkenin her yerinde kiralara yansıdı. Özel yurtlarda ise bu artış resmi enflasyon rakamlarına göre yapıldı. Yani iki yıllık dönemde yüzde 35 civarında fiyat artışımız oldu. Özel yurtlar sadece oda kiralamıyor. Kahvaltı, akşam yemeği, internet ve enerji giderlerini de hesaba katarsak son iki yılda artan kalemlere göre uygun bir fiyat artışı politikası izlendi. Bu da aileler için tercih sebebi oldu. Şu an yurtlarda yer yok.”

Gökgöl, atıl otellerin öğrencilerin hizmetine sunulmasına ilişkin tartışmaları ise şöyle yorumladı: “Öğrenci yurtları Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı. Yurtların işletim mantığı, turizme hizmet eden tesisler ile farklı. Yasaya göre öğrenci yurtları boş kalan yaz aylarında turist ağırlayamıyor. Hatta başka şehirlerden geziye gelen öğrenci kulüplerini dahi ağırlayamıyor. Öğrencilerin ödeyebileceği fiyat aralığındaki oteller düşük profilli oteller olduğu için çok çeşitli insan profilleri bu otellerde konaklıyor. Yasalar otellere izin verse bile öğrencilerin eğitim dönemi ile turizm sezonu çakışıyor, bunun örneğini apart pansiyonlarda görüyoruz. Öğrenciler haziran ayında, dönem bitmeden sokağa atılıyor. Otellerin turizm bölgelerinde öğrenci yurtlarının sağladığı hizmeti sağlaması çok mümkün görünmüyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.