Üniversite öğrencilerinin barınma sorunu Türkiye’nin önemli gündem başlıklarından biri olmaya devam ediyor. Neredeyse bütün şehirlerde yüksek seyreden konut kiralarını karşılamakta güçlük çeken öğrenciler, Gençlik ve Spor Bakanlığı‘na bağlı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü (KYK) yurtlarına yöneldi ancak KYK yurtları da yetersiz. Ev kiralarının yüksek olmasın ve KYK yurtlarının yetersizliği nedeniyle çok sayıda öğrenci, cemaatlere ve dini vakıflara bağlı yurtlarda barınmak durumunda kalıyor. Farklı yaşam tarzına sahip birçok genç, cemaat yurtlarındaki kurallar ve dayatmalara rağmen, istemeseler de özel yurt fiyatlarına oranla daha ucuz cemaat yurtlarına yöneliyor.
Medyascope’tan Sema Kızılarslan, üniversite öğrencilerinin yaşadığı sorunları anlamak için İstanbul’da bulunan pek çok farklı cemaatin öğrenci yurtlarını ve özel yurtları aradı, “Öğrenciyim” diyerek fiyat ve koşullar hakkında bilgi aldı.
Özel yurtlarda tek kişilik odaların 10 aylık ücreti 25 bin TL
İlk olarak herhangi bir cemaate ya da dini vakfa ait olmayan özel yurtları arıyoruz. Kadıköy’de bulunan özel bir erkek öğrenci yurdu üç kişilik odalar için aylık 2 bin 200 TL fiyat veriyor. Yurt fiyatına kahvaltı ve akşam yemeği dahil değil.
Beyoğlu’nda bulunan bir özel kız öğrenci yurdunda da fiyatlar, Kadıköy’deki fiyatlar ile hemen hemen aynı. Telefonumuzu açan yetkili, yıllık ödemelerin daha uygun olduğunu söylüyor. Fiyatları sorduğumuzda ise “Tek kişilik odalarımızın 10 aylık ücreti 25 bin TL, 2 kişilik olanlar 20 bin, 3 kişilik 15 bin, 4 kişilik 10 bin, 5 kişilik 7 bin TL” diyor.
TÜRGEV: “KYK’dan öğrenci başına yardım aldığımız için ucuzuz”
Ardından, cemaat ve dini vakıf yurtlarını aramaya başlıyoruz. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı olduğu yıllarda (1996) kurulmasına öncülük ettiği Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı’nı (TÜRGEV) arayarak başlıyoruz. Şu anda yönetiminde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kızı Esra Erdoğan ve Fahrettin Altun’un eşi Fatmanur Altun’un olduğu TÜRGEV’in yurtlarında oda fiyatları 600 ve 750 TL arasında değişiyor.
Fiyatların özel yurtlara kıyasla hayli ucuz olduğunu söyleyen yetkiliye bunun nedenini soruyoruz. Telefondaki vakıf görevlisi, “Kredi ve Yurtlar Kurumu, bizim yurtlarımızda bulunan öğrenciler adına, vakfımıza öğrenci başı yardımda bulunuyor” diyor. Yapılan dini sohbet gibi etkinliklerin sıklığını ve katılımın zorunlu olup olmadığını sorduğumuzda ise “Hiçbir etkinliğe katılmak zorunlu değil ama haftalık dini ve güncel konuları konuştuğumuz bir çay saatimiz var. Buna katılım mecburi. Ayrıca yurda en geç 21.30’da giriş yapabilirsiniz” diyor.
Ensar Vakfı yurtlarında 21.00’den sonra yurda girenlerin ailelerine haber veriliyor
Bir sonraki aradığımız yurt ise Ensar Vakfı’na bağlı. Ensar Vakfı, Erenköy Cemaati olarak bilinen ve Nakşibendi geleneğine bağlı bir kurum. Kurucularının arasında eski İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın da bulunduğu vakıf, Türkiye’nin hemen hemen her yerinde faaliyet gösteriyor. Özellikle Arapça ve İslami ilimler eğitiminin ağırlıkla verildiği Ensar Vakfı, Karaman’da 45 çocuğa yönelik istismarın yaşanmasıyla gündeme gelmişti.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Ensar Vakfı’na ait ve İstanbul-Çamlıca’da bulunan kız öğrenci yurdunu arıyoruz. Dört kişilik odaların yıllık ücretinin 14 bin 500 TL olduğunu öğreniyoruz. Telefonda görüştüğümüz yetkili, “Ödemelerinizi yıllık olarak yapabilirsiniz. Yurt ücretimiz en fazla 8 bin TL. Kahvaltı ve akşam yemeği fiyatlarımıza dahil” diyor. Yurt kurallarını sorduğumuzda ise “Cuma günleri hafta sonu için çıkış yapabilirsiniz. Bunun haricinde en geç 21:00’de yurtta olmanız gerekiyor. Aksi takdirde ailelerinize haber gidiyor” diye cevap veriyor.
Sabah namazları ve vakit namazlarının kılınmasının zorunlu olup olmadığını soruyoruz:
“Sabah namazlarına kardeşlerimizi davet ediyoruz. Uyanmak isteyen uyanıyor ama mutlaka davet ediyoruz. Bunun dışındaki namazlarda herhangi bir zorunluluk yok.”
Anadolu Gençlik Vakfı yurtları: “Biz kimseyi bir şeye zorlamayız, harama yaklaşan kardeşlerimizi uyarırız”
Son olarak Milli Gençlik Vakfı kapatıldıktan sonra kurulan Anadolu Gençlik Vakfı’nı arıyoruz. Anadolu Gençlik Derneği’nin (AGD) Türkiye’nin 81 il ve 900’den fazla ilçede şube ve temsilcilikleri bulunuyor.
Vakfın Kadıköy’deki erkek öğrenci yurdunu arayarak erkek bir yakınımız için yurt fiyatlarını öğrenmek istediğimizi söylüyoruz. Telefonda konuştuğumuz yetkili, “Salgından dolayı iki yıldır öğrenci kabul etmiyoruz ama sizin adınızı not olarak alayım, başkanımızla konuşup bir öğrenci evi ayarlamaya çalışalım” diyor. Şartları sorduğumuzda ise yetkili, daha önce vakıf ile ilgili olup olmadığımızı merak ediyor. “Kuzenlerimiz bu vakıflarda okudu” dedikten sonra, “O zaman onlar da siz de biliyorsunuzdur. Biz kimseyi bir şeye zorlamayız. Sadece haramlara yaklaşan kardeşlerimizi uyarırız. Elimizden dua etmekten, onunla dayanışma içinde olmaktan başka bir şey gelmez” diyerek telefonu kapatıyor.