Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Öğrencilerin barınma sorununa çözüm önerileri: “Askıda oda”, belediyeler taşınmazlarını öğrencilere tahsis ediyor, iş insanları otellerini öğrencilere açıyor

Üniversiteler yüz yüze eğitime başlarken başta büyükşehirler olmak üzere ülke genelinde barınma krizi yaşanıyor. Artan kiralar ve yurtlardaki kapasite yetersizliği nedeniyle kalacak yer bulamayan üniversite öğrencileri, “Barınamıyoruz” sloganıyla birçok ilde çeşitli eylemler düzenliyor. Öğrencilerin barınma sorununa belediyeler, sivil toplum kuruluşları, iş insanları ve muhalefet partileri çözüm bulmaya çalışıyor. Barınma sorununa kimlerin hangi çözümler önerdiğini Medyascope sizin için derledi.

‘Askıda ekmek’ gibi ‘askıda oda’ projeleri yapılmalı”

İYİ Parti İBB Meclis Üyesi Taylan Yıldız, barınma sorununa dikkat çekmek için dün (21 Eylül) gece Beşiktaş’taki Şairler Parkı’nda sabahlayan öğrencileri ziyaret etti. Belediyenin öğrencilerin barınma sorununu çözmek için yurt konusunda daha fazla çalışma yapacağını söyleyen Yıldız, sorunun çözümü için “askıda oda” gibi projelerin yapılması gerektiğine vurgu yaptı:

“Biz bu konuda belediye olarak elimizden gelen her şeyi yapmaya çalışıyoruz. Çünkü görüyoruz ki biz bu çığlığa ortak olduğumuz zaman vatandaşımız diyor ki ‘Benim de evimin bir odası var, gelsin genç arkadaşlarım burada kalsın. Bir iki yıl da ben ona destek olayım’. Böyle güzel bir halkımız var. Bu güzel halkımız çok daha iyi yöneten bir hükümeti hak ediyor. Biz de belediye olarak hem yurtlar konusunda daha fazla çalışma yapacağız hem de kira desteği sağlanması konusunda da çalışmalar yapılmalı. Aynı ‘askıda ekmek’ gibi belki de ‘askıda oda’ gibi projeler yapılmalı. Bu konuları da dillendirmek gerekiyor. Buradaki her bir genç belki de 100 bin 200 bin genci temsil ediyor. Onların gücüne güç katmaya biz de bir miktar da olsa çalışacağız.”

“Kamu misafirhaneleri öğrencilere tahsis edilsin”

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, dün (21 Eylül) Meclis’te düzenlediği basın toplantısında barınma krizine ilişkin açıklamalarda bulundu. Kamu misafirhanelerinin öğrencilere tahsis edilmesi gerektiğini belirten Altay, “Bu çocukları sokakta bırakamazsınız. Kısa vadeli çözüm öneriyoruz: Bütün kamu misafirhanelerinin öğrencilere tahsisini talep ediyor ve bekliyoruz. Belki yüzde 10-20’sini kurum mensuplarına acil haller için ayırabilirsiniz. Altı ay, bir yıl kamu görevlilerimiz Ankara’ya geldiklerinde bir otelde kalabilir ama öğrenciler çadırda kalamaz” dedi.

Ankara’da belediyeye ait Şefkat Evleri ile belediye tarafından kiralanan yurt ve oteller öğrencilere tahsis edildi

Ankara’da geçici bir süre hasta refakatçisi veya hasta olarak konaklamak zorunda olan ancak barınacak yeri ve maddi imkânı olmayan kişilerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulan Şefkat Evleri ve Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından kiralanan yurt ve otel geçici olarak öğrencilere tahsis edildi. 

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, dün (21 Eylül) Twitter hesabından konaklama imkânı için belediyeye binin üzerinde başvuru yapıldığını belirtti.

Yavaş, 12 Eylül’de de Mamak’ta bulunan 800 öğrenci kullanımına uygun taşınmazı Hacettepe Üniversitesi’ne Yurt ve Konukevi olarak kullanılmak üzere tahsis ettiklerini açıklamıştı.

İBB 650 kişilik yurt açtı, hedef 5 bin yatak kapasitesine ulaşmak

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, pazartesi günü (20 Eylül) öğrencilerin yurt sorunuyla ilgili açıklamalarda bulundu. 5 bin yatak kapasiteli öğrenci yurdu açmayı hedeflediklerini belirten İmamoğlu, “Ne yazık ki yıllardır üniversite öğrencileri için yeterli yurt yapılmamış, İBB’nin de hiç yurdu yoktu. Tamamen kendimize ait, güvenli, temiz, sosyal ve sportif alanları olan yurtlarımıza ilk öğrenciler yerleşti. Hepsine başarılar diliyorum” dedi.

İBB, Avcılar ve Beyoğlu’ndaki üç kız öğrenci yurdu açmış, 650 kız öğrenci 14 Eylül’de yurtlara yerleştirilmişti. Belediye, öğrencilerin yurtlarda aylık 600 liraya konaklayacağını duyurmuştu. İBB, eğitim takviminin ikinci yarısında Gaziosmanpaşa’da bir erkek yurdu daha açacak ve yurtların kapasiteleri bin kişiye ulaşacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi öğrenciler için iki yurt kiraladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, barınma sorunu yaşayan öğrenciler için Buca ve Bornova’da iki yurt kiraladığını açıkladı. Twitter’dan açıklamada bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Kira artışları nedeniyle öğrencilerimizin yaşadığı mağduriyetin farkındayız. Gençlerimiz için Buca ve Bornova’da iki yurt kiraladık. Özel yurt sahipleriyle ise kontenjan için görüşmelerimiz devam ediyor. Bu ülkenin geleceğini, sokakta sahipsiz bırakmayacağız” dedi.

Gemlik Belediyesi’nden öğrencilere 25 liraya kiralık daire

Bursa’nın Gemlik Belediyesi, Uludağ Üniversitesi Hukuk ve Denizcilik Fakültesi’nde öğrenim gören öğrencilerin barınma sorununu ortadan kaldırmak için bünyesindeki sosyal konutlarda bulunan daireleri öğrencilere tahsis ettiğini açıkladı.  Hiç kullanılmamış 21 daire aylık 25 lira karşılığında 84 öğrenciye verilecek. Her evde dört öğrenci kalacak. Talebin çok olması halinde kız öğrenciler öncelikli olacak.

Karşıyaka Belediyesi iki tesisi kız ve erkek öğrenci yurduna çevirdi

İzmir’de Karşıyaka Belediyesi bünyesindeki iki taşınmazı öğrencilere tahsis etti. Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, bugün (22 Eylül) Twitter hesabında Mavişehir’de bulunan misafirhaneyi 20 kişilik erkek yurduna, Mustafa Kemal Mahallesi’nde bulunan belediyeye ait tesisi ise 25 kişilik kız yurduna çevirdiklerini açıkladı.

Yenişehir Belediyesi, Aktif Yaşam Merkezi’ni 400 erkek öğrenciye tahsis etti

Mersin’de Yenişehir Belediyesi, yapımı tamamlanan Yenişehir Belediyesi Aktif Yaşam Merkezi’nin bir hafta içinde üniversite öğrencilerine tahsis edeceğini açıkladı. Yaşam Merkezi’nde 400 erkek üniversite öğrencisi konaklayacak. Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, 2013 Akdeniz Olimpiyatları’na katılan sporcular için yapılan yurtların tamamının kız öğrencilere tahsis edildiğini, bu nedenle kompleksin erkek yurduna çevrildiğini açıkladı.

İzmit Belediyesi, yurt sorunu yaşayan öğrencilere ücretsiz konaklama imkanı sağlayacak

İzmit Belediyesi yurt sorunu yaşayan öğrencilere konaklama imkânı sağlayacak. İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Cumhuriyet Parkı’nda “Barınamıyoruz” eylemi yapan öğrencileri ziyaret etti. Kalacak yer bulamayan öğrenciler için belediyenin misafirhane hazırladığını belirten Hürriyet, öğrencilerin misafirhane hazırlanana kadar Vadi İzmit Konutları’ndaki henüz satılmayan evlerde ücretsiz olarak konaklayabileceğini belirtti.

Barınma Hareketi’nden bir gencin geçmiş dönemde TÜGVA’ya tahsis edilen yurdu gündeme getirmesi üzerine Hürriyet, “Şu anda orada yurt ücreti bin 500 lira. 800 lirasını devletten alıyorlar. 700 küsur lirasını da öğrenciden alıyorlar ki yemek ve diğer hizmetler dahil değil. Önümüzdeki meclis toplantısına gerek şu an oradan hizmet alan gençlerimizin, gerekse kapasiteyi artırarak dışarıda kalan öğrencilerimizin orada ücretsiz barınmasını sağlamak için teklif getireceğim” dedi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tüm cemevlerini kalacak yer bulamayan öğrencilere açtı

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, üniversiteyi kazanan ancak yüksek ücretler ve kapasite yetersizliği nedeniyle kalacak yer bulamayan öğrencilere ülke genelindeki tüm cemevlerini açtıklarını duyurdu. Açıklamada, “Dili, dini ırkı ne olursa olsun iyiler iyidir diyerek, dayanışma adına Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri olarak ülke genelindeki tüm cemevlerimizin kapılarını ön koşulsuz, şartsız ve ücretsiz tüm öğrencilerimize açıyoruz” denildi.

Otelini kalacak yer bulamayan kız öğrencilere tahsis etti

Ordu’da iş insanı Ergin Karlıbel, otelini Ordu Üniversitesi’nde okuyan ancak henüz kalacak yer bulamayan kız öğrencilere tahsis etti. Karlıbel tarafından geçici olarak kız öğrencilerin barınması için Ordu Valiliği’ne tahsis edilen otele, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından kız öğrenciler yerleştirilmeye başlandı.

Kılıçdaroğlu: “Sarayını üniversite yapmayı düşünüyordum artık yurt yapmayı da düşüneceğim”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, pazartesi günü (20 Eylül) Twitter’dan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın yurt ve burslarla ilgili açıklamalarına tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, “Ülkenin anne babalarının, evlatlarımıza burs olsun diye ödediği vergileri, kendine saray yapmak için harcıyorsun. Kalan da yetmediği için, evlatlarımız burssuz, yurtsuz kalıyor. Bugüne kadar sarayını üniversite yapmayı düşünüyordum. Artık yurt yapmayı da düşüneceğim! Gençlerden çalınan her şeyi, onlara geri vereceğim. Senin yanlışlarını, israfını telafi edeceğim” mesajını paylaştı.

“Çok az yeni KYK yurdu açıldı hatta bazı şehirlerde mevcut yurtlar kapatıldı”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel, dün (21 Eylül) öğrencilerin barınma kriziyle ilgili BirGün’e konuştu. Açıkel, son yıllarda çok az yeni KYK yurdu yapıldığını ve mevcut yurtların ihtiyacını karşılayamadığını vurguladı: “3 milyon 800 bin öğrenci olmasına rağmen KYK yurtlarının kapasitesi 700 bin civarında. Yani öğrencilerin sadece yüzde 20’sini karşılayabiliyor. Oysa yurt kapasitesinin en az 2 milyon kişilik kapasiteye artırılması gerekiyordu, bu yapılmadı. Son yıllarda çok az yeni KYK yurdu yapıldı, hatta bazı şehirlerde mevcut yurtlar kapatıldı ve öğrenciler tahliye edildi. Kamu kaynaklarını verimsiz rant projelerine akıtan, dar rant zümrelerine kaynak yaratmak için çılgın projeler peşinde koşan AKP, milyonlarca öğrencimizi ve aileleri en temel ihtiyaç olan barınma olanaklarından yoksun bıraktı.”

“Saraylara harcanan parayla 84 bin kişinin kalacağı 84 ayrı yurt yapılabilir”

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Türkiye genelinde krize dönüşen yurt sorununu dün (21 Eylül) Meclis gündemine taşıdı. Marmaris’teki yazlık, Ahlat’taki kışlık sarayın yapımı ile Ankara’daki sarayın bakımı için bu yıl harcanan para ile 84 bin kişinin kalacağı 84 ayrı yurt yapılabileceğini söyleyen Atila Sertel, “Saray düşkünü, saray yapmaktan başka aklını hiçbir işe yormayacak duruma gelmiş tek adam her biri bin kişilik toplamda 84 bin kişinin kalabileceği 84 ayrı yurt yaptırabilirdi. 84 bin öğrencinin kalabileceği yurtların parası ne yazık ki tek adam tarafından üç ayrı saraya harcandı” dedi.

Akşener: “İki uçağı satsalar bütün illere ikişer bin kişilik birinci sınıf yurt yapabilirler”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de dün (21 Eylül) yurt kriziyle ilgili iktidarı eleştirerek, “500 milyon dolarlık uçaklarla gezmek yerine iki uçağı satsalar Türkiye’nin bütün vilayetlerine ikişer bin kişilik birinci sınıf yurt yapabilirler” dedi. İktidara eleştirilerini sürdüren Akşener, “Beceriksizlik, plansızlık sebebi ile öğrenciler bu sene okula gidecek bir de onlar üzerinden yurt yeterli değil, bunların neticesinde bu çocuklar ‘Bizi görün, bize kulaklarınızı açın’ diye bir tavır koydular. O tavrın sertlikle müdahale edilerek dağıtılmasını doğru bulmadığımı ifade etmek isterim” diye konuştu.

HDP yurt sorununu Meclis gündemine taşıdı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, üniversite öğrencilerinin barınma sorununun çözülmesi için TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi. Kerestecioğlu, “Devletin fırsat eşitliğini sağlamak adına, ihtiyacı olan öğrencilere ücretsiz barınma, beslenme ve ulaşım imkânı sağlaması gerekmektedir. Bu bağlamda, üniversite öğrencilerinin eğitim hakkını kullanmalarının önünde engel teşkil eden barınma sorununun sebeplerinin araştırılması ve çözüm önerilerinin tespit edilmesi amacıyla ivedilikle Meclis Araştırması Komisyonu kurulmalıdır” dedi.

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık da Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle pazartesi günü (20 Eylül) verdiği soru önergesiyle öğrencilerin barınma sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Işık, yurt başvurusunda bulunan öğrencilerin yüzde kaçına yurt çıktığını, özel yurt fiyatlarının ve tarikat ve cemaat yurtlarının nasıl denetlendiğini, yurtlara yerleştirilme kriterlerinin neler olduğunu sordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.