Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABB, kalacak yer bulamayan üniversite öğrencilerini şefkat evlerine yerleştiriyor: “Bana yurt çıkmadı, bu imkan olmasa Ankara’ya gelmeyecektim”

Üniversite öğrencilerinin barınma sorunu sürerken Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), başkentte kalacak yer bulamayan öğrencilere geçici olarak konaklama hizmeti sağlamaya başladı. Şefkat evi kapsamında verilen hizmete ise ilgi büyük. Ankara Ulus’ta bulunan iki şefkat evinin kapasitesinin 209 kişi olmasına rağmen iki günde eve üç binden fazla başvuru yapıldı. Şefkat Evi Müdürü Esin Mızrak, kalacak yer bulamayan öğrencilerin Ankara Şehirlerarası Terminal İşletmesi (AŞTİ) park ve camilerde konaklamaya mecbur kaldıklarını belirtti. Şefkat evinde konaklayan Ankara Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğrencisi Özlem, “Bana devlet yurdu çıkmadı, özel yurt ve evler ise aşırı pahalıydı burada konaklama imkanım bulamasam, maddi durumum nedeniyle Ankara’ya gelemeyecektim” sözleriyle öğrencilerin barınma sorunlarının geldiği durumu özetliyor. 

“Şevkat Evi kapasetimiz 209, başvuru üç binin üzerinde”

Üniversite öğrencilerinin barınma sorunu sürerken (ABB), başkentte kalacak yer bulamayan öğrencilere geçici olarak konaklama hizmeti sağlamaya başladı. Türkiye’nin çeşitli illerinden Ankara’ya üniversiteye gelip, kalacak yer bulamayan öğrencilere dair sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan ABB Başkanı Mansur Yavaş, “Şefkat evlerimize, kiraladığımız yurt ve otele öğrencilerimizi yerleştirmeye başladık. Sizler hür fikirlerinizle geleceği inşa ederken daima yanınızda olacağım” dedi.

Ankara’da geçici bir süre hasta refakatçisi veya hasta olarak bulunmak zorunda olan ancak barınacak yeri ve maddi imkanı olmayan yardıma muhtaç kişi ve ailelerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulmuş yatılı hizmet kuruluşları olan Şefkat evleri, eğitim-öğretim hayatının başlamasıyla kalacak yer sıkıntısı çeken öğrencilere de açıldı. Medyascope’a konuşan Şefkat evi Müdürü Esin Mızrak, “Öğrencilerin mağduriyeti sonrası Mansur Yavaş’ın talimatı ile geçici bir barınma hizmeti sağlamaya başladık. Kapasitemiz 209 kişilik ancak bu evimize üç binden fazla başvuru yapıldı” dedi.

“Kalacak yer bulamayan kız öğrenciler camilere sığındı”

Şefkat evlerinde konaklayan öğrencilere sabah ve akşam ücretsiz yemek verildiğini belirten Mızrak, öğrencileri AŞTİ’de karşıladıklarını söylerken,“Öğrenciler AŞTİ’de masamıza gelip bizden yardım istiyorlar. Oradaki işlemlerin ardından, öğrencilerimizi büyükşehir beledeyemize ve oradan da kayıtlarını alıp boş yerlere yerleştiriyoruz. AŞTİ’de konaklayan yine güvenli diye kız çocuklarının cami ve benzeri yerlere sığındığı gördük. Biz bunları tespit edip barınma ve güvenliğini sağlıyoruz. Biz burada geçici bir hizmet veriyoruz bu öğrenciler için kalıcı çözümler bulunması gerekiyor” dedi.

“Evsiz ve yurtsuz kaldığımı düşündüm”

Şefkat evinde konaklayan öğrenci Zehranur Bayınlı’ya devlet yurdu çıkmamış o  da özel yurt fiyatlarından şikayetçi. Bayınlı, “Bu sabah Ankara’ya geldik. Bana devlet yurdu çıkmadı. Sadece bana değil hiçbir arkadaşıma yurt çıkmadı. Biz  tüm özel yurtları aradık ancak hepsi doluydu boş yer varsa o da çok pahalıydı. Özel yurtlarda en ucuz aylık 3 bin 500 Türk Lirası (TL) ödemeniz gerekiyor. Bu nedenle yurtsuz ve evsiz kaldım diye düşündüm. AŞTİ’de belediye yetkililerini gördük. Bize çok yardımcı oldular bizi getirip buraya yerleştirdiler. Burada bir ay kalacağım. Devlet yurdunda yedek sıradayım gelirse oraya yerleşirim gelmezse Allah kerim” ifadesini kullandı.

“Burada konaklayamasaydım Ankara’ya gelemeyecektim çünkü maddi gücüm yok”

Ankara Üniversitesi Biyoloji Bölümü birinci sınıf öğrencisi Özlem Kurudure de devlet yurdu başvurusundan sonuç alamamış. “Burada konaklamayasaydım, Ankara’ya gelmeyecektim çünkü maddi gücüm yok” sözleriyle barınma sorununa dikkat çeken Kurudere, şöyle konuştu: “Devlet yurduna başvurdum ancak bana çıkmadı. Özel yurt ve apart ev arayışına girdim ancak burada da fiyatlar çok yüksekti o yüzden onları da tutamadım. Bir arkadaşım özel yurt ücreti olarak yıllık 22 bin TL verdi. Sosyal medyada Mansur Yavaş’ın paylaşımını gördükten sonra başvurdum ve Kırklareli’nden buraya geldim. Burada yer bulamasaydım Ankara’ya gelemeyecektim çünkü maddi gücüm yok.”

“16 yurt gezdim ama hiçbirinden olumlu yanıt alamadım”

Kızını üniversiteye kaydetmek için Ankara’ya gelen bir baba da şehirdeki özel yurt fiyatlarının yüksek olduğunu belirtip, devletin yurt sorununu çözmesi gerektiğini söyledi. Özel yurtlarda yer bulamadığını bu nedenle Şefkat Evi’ne başvurduğunu dile getiren baba, “16 ayrı yurdu aradık hiçbirinden olumlu yanıt alamadık. Buradaki en düşük yurt ücreti üç bin 500 lira ve bu fiyatlar altı bin liraya kadar gidiyor. Biz tam umudu kesmişken AŞTİ içinde belediyenin danışma bölümünü gördük. Çok ilgilendiler ve kızımı buraya yerleştirdiler. Devletin bu yurt sorununu çözmesi lazım. Okullar açılırken bizi bu duruma düşürmeleri doğru değil. Önceden önlem almalıydılar” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler