Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gazeteci Beyza Kural’a ters kelepçe takarak gözaltına almaya çalışan polis duruşmalara katılmayacak

Gazeteci Beyza Kural’ı haber takibi sırasında engelleyen ve ters kelepçe takıp gözaltına almaya çalışan üç polis hakkında “iş ve çalışma hürriyetinin ihlali” suçlamasıyla açılan davanın ikinci duruşması bugün (24 Eylül) Çağlayan’daki İstanbul 35. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Hakkında zorla getirme kararı verilen polis Nihat Doğan duruşmaya katılmadı. Mahkeme diğer sanık Yusuf Şanlı’nın duruşmalara katılma zorunluluğunu kaldırdı.

Gazeteci Beyza Kural ve avukatı Meriç Eyüboğlu’nun hazır bulunduğu duruşmayı, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Türkiye Gazeteciler Sendikası yöneticisi Mustafa Kuleli ve Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği temsilcileri de izledi. 

Duruşmaya katılmayan sanık polis Nihat Doğan‘ın Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü’nde görevli olduğu gerekçesiyle, diğer sanık polis Yusuf Şanlı‘nın da yurtdışında olduğu için duruşmalardan bağışık tutulması talep edildi. Bunun üzerine duruşmada söz alan avukat Meriç Eyüboğlu, sanığın bağışık tutulması talebiyle ilgili sözlü beyanın yeterli olmayacağını belirterek, “Görevlendirme yazısı getirilsin” dedi. 

Duruşma savcısı, Yusuf Şanlı’nın talebinin reddedilmesini istedi. Mahkeme, sanık polis Nihat Doğan’ın ifadesinin Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) sistemiyle alınmasına karar verdi. Yurtdışında olan sanık polis Yusuf Şanlı’nın ise duruşmalara katılma zorunluluğu kaldırıldı. Duruşma, 10 Aralık 2021’e ertelendi.

Avukat Eyüboğlu: “Hâkim, sanıkların hiçbir gerekçe göstermeden duruşmaya katılmama talebini kabul etti”

Duruşma sonunda Medyascope’a konuşan avukat Meriç Eyüboğlu, polis memurunun Beyza Kural’a “Hiçbir şey eskisi gibi değil artık. Bunu öğreteceğiz size” sözlerini hatırlatarak, “Anayasa Mahkemesi (AYM) kararında bunun aşağılamak, küçük düşürmek ve tehdit etmek için sarf edilen bir cümle olduğunu söyledi. İçinden geçtiğimiz politik iklimi de düşünürsek bu önemli” dedi. 

AYM’nin kararını hatırlatan Eyüboğlu, bugün verilen kararın “skandal” olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“AYM kararında kötü muamelenin altı çizildiği halde iddianamede kötü muameleyle ilgili bir şey yok. Mahkeme hâkimi, sanıkların hiçbir gerekçe göstermeden duruşmaya katılmama talebini kabul etti. Bugünün skandalı buydu.”

Ne olmuştu?

Beyza Kural, Bianet muhabiri olduğu 6 Kasım 2015’te üniversite öğrencilerinin YÖK protestosunu haberleştirmek üzere İstanbul Üniversitesi önündeydi. Kural, öğrencilere yönelik polis şiddetini kayda aldığı sırada sivil giyimli polislerce alandan zorla uzaklaştırıldı. Basın kartını gösteren Kural’a bir sivil polis “Sana bir şey söyleyeyim bak, hiçbir şey eskisi gibi değil artık, bunu öğreteceğiz size” dedi. Kamerasını kaldıran Kural, ters kelepçe takılarak gözaltı aracına götürüldü ve daha sonra alandaki meslektaşlarının müdahalesiyle serbest bırakıldı. Kural’ın ,avukatı Meriç Eyüboğlu aracılığıyla suç duyurusunda bulunmasının ardından polisler hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildi. Kural bu karar üzerine, 2016 yılında avukatı aracılığıyla AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. Basın ve ifade özgürlüğü ile insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağının ihlal edildiğine karar veren AYM, polisler hakkında yeniden soruşturma yapılmasına hükmetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.