Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’nin kira krizi (13): İstanbul-Reşitpaşa’da kiralar bir yılda yüzde 218,3 arttı, öğrenciler ev aramayı bıraktı

Haber: Ali Macit, Ayhan Eren

İstanbul’un Sarıyer ilçesinde, çoğunlukla öğrencilerin ve bekarların yaşadığı Reşitpaşa Mahallesi’nde son bir yılda kiralar yüzde 218,3 arttı. Üniversitelere yakınlığı ve doğa ile iç içe bulunduğu için tercih edilen Reşitpaşa, şehirde geçen yıldan bu yana kira bedellerinin en çok arttığı üçüncü mahalle oldu. Üniversitelerde yüz yüze eğitimin başlamasıyla Reşitpaşa’daki konut kira fiyatlarında ciddi bir artış yaşandı.

“Öğrenciler mezun olduktan sonra evi boşaltmıyor, burada yaşamaya devam ediyor”

Gayrimenkul danışmanı Ercan Elkoca, bölgedeki kira artışını mezun öğrencilerin evlerden çıkmamasına ve yabancıların daha çok para ödeyebilmesine bağladı: “Bana göre bu kira artışının sebepleri ilk olarak, bu gibi bölgeler misal Beşiktaş, Ortaköy, Sarıyer insanlara daha güvenli geliyor. Güvenli olduğundan dolayı pek çok kişi mezun olduktan sonra evi boşaltmıyor, çalışırken de burada yaşamak istiyor. İkinci olarak, ülkemizde çok sayıda öğrenci ve çalışan yabancı var. Örneğin Türk bir müşteri gelip benden 2 bin-2 bin 500 liralık ev istiyor. Türkiye’nin ekonomik şartlarına göre çok normal. Yabancı müşteri gelince benden 6-7 bin liralık ev istiyor. Bırakın aylık 6-7 bin lirayı, yıllık ödüyor. Diyor ki ben yıllık ödeyip oturayım. Sonuç olarak 2-3 bin liralık evi mal sahibi ne yapıyor? Aylık 4-5 bin liradan yıllık peşin veriyor, kirayla da uğraşmıyor. Durum bundan ibaret.”

Öğrencilerin ev aramayı durdurduğunu belirten Elkoca, şöyle devam etti: “Evler konusunda akış durdu. Öğrenciler duraklamaya karar verdi. Ev olmadığının herkes farkında. Bu sebepten dolayı ev arayışları durduruldu. Bekletiliyor ve bunun sonucu da hiçbir şekilde belli değil. Hiçbirimiz bilmiyoruz çünkü yapı yok.” 

Medyascope ekibine kiralık evlerden birini gezdiren Elkoca, kira fiyatlarının artması hakkında, “Şu an 80 metrekare 2+1, yeni yapı bir evin içindeyiz. Burayı tutmak isterseniz 4 bin lira kirası, 4 bin lira depozito, 4 bin lira emlak bedeli. Toplam 12 bin liraya tekabül eder. Bu da bir öğrenci için ağır bir yük. Geçen sene burayı tutmuş olsaydınız maksimum 7 bin 500 liraya mal olacaktı size. Kirası 2 bin 500 lira olurdu. Neredeyse yüzde 70’lik bir artış söz konusu” dedi.

“Fiyatları duyunca, ev kiralamayı düşünme şansı bile kalmadı”

Çocuğu bu sene üniversiteye başlayan bir veli ise Medyascopea şöyle konuştu:

“Gerçekten çok fahiş fiyatlar. Bir veli olarak ben nasıl karşılarım onu düşünüyorum. Ben Çekmeköy’de oturuyorum. Çekmeköy’den dört vasıta ile Ayazağa’ya geldik. Kızıma ev kiralamayı B planı olarak düşünüyordum. Fiyatları duyar duymaz düşünme şansı bile kalmadı. Devletimizden ve özellikle duyarlı vatandaşlarımızdan biraz tolerans bekliyoruz. Rakamlar Türkiye genelinde çok yüksek.“

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.