Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’nin kira krizi (6) – İstanbul’da kira artışı şampiyonu Rumelihisarı Mahallesi: Kötü evlere ve fahiş fiyatlara rağmen boş ev kalmadı, öğrenciler açıkta

İstanbul’un Sarıyer ilçesine bağlı Rumelihisarı Mahallesi, son bir yılda İstanbul’da ev kiralarının en çok arttığı mahalle oldu. Kiraların yüzde 290 arttığı mahalledeki Hisarüstü semti, yıllardır Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine ev sahipliği yapıyor. Öğrenciler, yüksek kiralardan ve mahallede boş ev kalmamasından şikayetçi.

Kamera/Kurgu: Özgün Özgül

Rumelihisarüstü’ndeki evlere göre fiyatların çok yüksek olduğu konusunda hemfikir olan öğrenciler, ev sahiplerinin yüksek talepten faydalanarak fiyatları haksız şekilde artırdığını düşünüyor. Medyascope’a konuşan öğrencilerin aktardığına göre, bazı evler açık artırma ile kiralanabiliyor.

Medyascope’a konuşan gayrimenkul uzmanı Hakan Tak, Rumelihisarı’ndaki kiralardaki fahiş artışın önemli nedenlerinden birinin, koronavirüs salgını önlemleri sonrası mahalleye talebin artması olduğunu söylüyor. Koronavirüs salgını önlemleri yüzünden çevrimiçi eğitim gören çok sayıda Boğaziçi Üniversitesi öğrencisinin, üniversitenin yüz yüze eğitime başlayacağı haberlerinin ardından mahalleye akın etmesi, kiralık evlere talebi artırdı.

Rumelihisarı kira artışı şampiyonu olsa da, gayrimenkul uzmanı Tak’a göre bu durum yalnızca mahalleye özgü değil. İstanbul’un pek çok ilçesinde kiraların çok arttığına ve ev bulmanın zor olduğuna dikkat çeken Tak, öğrencilerin başka ilçelere yönelse de zorlanacaklarını belirtiyor.

Boğaziçi Üniversitesi’nin yurtlarında yer bulmanın da zor olduğunu ve yurtların ideal konfora sahip olmadığını söyleyen öğrenciler, zor şartlara rağmen Hisarüstü’nde kalmakta ısrarcı. Üniversiteye yakın olup kütüphane, yemekhane vb. imkanlardan faydalanmak istediklerini söyleyen öğrenciler, artık evlerle ilgili kriterlerinden vazgeçtiklerini ve yüksek kiralar vermeyi dahi kabul edeceklerini fakat buna rağmen semtte ev bulmanın imkansıza yakın olduğunu söylüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.