Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Taliban berberlerin sakal kesmesini yasakladı

Taliban yönetimi, Afganistan’ın Helmand vilayetindeki berberlerin sakal kesmesini şeriata aykırı olduğu gerekçesiyle yasakladı. Taliban dini polisi, kuralı ihlal eden ve sakal tıraşı yapan herkesin cezalandırılacağını söyledi. Kabil’deki bazı berberlerin de Helmand’dakine benzer uyarılar aldığı belirtiliyor.

Güney Helmand eyaletinde yayımlanan bildiride Taliban yetkilileri, kuaförleri, saç kesimi ve sakal için şeriat yasalarına uymaları gerektiği konusunda uyardı. Hükümetin aldığı bu karar, Taliban’ın “daha ılımlı” bir hükümet şekli vaat etmesine rağmen geçmişteki iktidarının katı kurallarına geri döndüğünü gösteriyor.

Kabil’de BBC’ye konuşan bir berber, “Taliban militanları dükkanımıza gelip bize sakal kesmeyi bırakmamızı emrediyor ve içlerinden biri, bizi yakalamaları için gizli müfettişler gönderebileceklerini söyledi” dedi. 

Şehrin en büyük kuaför salonlarından birini işleten başka bir berber ise devlet memuru olduğunu iddia eden birinden telefon aldığını ve arayan kişinin ona “ABD ve Batı stillerini takip etmeyi bırakmasını” ve kimsenin sakalını tıraş etmemesini emrettiğini söyledi.

Taliban, 1996’dan 2001 yılına kadar iktidarda olduğu dönemde, gösterişli saç stillerini yasaklamış ve erkeklerin sakal bırakmasını emretmişti. Daha sonra ise ise temiz tıraşlı görünüm popüler hale gelmiş ve birçok Afgan erkek modaya uygun kesimler için kuaförlere gitmişti.

Berberler yeni yasağın geçimlerini zorlaştırdığını belirtiyor. BBC’ye konuşan bir berber, “Uzun yıllar boyunca salonum gençlerin diledikleri gibi tıraş olabilecekleri ve modaya uygun görünebilecekleri bir yerdi, artık bu işe devam etmenin bir anlamı yok” dedi.

Bir başka berber ise “Moda salonları ve berberler yasaklı işletmeler haline geliyor. 15 yıldır bu benim işimdi ve artık devam edebileceğimi sanmıyorum” diye konuştu.

Kaynak: BBC

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.