Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

17 yaşındaki yeğenine tecavüz ettiği DNA raporuyla kanıtlanan Osman Çur’un yargılandığı davada hâkim çocuğa “Neden bağırmadın?” diye sordu

İsviçre’de yaşayan yeğeni Z..Ç.’ye (17) akraba ziyaret için geldiği Mardin Kızıltepe’de tecavüz etmekle suçlanan Osman Çur’un (28) yargılanmasına devam edildi. Tutuksuz yargılanan sanığın katılmadığı duruşmada, hâkimin Z.Ç.’ye yaşadıklarını yeniden anlattırıp “Neden bağırmadın?” diye sormasına, aile ve avukatları tepki gösterdi. Z.Ç.’nin ablası Pervin Şişman ve Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği’nden (UCİM) avukat Leyla Kolbaşı duruşmayı Medyascope’a anlattı. 

İsviçre’de yaşayan 17 yaşındaki Z.Ç., 2 Temmuz 2020’de akrabalarını ziyaret etmek için geldiği Mardin Kızıltepe’de, öz amcası Osman Çur (28) tarafından iki gün boyunca tecavüze uğradı. 13 Ocak’ta görülen ilk duruşmada mahkeme, tecavüzü yeğenine tecavüz ettiği DNA raporuyla kanıtlanan Çur’un tutuksuz yargılanmasına karar vermişti. Sanığın yakınları Çur’un tahliye edilmesini davul ve zurnalarla kutlamıştı. 

Davanın ikinci duruşması bugün (29 Eylül) Mardin 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya sanık Osman Çur katılmazken, Z.Ç., İsviçre’den dava için geldi. Duruşmayı Şahmaran Kadın Platformu, Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM) ve Mardin Barosu Kadın Hakları Merkezi de takip etti. Z.Ç. Türkçe bilmediği için duruşma salonunda Fransızca tercüman iki taraflı çeviri yaptı. Duruşma, 27 Ekim 2021’e ertelendi.

Mahkeme çocuğa maruz bırakıldığı cinsel istismarı tekrar anlattırdı

Duruşmayı Medyascope’a değerlendiren Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği’nden avukat Leyla Kolbaşı, “Sanığın tutuklanmasına ilişkin talebimiz reddedildi. Sanığa sadece yurtdışına çıkma yasağı olarak adli kontrol verildi. Çocuğun ilk ifadesi Çocuk İzlem Merkezi’nde (ÇİM) alınmasına rağmen duruşma salonunda çocuğa yaşadıkları tekrar anlattırıldı. ÇİM’de ifadesi alınan çocukların mahkemede tekrar ifade vermesine gerek yoktur, ÇİM’in amacı da budur zaten” dedi. 

Mahkemede pedagog görüşü de alındığını anlatan Kolbaşı, pedagoğun çocuğun anlattıklarına itibar edilebileceği ve çocuğun vermiş olduğu beyanların maddi akışa uygun olduğu görüşünü sunduğunu belirtti. 

Sanığın mahkemeye gelmediğini söyleyen Kolbaşı, “Ortada adli tıp raporu var, bilimsel delilden daha öte bir şey yok. Bu çocuğun daha önceki intihar girişimleri, her şey ortada. Bizler tutuklanması gerektiğini düşünüyorduk. UCİM olarak davayı takip etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.  

Duruşmaya en azından tutuklu yargılanma kararı çıkar umuduyla gittiklerini belirten Z.Ç.’nin ablası Pervin Şişman, şunları söyledi: “Büyük bir şok yaşadık. Kardeşim yıkıldı. Bütün kanıtlara, delillere rağmen, olayın üstünden bir sene geçti ama bu adam hâlâ tutuksuz. Çökmüş bir haldeyiz. Adalet bizi yine yanılttı. Kardeşim İsviçre’den geldi, bu adam duruşmaya gelmedi.”  

“Benim hayatım bitti, diğer çocuklar ve kadınlar benim yaşadıklarımı yaşamasın diye çabalıyorum”

Çok üzgün olduklarını söyleyen Şişman, şöyle devam etti: “Adalete inanayım mı inanmayayım mı artık gerçekten şüphe ediyorum. Kardeşim, ‘O adamın yaptıkları yanına kâr mı kalacak?’ diye soruyor. Kardeşim, ‘Ben buraya İsviçre’den geldiysem sadece kendim için gelmedim. Benim hayatım bitti. Diğer çocuklar ve kadınlar benim yaşadıklarımı yaşamasın diye çabalıyorum’ diyor.”

“Hâkim kardeşime ‘Neden bağırmadın?’ diye sordu”

Kardeşine duruşmada yaşadıklarının tekrar anlattırılmasını da değerlendiren Şişman, “Kardeşim de biz de bunun haksızlık olduğunu düşünüyoruz. Kardeşim anlatırken ağlamamak için kendini zor tuttu. Ama ne yaşadıysa, bir yıl önce ne anlattıysa bugün de aynısını anlattı. Hâkim kardeşime ‘Neden bağırmadın?’ diye sordu. Kardeşim kilitlendiğini, korktuğunu, hareket bile edemediğini söyledi. Kardeşim neden bunu açıklamak zorunda bırakıldı?” diye sordu.  

“Bizim utanacak hiçbir şeyimiz yok”

Umudunu yitirmeyeceğini ve bu davanın peşini hiçbir zaman bırakmayacağını dile getiren Şişman, “Adalet yerini bulmak zorunda. Kendimizi parçalamaktan başka elimizden hiçbir şey gelmiyor. Böyle şeyler yaşayan kimse susmasın, mücadele etsin. Bizim utanacak hiçbir şeyimiz yok. Bizler bir şey yapmadık, yapmıyoruz” dedi.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.