Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Genelkurmay Başkanı Milley: “Afganistan’dan çekilme lojistik açıdan başarı ama stratejik açıdan başarısızlıktı”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Genelkurmay Başkanı General Mark Milley, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı General Frank McKenzie ve Savunma Bakanı Lloyd Austin, Afganistan’dan çekilme süreci ile ilgili olarak Kongre’de ifade verdi. “Savaşın istediğimiz şartlarda bitmediği açık, Taliban şu anda Kabil’de iktidarda” diyen Milley, “Afganistan’dan çekilme lojistik açıdan bir başarı ama stratejik açıdan bir başarısızlıktı değerlendirmesinde bulundu. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ise “Afgan ordusunun tek kurşun bile atmadan eriyip gitmesi hepimizi şaşırttı” diye konuştu.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Afganistan’dan çekilme sürecinde yaşananlar ilk kez Kongre önünde sorgulandı. ABD Genelkurmay Başkanı General Mark MilleyABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı General Frank McKenzie ve Savunma Bakanı Lloyd Austin, ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komisyonu’nda ifade verdi.

İki üst düzey ABD’li general, yönetime Afganistan’dan çekilmeden önce ülkede 2 bin 500 askerlik bir kuvvet tutmayı tavsiye ettiklerini söyledi. Generallerin bu açıklaması, ABD Başkanı Joe Biden’ın 19 Ağustos’ta bir gazeteye verdiği demeçte kimsenin kendisine böyle bir tavsiyede bulunmadığı açıklamasıyla çelişti.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, “Başkan, müşterek şeflerin ve ordunun samimi tavsiyelerine değer veriyor. Bu, her zaman onunla aynı fikirde olduğu anlamına gelmez” dedi. Psaki ayrıca, Biden’ın Afganistan’da asker bırakmanın “Taliban ile savaş anlamına geleceğine” inandığını söyledi.

Milley: “Afganistan’daki savaşın istediğimiz şartlarda bitmediği açık”

ABD Genelkurmay Başkanı General Mark Milley, ABD’nin koşulsuz ve hızlandırılmış bir biçimde Afganistan’dan çıkmasının Afgan ordusu ve hükümetinin çöküşünü beraberinde getirebileceği konusunda 2020’nin sonundan beri uyarıda bulunduğuna belirtti. Milley, “Bu bir yıl önceydi. Değerlendirmem baştan sona tutarlı kaldı” dedi

Cumhuriyetçi Senatör Tom Cotton, Milley’e söylediği her şey doğruysa neden görevinden istifa etmediğini sordu. Milley, ABD başkanının generallerinin tavsiyelerine katılmak zorunda olmadığını belirterek, “Bu ülke, generallerin hangi emirleri kabul edip etmeyeceğine karar vermesini istemiyor. Bu bizim işimiz değil” karşılığını verdi. Milley ayrıca, “Öğrenilecek bir dizi stratejik ders var” diyerek geri çekilme sırasında yaşanan kaostan çıkarılacak dersler bulunduğunun altını çizdi.

Afganistan’daki savaşın istediğimiz şartlarda bitmediği açık, Taliban şu anda Kabil’de iktidarda” diyen Miley, tahliye operasyonunun lojistik açıdan bir başarı olmasına rağmen, geri çekilmenin Taliban’ı yeniden iktidarda bırakan “stratejik bir başarısızlık” olduğunu kabul etti.

El Kaide ve IŞİD uyarısı

Taliban’ın El Kaide ile bağlarını koparmadığını söyleyen Milley, El Kaide veya IŞİD’in Afganistan’da tekrar canlanabileceği uyarısında bulundu. Milley, El Kaide ve IŞİD’in önümüzdeki 12-36 ay içinde ABD’yi yeniden tehdit edebileceğini belirtti

Austin: “Afgan ordusunun tek kurşun bile atmadan eriyip gitmesi hepimizi şaşırttı”

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ise Afgan ordusunun bu kadar çabuk dağılmasını beklemediklerini söyledi. Austin, Afganistan’daki çöküşün hızının ABD ordusunu hazırlıksız yakaladığını belirtti. Pentagon’un gafil avlandığını anlatan Austin, “Bir devletin kurulmasına yardım ettik ama bir ulus oluşturamadık. Bizim ve müttefiklerimizin eğittiği Afgan ordusunun, çoğu durumda tek kurşun bile atmadan eriyip gitmesi hepimizi şaşırttı. Aksini iddia etmek sahtekârlık olur” dedi.

Senatörlerden eleştiriler

Cumhuriyetçi Senatör Joni Ernst, Biden’ın eski ABD Başkan Donald Trump‘ın Taliban ile yaptığı geri çekilme anlaşmasını sürdürme kararının Taliban’a “ucuz bir siyasi zafer” kazandırdığını ve ABD’nin fedakârlıklarını boşa harcadığını söyledi. Ernst, “Hizmet üyelerimizin kaybı ve geçen ay Amerikalı ve Afgan müttefiklerinin terk edilmesi, olması gerekmeyen utanç verici bir aşağılamaydı” diye konuştu.

Diğer bir Cumhuriyetçi Senatör James Inhofe ise Biden’i komutanlarını dinlememekle suçladı.

Kaynak: BBCReutersThe Guardian

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.