Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Jonathan Wilson: Juventus, rotasını çizmeye başladı

Yaz transfer döneminde Portekizli yıldız Cristiano Ronaldo’yu Manchester United’a kaptıran ve Serie A’nın ilk dört haftasına iki beraberlik ve iki mağlubiyetle başlayan İtalyan devi Juventus, sonraki haftalarda galibiyetlerine başladı. Jonathan Wilson‘ın Sports Illustrated‘da yayımlanan “Juventus Begins to Rediscover Its Way/Juventus, rotasını çizmeye başladı” başlıklı yazısını Kubilayhan Kavrazlı çevirdi.

Juventus, rotasını çizmeye başladı

Bir sonuç bir sezonun gidişatını değiştirmez ancak Juventus’un çarşamba günü UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarında son Avrupa şampiyonu Chelsea’ye karşı aldığı zafer, üç puandan çok daha fazlasıydı. 1-0’lık galibiyet; Juventus’un kendini yeniden ispatlaması, oyunundaki dengeyi bir miktar oturtması, Allegri’nin ikinci döneminin de en az ilki kadar başarılı olabileceğine dair umut verdi. 

Juventus, son zamanlarda en iyi oyununu ortaya koyamadı. Serie A’da sezonun ilk dört maçında yalnızca iki puan topladı. Son iki maçında ise pek güven vermeyen 3-2’lik skorlar ile iki galibiyet aldı. Basitçe açıklarsak üç sezonda ligde 81 gol atarak takımının birçok kırılma noktasının üstesinden gelmesine yardımcı olan Cristiano Ronaldo, Manchester United’a transfer oldu. Ancak daha nazikçe söylemek gerekirse, Ronaldo’nun 2018 yılında 100 milyon euroluk bonservis bedeli, Juventus’un sahip olduğu üstünlüğü baltalayan daha genel bir politikanın parçasıydı. 

Allegri 2018’de kulüpten ayrıldığında Juventus, beşi onunla olmak üzere üst üste sekiz lig şampiyonluğu elde etmişti. Ayrıca dört kez Coppa Italia’yı kazanmış ve Juve’yi iki kez UEFA Şampiyonlar Ligi finaline götürmüştü. Juventus, çok açık bir şekilde, o zamanlar dünyanın en iyi kulüplerinden biriydi. Harika röveşata golü ile Juve’nin Şampiyonlar Ligi’nden elenmesine sebep olan Ronaldo’nun 2018 yılında kadroya dahil edilmesi, Juventus’un Avrupa’daki başarısını güvence altına almak istediğini gösteriyordu. Ancak Juve, bir sonraki sezon UEFA Şampiyonlar Ligi’nde Ajax’a çeyrek finalde elendi ve kulüp hedef noktasını kaybetmiş oldu. 

Allegri’yi takımdan göndermek aslında Juventus’un yerel başarılardan sıkıldığının bir göstergesiydi. Bu bir “süper kulüp” ikilemi. O kadar büyüksün ki yerel başarı hiçbir şey ifade etmiyor. Ancak Juventus, şaşırtıcı bir şekilde Maurizio Sarri’yi teknik direktörlük koltuğuna getirdi. Napoli teknik direktörüyken Juventus’u çok eleştiriyordu ve onun futbol tarzında oyuncular, mükemmel bir şekilde performans vermeliydi. Ronaldo gibi bireysel bir forvet için sisteminde bariz bir yer yoktu. Juve, yerel ligde güçlü kalmaya devam etti ve Serie A’yı kazandı ancak bu kez de UEFA Şampiyonlar Ligi son 16 turunda Olimpik Lyon’a elendi.

Böylece Sarri ayrıldı ve yerine bir kulüp efsanesi olmasının yanı sıra çok iyi bir oyuncu da olan ancak teknik direktörlük deneyimi olmayan Andrea Pirlo göreve geldi. Juve, bu sefer de UEFA Şampiyonlar Ligi son 16 turunda Porto’ya elendi. Ancak düşüşün en çarpıcı kanıtı Serie A’da yaşandı. Juventus’un aklı başına, ligi dördüncü sırada bitirdiğinde geldi. Takımın başına Allegri getirildi ve Ronaldo ile yollar ayrıldı. 

Bu sezona yapılan kötü başlangıcın sebebi, son üç yıldan geriye kalan kalıntılar. Juventus, ne istiyordu? Yöneticiler, Ronaldo’yu transfer etmenin kulübün profilini yükseltmek açısından şanlı bir zafer olduğu konusunda ısrar ediyor; esasen bu doğruysa futbolda transferlerin ve şöhretli futbolcuların artık kupa kazanmaktan daha önemli olduğu anlamına gelir. Yöneticiler, şampiyonluklar kazanmış büyük oyunculara sahip olmak üzerine kurulu Real Madrid modeline sahip olma niyetindelerdi (Bunun Casemiro, Luka Modric ve Toni Kross’un yaptığı kontrolü sunan bir orta saha olmadan ne kadar mümkün olduğu tartışılabilir). Ancak Sarri’yi takımın başına getirmek modern, uyumlu ve ekip odaklı bir yaklaşım arzusunu ortaya çıkardı. Bu ise işe yaramadı. Ronaldo’nun imzası takımın taktik gelişimini sekteye uğrattı.

Yazar: Jonathan Wilson

Çeviren: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Kaynak: https://www.si.com/soccer/2021/09/29/juventus-chelsea-champions-league-chiesa-allegri

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.