Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Akşener, Babacan’ı ziyaret etti: “Türkiye’de Erdoğan’ın tutumuyla herkes ve her kurum bir gün terörist olacaktır”

Haber: Özgür Özdemir & Doğu Toksöz

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, sabah saatlerinde DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan‘ı DEVA Partisi Genel Merkezi’nde ziyaret etti. Görüşmenin ardından ortak açıklamada bulunan iki lider de parlamenter sistem ve cumhurbaşkanlığı seçimine dair mesajlar verdi. Akşener, “Türkiye’de Erdoğan’ın tutumuyla herkes ve her kurum bir gün terörist olacaktır. Psikolojik olarak Cumhur İttifakı, cumhurbaşkanlığı seçimini kaybettiğini biliyor” dedi. Ali Babacan da AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirerek, “Bir ülkenin cumhurbaşkanı artık market işletmeciliğine soyundu” diye konuştu.

Görüşme sırasında İYİ Parti heyetinde genel başkan yardımcıları Koray Aydın, Uğur Poyraz ve Genel Sekreter Cihan Paçacı yer aldı. Babacan’a ise partisinin genel başkan yardımcıları Sadullah Ergin, Nazlı Seda Vural, Mustafa Yeneroğlu ve Genel Sekreter Medeni Yılmaz eşlik etti.

“Ya parlamenter sistem ya bu ucube sistem”

İki saate yakın süren görüşme sonrası sistem değişikliği vurgusu yapan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Türkiye’ye dair pek çok konuda istişarelerde bulunduk. Parlamenter sisteme dair hepimizin içine kendi renklerini kattığımız bir ilkeler bütünü ortaya çıktı, şekilleniyor. Bir seçime doğru gidiliyor. Bu seçimde parlamenter sisteme geçiş ya da bu ucube sistemde kalış üzerinden bir mücadele, bir rekabet ortamı oluşacak. Bunun üzerinde konuştuk. Bizler açısından son derece faydalı bir görüşme oldu” dedi. 

“Cumhurbaşkanı market işletmeciliğine soyundu”

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştirerek, enflasyon ile mücadelenin başarılı olabilmesi için döviz kurunun düşürülmesi gerektiğini belirtti: “Bir ülkenin cumhurbaşkanı artık market işletmeciliğine soyunduysa, devleti market işletmeciliğine sokarak fiyatları kontrol edeceğine inanıyorsa, bu beyhude bir çabadır. 84 milyonluk bir ülkede bin şubeli marketlerle fiyat kontrol edilemez. Türkiye’de enflasyonu düşürüp fiyatları makul tutmanın yolu maliyetleri düşürmekten geçer. Maliyetlerin de kaynağında döviz kuru vardır.“

“Cumhurbaşkanlığı seçimini kaybettiklerini biliyorlar”

Cumhur İttifakı’nın muhalefetin cumhurbaşkanı adayının kim olacağına dair tartışmalarına da değinen Akşener, erken seçim çağrısı yaparak şunları söyledi: “Cumhur İttifakı’nın bileşenlerinin 24 saat merak ettiği konu Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı. Bunun neden bu kadar çok merak ediyorlar? Türkiye’de ekonomi baş aşağı. Hukuk gitti, guguk oldu. Adalet yok. Ekonominin durumunu biliyorsunuz. Tüm bunlara kafa yormak varken 24 saat Millet İttifakı’nın adayını merak edip sıfatlar ekliyorlarsa bu işte bir durum var demektir. Psikolojik olarak Cumhur İttifakı, cumhurbaşkanlığı seçimini kaybettiğini biliyor. Kendilerine tavsiyem hemen bir seçim kararı ilan etsinler.” 

“Aklın yolu bir”

Görüşmede parlamenter sisteme dair de görüş alışverişi yaptıklarını belirten Ali Babacan, partisinin önceki gün açıkladığı parlamenter sistem önerisini de hatırlatarak şöyle konuştu: “Darboğazdan çıkışın en önemli araçlarından birinin sistem değişikliği olduğunu düşünüyoruz. Sayın genel başkan ile parlamenter sistemle ilgili genel anlamda görüş alışverişinde bulunduk. Gördük ki çalışmalar birbirinden uzak değil. Aklın yolu bir. Nasıl bir Türkiye hayal ediyoruz diye baktığımızda, özlediğimiz tablo birbirinden farklı değil.”

“Kılıçdaroğlu’na teşekkür ederim”

Akşener’in “Başbakanlığa adayım” sözlerine “Sayın Akşener’in başbakanlık görevini üstlenmesi son derece değerli olur” yanıtını veren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na teşekkür eden İYİ Parti lideri, “Bu şahsi bir karar. İYİ Parti’de yönetici arkadaşlarım bu duygumu, kararımı biliyorlardı. Kılıçdaroğlu ya da bir başka liderle bu durumu konuşmadım. ‘Bu ülkenin önünü tıkayacak bir tutumum olmayacak. ‘Cumhurbaşkanlığı adaylığı için çalışmadım, çalışmayacağım’ demiştim. Ben durduğum yerde duruyorum. Kılıçdaroğlu’nun değerlendirmesi için de teşekkür ediyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştiren Akşener, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de Erdoğan’ın tutumuyla herkes ve her kurum bir gün terörist olacaktır. Ekonomiyi düzeltemedikçe, güveni sağlamadıkça, adaleti tesis etmedikçe, demokrasi olmadıkça ve kendisinin Nobel’e aday gösterilmesini gerektiren; ‘Faiz sebep, enflasyon sonuç’ teorisini ispatlayabilmek için herkesi, her kurumu, her alanı terörist ilan etti.”

“Altı partinin parlamenter sistem istişaresini çok önemsiyoruz”

CHP, İYİ Parti, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Demokrat Parti ve Saadet Partisi’nin parlamenter sistem çalışmasını hatırlatan Babacan, Bu çalışmaları mümkün olduğunca tek bir çalışma haline getirmenin istişaresini, müzakeresini yapacaklar. Bu çalışmayı çok önemsiyoruz. Arkadaşlarımız iki haftada bir toplanacaklar. Her toplantıda biraz daha ileriye giderek, ayrı sistemleri en azından ilkeler bazında tek bir sistem haline getirmenin arayışında olacaklar. Umarız ki bu çalışmalar olumlu sonuç verir. Güçlü, iyi çalışılmış, geniş bir toplumsal ve siyasi mutabakat arayışıyla ortaya konulmuş bir çalışma oluşur diye hedefliyoruz. Bunun için çaba gösteriyoruz” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler