Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kılıçdaroğlu’nun “Halk mağdursa yapacaksınız” dediği emsal artışı yüzde 10’da kaldı, İzmir’de depremzedeler tepkili

İzmir’de 30 Ekim 2020’de meydana gelen depremin ardından evleri hasar gören vatandaşlar yüzde 30 emsal artışı talep ederken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Halk mağdursa yapacaksınız” talimatına rağmen Bayraklı Belediyesi Meclisi yüzde 10 emsal artışı yapılmasına karar verdi. Medyascope‘a konuşan depremzedeler karara tepki gösterdi.

İzmir’de 30 Ekim 2020’de meydana gelen 6,9 büyüklüğündeki depremin ardından depremzede vatandaşların mağduriyetleri sürüyor. Depremzedelerin en büyük beklentilerinden biri yüzde 30’luk emsal artışı (inşaat çalışmalarına başlanacak yapının bütün katlardaki alanları toplamının parsel alanına oranı) düzenlemesi. Depremzedeler, böyle bir kararın evlerine tekrar kavuşma konusunda en etkili çözümlerden biri olacağını düşünüyor.

Kılıçdaroğlu talimat vermişti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 26 Eylül’daki İzmir ziyaretinde depremzedeler ile Bayraklı’da buluşmuş ve konuşmasında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e “Vatandaşlarımızın böyle bir sıkıntısı varsa, ‘Tunç Başkan, ‘Gerekirse yapacağız’ dediniz, ‘Gerekirse’ demeyin, ‘Yapacağız’ deyin” diyerek talimat vermişti. Bunun üzerine İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği’nde kutlama yapılmıştı. 

Bayraklı Belediyesi Meclisi’nde dün (4 Ekim) depremde hasar gören ve 6306 sayılı yasa kapsamında riskli bulunan yapılar için yüzde 10 emsal artışını içeren önerge kabul edildi. Depremzedeler, sosyal medya üzerinden karara tepkilerini dile getirdi. 

“Bu kararın bize vereceği bir katkı yok”

Medyascope‘a konuşan İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği Başkanı Haydar ÖzkanBayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal‘a tepki gösterdi: 

“Depremden sonra Bayraklı Belediye Başkanı Sayın Sandal’ın yanına gittiğimizde demişti ki ‘Benim elimde yetki yok, ben veremem, beni bir devlet memuru gibi görün.’ Dün de benzer şeyler söylemiş. Yani, 11 ay geçti, 11 aydır Bayraklı iİlçesinin yöneticisi sizsiniz, bir tane çivi çakılmadı. İlçenin belki üçte ikisinin yuvası dağılmışken 11 aydır nasıl rahat uyudunuz da şimdi yüzde 10 emsal artışı kararını verdiniz, biz anlayamadık. Biz Sayın Kılıçdaroğlu ile görüşmüştük. CHP Genel Merkezi bizim mağduriyetlerimizi biliyor. Yüzde 30 emsal artışının bizi nasıl kurtaracağını kendilerine anlattık ancak bir türlü Sayın Serdar Sandal’a anlatamadık. Yüzde 10’un bize vereceği bir katkı yok. Yüzde 30’dan aşağısının bize bir katkısı olmaz. Biz bunu rant için değil, çoluğumuzu çocuğumuzu kendi evlerine sokalım diye istiyoruz. Ben kesinlikle Tunç başkanımızdan bunun döneceğini düşünüyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden çok ümitliyiz.”

“Hepimiz şaşkınız”

Depremzede Suna Özgündüz de kararla ilgili olarak şaşkınlığını şöyle dile getirdi:

Yüzde 30 beklentisindeyken yüzde 10’luk artış kararı hepimizi derinden yaraladı. Çünkü bu bizim hiçbir işimize yaramıyor. Hepimiz şu anda şaşkınız. En çok şaşırdığımız konu da Kemal Kılıçdaroğlu’nun İzmir ziyaretinde Tunç Soyer’e hitaben ‘Gerekirse değil, kesinlikle yapılsın’ dediği halde Bayraklı Belediye Meclisi’nden böyle bir karar çıkmış olması. Biz o konuşmadan sonra dernekte kutlama yapmıştık. Yüzde 30 emsal artışı alıncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.