Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara’da TBMM yakınında bir market yüzde 50 indirimle çürük meyve ve sebze satıyor: “İnsanlar en azından 2 lira ile çocuğunun karnını doyurur”

Türkiye’de gıda fiyatları tartışılmaya devam edilirken Ankara’nın Ayrancı semtinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) kapısına yakın bir market, çürük meyve ve sebzeleri yüzde 50 indirimle satmaya başladı. Ürünlere talebin yüksek olduğunu belirten market çalışanları, artan gıda fiyatları nedeniyle böyle bir uygulamaya geçtiklerini söyledi.

Enflasyon bir yılda TÜİK’e göre yüzde 19, DİSK-AR’a göre yüzde 44 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayı enflasyon verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) geçen aya göre yüzde 1,25 oranında artarken, 2020 yılı Ekim ayına göre ise yüzde 19,58 oranında arttı. Yıllık bazda en fazla fiyat artışı yaşanan kalem gıda olurken, aylık bazda okulların açılmasından kaynaklı eğitim enflasyonu yükseldi. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi’ne (DİSK-AR) göre ise eylül ayındaki artış yüzde 2,89 olurken 12 aylık artış oranı yüzde 44,70’i buldu.

Ankara’nın Ayrancı semtindeki bir markette çürük meyve ve sebzeler indirimli satılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise geçen günlerde Tarım Kredi Kooperatifi’nin İstanbul’un Üsküdar ilçesine bağlı Kısıklı Mahallesi’nde açılan satış mağazasına uğrayıp alışveriş yapmış ve “Kalite ve fiyatlar noktasında gayet uygun. Gerçekten vatandaşlarımızın kesesine uygun fiyatların uygulandığı bir yer” demişti.

Ankara’nın Ayrancı semtinde ise bir market çürük meyve ve sebzeleri yüzde 50 indirim ile satmaya başladı. Medyascopea konuşan bir market çalışanı, fiyatların yükselmesi nedeniyle çürük ürünlere talebin arttığını belirtti. Çalışan, “Bu muhitte daha önce bunu yapmaya gerek görmedik ancak zamanla fiyatların artmasıyla birlikte müşterilerin bu ürünlere talebi arttı. Önceki gün bir kasa fasulyeyi böyle sattık” dedi.

“İnsanlar en azından 2 liraya çocuğunun karnını doyurur”

Markette alışveriş yapan bir kadın ise hayat pahalılığından şikayetçiydi:

“Para yok. Alım gücümüz gerçekten bitti. İnsanlar en azından burada yarı çürük meyve-sebze alır da 2 liraya çocuğunun karnını doyurur. İnsanlar ev kirası veremiyor, üniversitede çocuk okutamıyor. Doğalgaz ve elektriğe her gün zam geliyor. Durumumuz kötü. 500 TL’ye alışveriş yapıyoruz ancak bunun içinde ne yağ ne de et var.”

5 liraya çürük şeftali

Çürük meyve ve sebzelerin satıldığı bu markette fiyatlar ise şöyle:

Şeftali 10 liradan satılırken çürük şeftali 5 TL; elma 8 lirayken çürük elma 4 lira. Market çalışanı, mevsiminde satılan ürünlerin çok pahalı olması nedeniyle insanların çürük ürünleri satın almaya mecbur kaldığını belirtti.    

“Çürük ürünlere talep çok”

Market çalışanı marketin yer aldığı lokasyonu hatırlatarak şöyle konuştu:

“Market TBMM’nin bitiş kapısına çok yakın. Burada genelde maddi durumu iyi insanlar oturuyor. Ancak buna rağmen bu ürünlere talep var. Sebze ve meyve fiyatları önceki yıla göre çok arttı. Biz de daha önce attığımız ürünleri satışa çıkardık ve bu çürük ürünlere çok talep var.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.