Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi’nde arkadaşlarının tutuklanmasını protesto eden çok sayıda öğrenci gözaltına alındı

Boğaziçi Üniversitesi’nde iki öğrencinin tutuklanmasını protesto etmek isteyen öğrenciler bugün (7 Ekim) yine polis engeliyle karşılaştı, 14 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlrdan 10’u akşam saatlerinde serbest bırakılırken, dördünün yarın sabah (8 Ekim) adliyeye sevk edileceği bildirildi.

Kurgu: Özgün Özgül

Boğaziçi Üniversitesi’nde rektör atamalarına karşı protestolar aylardır devam ediyor. Melih Bulu’nun görevden alınmasının ve Naci İnci’nin rektörlüğe atanmasının ardından protestolarını sürdüren öğrenciler bugün de polis müdahalesiyle karşılaştı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın protestocu öğrencilere “terörist” demesinin ardından 5 Ekim’de gözaltına alınan 10 öğrenciden ikisi tutuklanmıştı.

Öğrenciler, tutuklamaları protesto etmek için bugün öğle saatlerinde üniversite kampüsünün kapısı önünde açıklamada bulunmayı planladı. Çok sayıda polisin beklediği kampüs önünde en az altı öğrenci, protesto öncesinde gözaltına alındı.

https://twitter.com/Medyascopetv/status/1446051230506176512

Güney Kampüs’te toplanan öğrenciler, açıklamada bulunmak için Güney Kampüs kapısına yürümek istedi. Polis öğrencilerin kampüsten çıkmasına izin vermedi. Kapıdaki polis müdahalesinde yine bir grup öğrenci gözaltına alındı.

Kampüsteki protestolarının ardından akademisyenler de kapıya gidip polisle konuşarak öğrencilere izin verilmesini ve gözaltına alınan öğrencilerin serbest bırakılmasını istedi.

Kampüs kapısındaki öğrenciler açıklama için polisin basına izin vermesini bekledi. Basın mensuplarının küçük bir kısmının alana girmesine izin veren polis, bu sırada bir öğrenciyi daha gözaltına aldı.

Ellerinde tutuklanan arkadaşlarının fotoğraflarının olduğu pankartlarla açıklamalarını okuyan öğrenciler, mücadelelerine devam edeceklerini söyledi ve “‘Böyle öğrenci olmaz’ diyerek bizlere parmak sallayan baş kayyum Erdoğan bilsin ki biz neysek oyuz” dedi.

Açıklamanın ardından dağılan öğrencilerden ikisi daha, kampüs çıkışında gözaltına alındı.

İstanbul Valiliği, Boğaziçi Üniversitesi’nde bugün toplam 14 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Valilik açıklamasında şöyle denildi:

“Bugün öğlen saatlerinde Boğaziçi Üniversitesi Güney Kapı önünde yasadışı toplanan gruba, İl Emniyet Müdürlüğümüz ekiplerince yapılan dağılma çağrılarına mukavemette bulunarak karşılık veren, (8)’i Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi olmayan toplam (14) şüpheli şahıs yakalanarak haklarında yasal işlem başlatılmıştır.”

14 kişiden 10’u akşam saatlerinde serbest bırakılırken, dördünün yarın sabah adliyeye sevk edileceği bildirildi.

Ne olmuştu?

Boğaziçi Üniversitesi’nde atanan rektör Naci İnci’yi protestolarını sürdüren öğrencilerin İnci’nin aracının önünü kesmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan “Böyle öğrenci olamaz, bunlar üniversitelerin içerisine sızmış teröristlerdir” demişti. Erdoğan’ın sözlerinin ardından gözaltına alınan 10 öğrenciden ikisi tutuklanmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.