Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NBA’de dolandırıcılık iddiası: 18 eski NBA oyuncusu hakkında soruşturma başlatıldı

18 eski NBA oyuncusu ve soruşturmadaki isimlerden Tony Allen’ın eşi Desiree Allen, yalan beyanlarla NBA’in aktif ve emekli oyuncularına sağlık problemlerinde destek olan “Health and Welfare Benefits Plan” organizasyonu 2.5 milyon dolar dolandırmak suçuyla yargılanıyor.

İddianameye göre bu 18 oyuncu, 2017-2020 yılları arasında NBA’in ilgili yapısından ücretini alabilmek için toplam 4 milyon dolar değerinde karyopraktik ve diş tedavisi aldığı yalan beyanında bulundu ve 2.5 milyon dolar haksız kazanç elde etti.

18 oyuncu arasında 2008 NBA şampiyonu Boston Celtics kadrosunun parçası olan, altı kez yılın savunma takımına seçilen Tony Allen, bir diğer eski Celtics oyuncusu Glen Davis, Los Angeles Lakers’ta Kobe Bryant’ın takım arkadaşı olan Shannon Brown, ünlü lise oyuncularından Sebastian Telfair, LeBron James’in Cleveland Cavaliers’tan takım arkadaşı Jamario Moon gibi isimler yer alıyor.

İddialara göre 2009 NBA Draftı’nda 11. sıradan New Jersey Nets tarafından seçilen Terrance Williams, ekibin ele başı. Williams, belirli bir komisyon karşılığında oyuncuların yalan beyanlarına uygun belgeler sağlayarak başka oyuncuları bu yapılanmaya kattı. Hükümete göre Williams, aldığı komisyonlarla toplam 230 bin dolar gelir elde etti. Hatta Williams’ın, komisyon vermek istemeyen bir eski oyuncuya, tekrar kendisiyle iletişime geçmesi için NBA tarafında yetkili bir kişi gibi davranarak başvurusunu sorgulayan bir mail attığı iddia ediliyor.

Olaylarda ismi geçen Milt Palacio ise Portland Trail Blazers’ın teknik ekibinde yer alıyordu ve gelişmelerin ardından takımla ilişkisi kesildi. NBA yönetimi konuyla ilgili, “NBA ve NBA Oyuncular Birliği işbirliğiyle oluşturulan plan, ligde forma giyen oyuncuların aktif kariyerleri ve hayatlarının geri kalanındaki sağlık ihtiyaçlarına destek olmak için yapıldı ve bu nedenle öğrendiklerimiz, oldukça kalp kırıcı. Bu konuda sonuna kadar yargıyla işbirliğinde olacağız” açıklamasını yaptı.

18 oyuncu ve Tony Allen’ın eşi Desiree Allen, olmadıkları tedavilerin faturaları ve doktor ağzından yazılmış yalan teyit mektuplarıyla bu dolandırıcılığı gerçekleştirdi. Durumun gün yüzüne çıkmasına iddianamede yer alan bazı tutarsızlıklar sebep oldu. 

Örneğin Tony Allen, Glen Davis ve Anthony Wroten’ın birkaç kez aynı günlerde, aynı altı diş için dişçiye gitmesi, bir oyuncunun Tayvan’da maç yaparken Beverly Hills’te 48 bin dolar değerinde kanal tedavisi gördüğünü belirtmesi gibi. Bazı metinlerin aynı kişiler tarafından, aynı fontla ve hatalarla yazılmış olması şüpheleri artırdı.

Perşembe günü (7 Ekim) itibariyle davada adı geçen 19 kişiden 16’sı gözaltında bulunuyor. Ancak iddialara göre bu olaylara bilinen ve bilinmeyen daha fazla kişi karışmış olabilir, konuyla ilgili soruşturma devam ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.