Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’li yetkililer ile Taliban ilk kez yüz yüze görüştü

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve NATO birliklerinin ağustos ayında Afganistan’dan çekilmesinden sonra, ABD’li yetkililer ile Taliban ilk kez Katar’ın başkenti Doha’da bir araya geldi. Görüşmede, aşırılık yanlısı grupların kontrol altına alınması, ABD vatandaşlarının tahliyesi ve insani yardım gibi konular ele alındı.

ABD’li yetkililer, Taliban ile görüşmelerinin Taliban’ın resmen tanınması anlamına gelmediğini ve örgütün eylemlerine göre ikili ilişkiler hakkında karar vereceklerini ancak görüşmelerin “samimi ve profesyonelce” geçtiğini belirtti.

Taliban ise görüşme sonrasındaki açıklamasında, ABD’nin ülkeye insani yardım sağlamayı kabul ettiğini duyurdu. Taliban sözcüleri, “ABD temsilcileri, Afganlar’a insani yardım sağlayacaklarını ve diğer insani yardım kuruluşlarının yardımlarını ulaştırmaları için kolaylık sağlayacağını belirtti” dedi. Ancak ABD’li yetkililer bu iddiayı resmi olarak doğrulamadı.

Emir Kaan Muttaki

Taliban’ın kurduğu geçici hükümetin dışişleri bakanı Emir Kaan Muttaki görüşme hakkında, “Toplantı sırasında ilgili tüm konular hakkında ayrıntılı tartıştık. Diplomatik ilişkilerin daha iyi bir noktaya gelebilmesi için çaba sarf edilmesi gerekiyor” diye konuştu. İki ülke arasında “yeni bir sayfa açmayı” konuştuklarını söyleyen Muttaki, gelecekte de benzer toplantıların olabileceğinin sinyalini verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price ise “Afgan halkına insani yardım sağlanması” konusunun görüşüldüğünü açıkladı fakat ayrıntı vermedi.

Ned Price

Katar merkezli El Cezire televizyonu da cumartesi günkü (9 Ekim) haberinde, Taliban temsilcilerinin ABD tarafından Afganistan Merkez Bankası rezervlerine yönelik yasağı kaldırmasını istediklerini belirtti.

Öte yandan Taliban, IŞİD’in Horasan eyaletinde faaliyet gösteren IŞİD-K’nın faaliyetleri konusunda Vaşington ile işbirliğini reddetti. Taliban’ın Katar’daki ofisinin sözcüsü Süheyl Şahin, Associated Press’e verdiği demeçte, “rejimin IŞİD-H ile bağımsız da mücadele edebileceğini” söyledi.

Şahin’in açılamaları, Afganistan’ın kuzeyindeki Kunduz vilayetindeki bir camiye IŞİD-K tarafından düzenlenen intihar saldırısının ardından geldi. Cuma günü (8 Ekim) Saidabad Camii’inde düzenlenen saldırıda en az 50 kişi öldürülmüş, 100’den fazla kişi yaralanmıştı.

Kaynak: BBC, Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.