Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türk Tabipleri Birliği 23 Kasım’da İstanbul’dan Ankara’ya “Beyaz Yürüyüş” başlatacak: “Sağlık sistemi iflas etti, artık söz bizde”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, “Bu sağlık sistemi iflas etmiştir, artık söz bizdedir” sloganıyla eylem takvimini açıkladı. TTB, sağlık çalışanlarının özlük ve ekonomik sorunlarını dile getirmek amacıyla 23 Kasım’da İstanbul’dan Ankara’ya “Beyaz Yürüyüş” başlatacak, yedi bölgeden hekimler 27 Kasım’da Ankara’da buluşacak

TTB Başkanı Fincancı: “Sağlık emekçilerinin sabrı tükendi”

Türk Tabipleri Birliği (TTB), sağlık çalışanlarının özlük ve ekonomik sorunlarının çözümü ile halkın sağlık hakkı için taleplerini dile getirmek amacıyla bugün (11 Ekim 2021) çevrimiçi toplantı ile eylem takvimini açıkladı.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, 1 Ekim’deki toplantının ardından Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’dan istedikleri randevuya yanıt gelmediğini ama sağlık emekçilerinin sabırlarının tükendiğini belirtti. Sağlıkta dönüşümün yarattığı tahribatın hem sağlık emekçilerini hem de yurttaşları sağlıksızlığa ittiğini söyleyen Fincancı, “Sağlık alanında ciddi bir çöküş ile karşı karşıya olduğumuzu ifade etmek istiyoruz” diye konuştu.

TTB Merkez Konseyi İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, salgın sürecinin tüm toplumu ama en çok sağlık çalışanlarını yıprattığını, özlük ve ekonomik haklardan çalışma koşullarına yaşanan sorunların artık dayanılmaz bir hal aldığını söyledi. TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut da “Emek bizim söz bizim” sloganıyla taleplerini alanlardan yükselteceklerini anlattı.

TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Halis Yerlikaya, sağlıktaki kötü gidişata “dur” demenin vakti geldiğini belirtti. Dr. Onur Naci Karahancı ise “Başlattığımız bu mücadele programı sadece hekimler veya sağlık emekçileri için değil, tüm toplum için, hepimiz için. Toplumdan da bu süreci bizimle beraber örmesini talep ediyoruz” dedi.

“Hekimler salgın döneminde canla başla çalışırken işsizlikle, yoksullukla karşı karşıya bırakıldı”

Açıklamayı ise TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Meltem Günbeği okudu. Salgın döneminin hekimlerin ve diğer sağlık çalışanlarının ne kadar değersizleştirildiğini ortaya çıkardığı vurgulanan açıklamada şöyle denildi: “Hekimler, salgın döneminde adeta can derdine düşmüşken ama bu tehlikeye karşın canla başla çalışırken, aynı zamanda işsizlikle, işten atılmalarla, yoksullukla karşı karşıya bırakılmıştır. Salgın döneminde özel hastanelerde hekimler işten çıkarılırken, ücretlerini alamazken Sağlık Bakanlığı’nın göstermelik kararlar dışında tepkisiz kaldığını gördük. Kamu hastanelerinde de salgın döneminde işten atmaların devam ettiğine, mezun hekimlerin işe başlatılmadığına şahit olduk, giderek yoksullaşmayı gün gün yaşadık. Bugün gelinen aşamada hekimler, ‘Artık bu şartlarda çalışamıyoruz’ diyerek istifa ederken, emekli olurken ya da genç hekimlerimiz yurtdışına göç ederken tüm bu sorunları konuşmak, çözüm önerilerimizi iletmek için Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya görüşme talebimizi ilettik. 1 Ekim 2021’de tüm kamuoyunun önünde bulunduğumuz randevu talebine bugün itibarıyla Sağlık Bakanı’ndan yanıt alamadık.”

“Sağlık sistemi iflas etti”

Ülkenin dört bir yanından hekimlerin “Mesleğimizi yapamıyoruz”, “Nefes alamıyoruz”, “Geçinemiyoruz” diyerek istifa ettiği hatırlatılan açıklamada şöyle devam edildi:

“Türk Tabipleri Birliği’nin verdiği ‘iyi hal belgesi’ sayılarına göre yaptığımız değerlendirmede ciddi bir yurtdışı göçü varken çareyi 10 dakika içinde iki hasta randevusu vermede gören bir sağlık sistemi artık iflas etmiş demektir. Bu şartlarda Sağlık Bakanı’nın randevu keyfiyetini beklemeye, 10 günden fazla süre vermemiz mümkün değildir. Daha önce tarihimizde de örnekleri olduğu gibi kazanımlarımızı örgütlü mücadele ile alacağız. Bugün iktidarın istifaları da göçleri de durdurmaya yönelik hiçbir adımı yokken biz, hekimlere, ‘Bu topraklarda hekimlik yapmak için umut var, birlikte önlüğümüzün beyazına sahip çıkıyoruz, karanlığı aydınlatacağız ve artık söz bizim’ diyoruz. Gün dayanışmanın, birbirimize güvenmenin, mesleğimizin taşıdığı güce güvenmenin, yaşam ve sağlık haklarımızı savunmanın ve geliştirmenin günüdür. Emeğimiz üzerinden kendini var eden sermayeye, idarecilere dur demenin ‘Biz birlikte güçlüyüz’ü göstermenin günüdür.”

TTB, taleplerini şu şekilde sıraladı:

Güvencesiz, gerçek dışı bahanelerle işimizden edildiğimiz ve köleliği dayatan çalışma koşullarına son verilmeli, güvenceli çalışma esas olmalıdır.

– İşyerlerimiz alanın uzmanları ile görüşülerek güvenli, sağlıklı çalışma ortamları haline getirilmelidir.

-Haftalık çalışma sürelerimiz yeniden düzenlenmelidir.

-Emekliliğe de yansıyacak yaşanabilir temel ödeme sağlanmalıdır. Hekimlere 7200 ek gösterge verilmelidir.

-Koronavirüs başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılmalıdır! Salgın süresince çalıştığımız her yıl için derhal 120 gün fiili hizmet süresi zammı tüm sağlık çalışanlarına verilmelidir.

 TTB’nin eylem takvimi ise şöyle:

Bu hafta boyunca “5 Dakikada Hekimlik Yapılmaz”, “5 Dakikada Sağlık Olmaz” diyoruz.

-Gelecek haftadan itibaren tüm yurtta, hastanelerde, ASM’lerde, üniversitelerde her sağlık kurumunda hekimler ile buluşacağız.

-20 Ekim’den itibaren her çarşamba bizleri yalnızca balkonlardan alkışlatanlara karşılık işyerlerinde maaşlarımızı ve çalışma şartlarımızı alkışlayacağız.

-15 Ekim’den başlayarak her ayın 15’inde tüm yurtta “Geçinemiyoruz” diyenler maaşlarını alkışlayacak, sessizliği yaracak.

-Her hafta bir tema ile yapacağımız eylemlerimizde: Kasımın ilk haftası ekonomik haklarımıza (özellikle 7200 ek gösterge ve her yıla 120 gün yıpranma payı talebimize), kasımın ikincisi haftası çalışma koşullarımıza, kasımın üçüncü haftası Aynur Dağdemir’in ölüm yıldönümünde sağlıkta şiddete, kasımın dördüncü haftası çöken sağlık sistemine karşı taleplerimizi haykıracağız.

– Yapacağımız buluşmalarda 175 bin hekimin ilettiklerini, hekimleri temsilen 23 Kasım günü heyetimizle başlatacağımız “Beyaz Yürüyüş” ile Ankara’ya taşıyacağız. Duyulmayanı duyurmak, görülmeyeni göstermek için Ankara’ya yürüyeceğiz.

-23 Kasım’da İstanbul’dan yapılacak uğurlamanın ardından Ankara’ya doğru başlatacağımız tamamlanacak üç günlük “Beyaz Yürüyüş”ümüzün sonunda 27 Kasım’da Ankara’da yedi bölgeden hekimler ile buluşacağız. Bu buluşmaya kadar taleplerimize yanıt alamamamız halinde o gün gerçekleştireceğimiz sağlık forumunda alacağımız kararlar ile g(ö)reve kadar gidebilecek süreci konuşacağız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.