Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Organize sanayi bölgelerinin valiliklere devri planına sanayicilerden tepki: “Mükemmel işleyen sistem bozuluyor”

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu’nda yapılması planlanan değişiklikle birlikte, Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB) nihai karar organı olan ve sanayicilerden oluşan genel kurulunun ortadan kaldırılması ve yerine gelecek müteşebbis heyetinin başkanlığına da OSB’nin yer aldığı ilin valisinin getirilmesinin zorunlu olması öngörülüyor.

Planlamaya sanayiciler ve OSB yöneticileri tepki gösterdi. Son olarak İzmir’de 16 OSB’nin yönetim kurulu başkanları değişikliğe itirazlarını dile getiren bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) Kanunu’nda, günümüze kadar mükemmel işleyen ve yarattığı sistem ile birçok ülkenin model aldığı yapıya zarar verebilecek değişiklik önerileri yer almaktadır. Kamunun yönetime alınarak bürokrasinin işin içine katılması, OSB’lerin tüm avantajlarını ortadan kaldırabilme potansiyeli taşımaktadır. OSB’leri 25 yıl geriye götürecek bu tasarı, sanayicilerin bu bölgelerde yatırım iştahını engelleyecektir.

Medyascope’a konuşan Organize Sanayi Bölgeleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Murat Önay da, yapılması planlanan değişikliğin sanayicileri olumsuz etkileyeceği görüşünde: “2000 yılında OSB’ler yeni kurulurken yönetimde bir müteşebbis heyet kuruldu. Heyette vali, sanayi odası, ticaret odası üyeleri gibi temsilciler vardı. Kanunda da güzel bir şart vardı. Eğer organize sanayi bölgesinde çalışan fabrikaların üçte ikisi işletme ruhsatı alırsa müteşebbis heyet lağvedilerek yönetim genel kurula geçiliyordu. Sanayiciler kendi kendilerini yönetiyordu ve bu sistem çok güzel işliyordu. Sanayiciler OSB’leri gerçekten iyi duruma getirdi. Hiçbir problem yok iken bir taslak çalışması olduğunu haber aldık. Taslakta tekrar müteşebbis heyet kurma zorunluluğu getiriliyor.” 

“Nedenini anlayamadık”

Önay, planlanan değişiklikle ilgili bir bilgilendirme yapılmadığını da şu sözlerle anlattı: “Çok güzel giden bir sistem neden bozulmaya çalışılıyor, bize herhangi bir açıklama olmadı. Biz Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlıyız, bakanlık zaten istediği zaman OSB’leri denetleyip kasasındaki paradan, yaptığı bütün işlemlere kadar kontrol edebiliyor. Ki zaten her sene bir müfettiş gelerek incelemeler yapıyor. Bunun için araya bir valiyi veya kaymakamı sokmanın manası nedir anlayamıyoruz.”

“25 yıl öncesine geri dönülür”

Değişikliğin sanayicileri oldukça olumsuz etkileyeceğini belirten Önay, şöyle konuştu: “Bu bizim için tabii ki çok kötü olacak çünkü OSB’lerin bu kadar gelişmesinin en önemli nedenleri gerçekten çok çabuk karar alınabilmesi, sanayicilerin kendi şirketlerini yönetir gibi OSB’leri yönetmesi ve gereksiz bürokrasinin olmaması. Bunlar bizim işlerimizi çok kolay yürütebilmemize olanak tanıyan faktörlerdi. Ancak araya valiyi, kaymakamı, sanayi odasını soktuğunuz anda olay farklı yönlere gidecek. Bunun yanında OSB’lere bir yük daha getirilmiş olacak. OSB’lerde sanayicilerden oluşan yönetim kurullarında huzur hakkı alınmıyor. Şimdi farklı bir kadro kurduğunuz zaman her dışardan gelene bir huzur hakkı vereceksiniz. 15 kişilik bir müteşebbis heyette yedisi dışarıdan gelecek. Bu da en az 30-40 bin lira OSB’lerin kasasından para çıkmasına sebep olacak. Umuyoruz ki bunu çıkarmazlar, tasarı olarak kalır. Yoksa OSB’ler 25 sene öncesine geri döner.”

“Devletin direkt müdahalesi düşüncesi var”

Önay sözlerine şöyle sürdürdü: “Diyorlar ki OSB’leri daha kamusal bir alana sokacağız. Biz zaten yarı kamu olarak çalışıyoruz. Belediyeleri kullanarak istimlak yapıyoruz. Valinin bizim başımıza gelmesinin hiçbir manası yok. Devletin direkt müdahalesi gibi bir düşünceleri var herhalde. Hatta yönetim kurulu da üç tane sanayici, iki tane sanayi dışı olmak üzere planlanıyor. Bu işi sanayiciden daha iyi bilebilecek biri olabilir mi?”

“Türkiye ekonomisi OSB’lerdeki fabrikalar ile ayakta duruyor”

Önay son olarak itirazlarını dile getirmeye devam edeceklerini belirtti: “Türkiye ekonomisi bugün ayakta duruyorsa OSB’ler sayesinde duruyor. Bunu bakanlığa anlatmaya çalışıyoruz. Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) diye bir kuruluşumuz var. Bütün OSB’ler mecburen giriyor. Ancak burası da tamamen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) güdümünde olduğu için demokratik olarak çok fazla sesini çıkarabilen bir kuruluş değil. Bizim Türkiye’deki büyük OSB’ler olarak OSBÜK’e alternatif oluşturan Organize Sanayi Bölgeleri Derneğimiz var. Oradan bildiriler yayınlıyoruz. Ancak maalesef bakanlık ne kadar kaale alıyor bilmiyoruz ama itirazlarımızı dile getiriyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.