Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Siyasi cinayetler” tartışması sürüyor: Kim ne söyledi?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Mersin’de yaptığı konuşmada “siyasi cinayet” kaygısının olduğunu söylemesi üzerine başayan tartışma devam ediyor. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener bu tür tartışmaların gündemde tutulmaması gerektiğini söyledi. İktidar tarafı ise hem siyasi hem de bürokratik kanattan Kılıçdaroğlu’nun sözlerine tepki gösterdi.

Kılıçdaroğlu ne dedi?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu‘nun Mersin’de yaptığı program sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlarken kullandığı, “Eğer iş belli grupların ellerine silah alıp, belli kişileri öldürme yoluna gitmezse, bir gerilim olmaz. Bütün tahriklere rağmen bir gerilim olmaz. Umarım öyle bir tablo da Türkiye’de yaşanmaz. Siyasi cinayetler. Böyle kaygılarım var” ifadeleri, “siyasi cinayetler” tartışmasının fitilini ateşledi. Muhalefet kanadından Kılıçdaroğlu’nun iddialarına benzer kaygılar dile getirilirken, iktidar kanadı ise sert tepki gösterdi.

Ali Babacan: “Kaygı verici bir tablo”

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, Kılıçdaroğlu’nun “siyasi cinayetler” endişesinde haklı olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Çünkü son geçtiğimiz dönemde çok sayıda siyasal şiddet yaşadık. Gazetecilere saldırılar oldu, siyasi partilerin üst düzey yöneticilerine saldırılar oldu. Bu saldırılarla ilgili soruşturma safhaları ne oldu, herhangi bir cezai yaptırım uygulandı mı? Buna baktığımızda kaygı verici bir tablo var ortada. Hatta bir siyasi partinin genel başkanı yardımcısına gündüz sokak ortasında evinin önünde, yaralanmaya uğrayacak şekilde, öldürmeye varacak şiddet derecesiyle yapıldı.”

Koray Aydın: “Bizim de aldığımız duyumlar var”

İYİ Parti Teşkilat İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın “siyasi cinayetler” tartışmaları üzerine kendilerinin de duyumları olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Siyasi suikastlar yapılacağı konusunda bizim de aldığımız duyumlar var. Eğer böyle bir planlama varsa, başta ülkeyi yönetenler olmak üzere, ileride bunun hesabını vermek zorunda kalır, ağır bir bedel öderler, çok acı sonuçlar doğurur. Bunun mümkün olmadığını düşünüyorum.”

Numan Kurtulmuş: “Türkiye’de kimse siyasi cinayetlerin işlenmesine yol açamayacak”

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Başkanvekili Numan Kurtulmuş, “siyasi cinayet” açıklamasına ilişkin, “Türkiye’de bir daha hiç kimse faili meçhul cinayetleri diriltme dönemine geri dönemeyecektir. Bir daha hiçbir çete, şu ya da bu şekilde kendisini devletin yerine koymaya çalışan hiçbir grup, Türkiye’de bu anlamda siyasi çatışmaların, cinayetlerin, faili meçhullerin işlenmesine yol açamayacak” dedi.

Fahrettin Altun: “Mesnetsiz iddialar”

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da iktidarın bürokrat kanadı olarak tartışmaya sosyal medya üzerinden katıldı ve muhalefetin “siyasi cinayetler” iddialarına ilişkin, “Ülkemizde korku iklimi oluşturmayı amaçlayan bu tür iddiaları gündeme getirenleri, ellerindeki bilgileri savcılarımızla paylaşmaya davet ediyoruz. Bu yalanlar üzerinden milletimizin devlete olan güveni hedef alınmaktadır” paylaşımında bulundu.

 Altun’un açıklamaları şöyle:

“Muhalefet partilerinin kimi temsilcileri ardı ardına, ülkemizde ‘siyasi cinayetler’ olacağı iddialarını gündeme getirmektedir. Ülkemizde korku iklimi oluşturmayı amaçlayan bu tür iddiaları gündeme getirenleri, ellerindeki bilgileri savcılarımızla paylaşmaya davet ediyoruz. 

Sorumsuz bir şekilde gündeme getirilmeye başlanan bu yalanlar üzerinden milletimizin devlete olan güveni hedef alınmaktadır. Bu iddiaların temel amacı, ülkemizin milli birlik ve beraberliğini zedelemek ve toplumsal huzurumuzu bozmaktır.

Eski Türkiye’nin bakiyesi bu mesnetsiz iddiaları gündeme getirenlere hatırlatmak istiyorum: Faili meçhuller hangi dönemin ürünüydü? Faili meçhulleri ülkemizin gündeminden çıkaran Sayın Cumhurbaşkanımızdır.”

Meral Akşener: “Bu iddiaları çok fazla gündemde tutmamamız lazım”

Demokrat Parti lideri Gültekin Uysal’ı ziyaret eden İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de “siyasi cinayetler” iddialarıyla ilgili konuştu. Akşener, “Bu tür duyumlar, bilgiler elbette gelir. Benim inandığım bir şey var. Ecel ne bir nefes evvel ne bir nefes sonradır. Bu iddiaları çok fazla gündemde tutmamamız lazım diye düşünüyorum” dedi.

Temel Karamollaoğlu: “Gerginliği kaldırmamız gerekiyor”

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret eden Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da “siyasi cinayetler” iddialarına ilişkin olarak şunları söyledi: “Türkiye’de oluşan siyasi gerginliği ortadan kaldırmazsak ülkede huzur olmaz. Ekonomi, eğitim ve politikada problem var. Ancak siyasi gerginlik, siyasi parti liderlerinin üslubuyla ortadan kalkar. Biz, öncesi gerginliği ortadan kaldıracak üslubu benimsemeliyiz. Diğer konular da adım adım çözülecektir.”

Kemal Kılıçdaroğlu: “Biz ülkenin huzurunu bozacak hiçbir davranış içinde olmayacağız”

CHP Genel Merkezi’nde Saadet Partisi liderini ağırlayan Kemal Kılıçdaroğlu “siyasi cinayet” uyarısına ilişkin ikinci bir açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Daha neler olacak neler, bunlar iyi günleriniz “ ve “Ülkenin yönetimine talip olduklarını söylemekten vazgeçmelerinin kendileri için daha iyi olacağını da hatırlatmak istiyoruz” sözlerine dikkat çekti:

“Erdoğan bu sözleri neden kullandı, bunlara dair bir açıklama yaptı mı? Biz ülkenin huzurunu bozacak hiçbir davranış içinde olmayacağız. Biz halkımızı sükûnete davet ediyoruz. Sorunlar büyük. İktidar değişince bu sorunlar da bitecek. Bunların hepsini birlikte aşacağız.”

Ömer Çelik:  “Türkiye düşmanlarının beşinci kol faaliyetlerine hizmet eder”

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik de sosyal medya hesabı üzerinden bir açıklama yaparak Kemal Kılıçdaroğlu’na tepki gösterdi. ‘Siyasi cinayet’ iddialarını “Türkiye düşmanlarının beşinci kol faaliyetlerine hizmet eder” diyerek değerlendiren Çelik, “Türkiye’de siyasi cinayetler ve faili meçhullere son verilmiştir” dedi. Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Cumhurbaşkanımızın önderlik ettiği güçlü siyaset sayesinde hükümetlerimiz döneminde Türkiye’de siyasi cinayetlere ve faili meçhullere son verilmiştir. Böylece siyasetin vesayet odaklarınca sistematik şekilde manipüle edildiği devir kapanmıştır. CHP Genel Başkanı’nın ‘belli kişileri öldürmekten’ ve ‘siyasi cinayetlerden’ bahsederek Sayın Cumhurbaşkanımızı hedef göstermesi ahlaki olmayan bir tavırdır ve sorumsuzluktur.

Karanlık dönemlerde planlı kurguların parçası olan bu yaklaşımın tekrar edilmesi asla kabul edilemez. Ülkemize yönelik istikrarsızlaştırma siyaseti güden böylesi bir hareket, sadece Türkiye düşmanlarının beşinci kol faaliyetlerine hizmet eder. Sorumlu bir muhalefet olsaydı, böylesi iddiaları ilgili ve yetkili adli makamlara iletir, gelişigüzel ortalığa saçmazlardı. Bu ancak Türkiye’ye zarar vermekten kaçınmayan bir anlayışın ürünüdür.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler