Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Taliban ile Ankara’da ilk temas – Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: “Batılılar gibi üst perdeden, ders verir gibi değil, önemini anlatarak tavsiyeler verdik”

Taliban Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki ve beraberindeki heyet, Afganistan’da hükümeti ele geçirmesinden sonra, Türkiye’ye geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu‘nun daveti üzerine Ankara’ya gelen Muttaki ve beraberindeki heyet, Doha üzerinden önce İstanbul’a, sonra da tarifeli uçakla Ankara’ya geldi. Taliban ile Dışişleri Bakanlığı’nda ikili ve heyetler arası görüşmeler sonrası açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, “Batılılar gibi üst perdeden, ders verir gibi, ön şartlar koşarak değil, önemini anlatarak tavsiyeler verdik” dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu ve Emirhan Muttaki

Görüşmelerde Afganistan’daki son durum hakkında kendilerinden bilgi aldıklarını ve bu bilgiler üzerine kardeşçe düşüncelerini paylaştıklarını belirten Çavuşoğlu, “Biz bugüne kadar uluslararası topluma Taliban ile angajmana girmenin önemini anlatıyorduk. Şu anda da tüm uluslararası toplum taraflı ya da tarafsız bu pozisyonda” dedi. Bu angajmanın gereği olarak bölgeye hızlı bir şekilde acil yardımların ulaştırılması gerekliliğinin altını çizen Çavuşoğlu, Kızılay ile 33 bin tonluk acil yardım paketi gönderdiklerini ve daha kapsamlı bir paket üzerinde de çalıştıklarını söyledi.

“Herhangi bir boşluk olursa terör örgütlerinin faaliyetlerini artıracağını görüyoruz

Bölgede herhangi bir boşluk olması durumunda terör örgütlerinin faaliyetlerini artıracağını ve DEAŞ’ın Afganistan’da güçlü olduğunu gördüklerini belirten Çavuşoğlu, başından beri Taliban yönetimine tavsiyelerde bulunduklarını belirtti. Çavuşoğlu, “Batılılar gibi üst perdeden, ders verir gibi, ön şartlar koşarak değil, önemini anlatarak tavsiyeler verdik. Ülkenin birlik ve beraberliği için kapsayıcı olmaları gerektiğini bir kez daha söyledik. Taliban dışındaki tüm etnik ve dini gruplardan kişilerin de yönetimde olması gerekliliğini bir kez daha ilettik” dedi.

“Kadınların ve çocukların eğitimini, Batılı ülkelerin bir ön şartı olarak görmeyin”

Kadınların, çocukların eğitimi ve kadınların iş hayatına katılması konusunda tavsiyeleri paylaştıklarını belirten Çavuşoğlu, “Bunu Batılı ülkelerin bir ön şartı olarak görmeyin. Bunun İslam dünyasının ve diğer Müslüman ülkelerin de bir beklentisi olduğunu bir tavsiye niteliğinde kendilerine ilettik. Kızların eğitimi ve kadınların iş hayatında çalışabilmesi konusunu tekrar ilettik. Sağlık sektöründe kadınların işlerine döndüklerini bize söylediler” dedi.

Çavuşoğlu, Afganistan’da yaşayan ve dönmek isteyen Türk vatandaşlarının durumu, Mezar-ı Şerif ve Herat Başkonsoloslukları’nın tekrar açılabilmesi için Ankara’nın beklentilerini de dile getirdiklerini söyledi.

“Havalimanının güvenliği konusundaki beklentilerimizi kendilerine anlattık”

Düzenli uçuşların başlayabilmesi için hem Türkiye’nin hem de uluslararası havacılık camiasının güvenlik konusundaki beklentilerini heyete anlattıklarını vurgulayan Çavuşoğlu, “Kendileri de bizden insani yardımlar, oradaki yatırımların devam etmesi ve ekonomi konusunda yardımların devam etmesi konusunda ricalarını ilettiler” dedi.

“İlave göç akınının olmaması konusunda neler yapabileceğimizi görüştük”

Türkiye’de ve komşu ülkelerde çok sayıda Afgan göçmen bulunduğunu ve göçmenlerin durumunu da Taliban heyeti ile görüştüklerini aktaran Çavuşoğlu, “Türkiye’de de hem düzenli hem düzensiz göçmen var. Bunların bazıları Afganistan’a geri dönmek istiyor. Yönetim de, bu kişilerin ülkeye dönmeleri konusunda ellerinden gelen desteği vereceğini söylediler. Bundan sonra ilave göç akınının olması konusunda da neler yapabileceğimizi kendileriyle görüştük” dedi.

Çavuşoğlu, Muttaki liderliğindeki heyetin Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ile görüşeceğini de sözlerine ekledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.